Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 593
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

ALLES GOED?

| Pascal Cuijpers

Twee woordjes die dagelijks uit miljoenen kelen van mensen in Nederland komen. Helaas meestal geen vraag uit interesse. Zelfs niet eens een echte vraag. Wel een korte oneliner, vermomd als vriendelijk gebaar naar degene aan wie je het vraagt. En we doen het allemaal. Vaak onopgemerkt. We denken hiermee vriendelijk te zijn en aandacht te hebben voor de ander. Maar is dat ook zo?

Iedereen herkent waarschijnlijk de situatie: Je loopt op een willekeurige plek, op een willekeurig moment. Opeens kom je iemand tegen die je (her)kent. Op dat moment kun/moet je razendsnel iets bedenken om te zeggen. Enkele voorbeelden: “Hey, das lang geleden!” (afhankelijk van de blijheid die het met zich meebrengt om die persoon weer te zien, maak je een keuze hoe vriendelijk je hierbij kijkt) of “Wat een weer weer, he?!” (kan altijd, zowel in positieve als in negatieve zin) of “Jij ook hier?” (dat zie je toch, knakworst!) of, daar komt ‘ie: “Alles goed?”. Meestal komen deze vraagzinnetjes naar buiten, als vervanging van het traditionelere “hallo” of “hoi”. Net even wat meer variatie in de Nederlandse begroetingswereld dus. Maar allen even ondoeltreffend en nietszeggend.

 

Toch is er op zich niets mis mee natuurlijk. Beter dit, dan iemand compleet negeren of net doen alsóf je iemand compleet negeert. Maar de frequentie van het quasi-interesse-hebbend vragen of alles goed is, verdient ook geen schoonheidsprijs. We leven tenslotte in een nare wereld, die bol staat van de recessies, armoede, ziektes en onverdraagzaamheid. Een wereld waar bij niemand ALLES goed kan zijn. Onmogelijk.

 

Het is dan ook een leuk experiment, om de eerstvolgende keer als iemand u vraagt of alles goed is (liefst in het voorbij lopen natuurlijk, midden in een goed gesprek zal dit geen effect hebben), meteen te antwoorden met bijvoorbeeld: “Mwoah, eigenlijk niet zo…” of “Ik heb me weleens beter gevoeld” of kort en bondig met: “Nee”. Waarschijnlijk is de vrager dan inmiddels al letterlijk een paar stappen verder (want: druk, druk, u kent het wel) en realiseert zich pas na enkele momenten wat je hebt gezegd. Hij/zij had immers geen écht antwoord van u verlangt of verwacht. Maar misschien wil jij wél echt je ei kwijt en je persoonlijke wereldproblemen delen. Heb je echter geen zin in vreemde blikken of negerende doorlopers, nadat je de vraag “Alles goed?” hebt gekregen? Antwoord dan veilig met: “Ja”.

Mensen die écht interesse in je hebben, zullen immers nooit doorlopen.

© Pascal Cuijpers

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 1614

(De gemiddelde waardering is 5 door 7 stem(-men)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Reacties   

# Riskante titel... of niet?Jan Bakker 13-01-2014 09:30
Op zich leuk geschreven. Jammer van die spelfout: "verlangt" moet natuurlijk "verlangd" zijn. Maar goed, je zegt het zelf al, we leven in "een wereld waar bij niemand ALLES goed kan zijn. Onmogelijk." Misschien dat het juist daardoor een ijzersterke column is :-)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Tags: Columns
Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Grebbeberg Pinksteren 1940

Geschreven door ©Inspiratiewater EE. Geplaatst in 55 woordenverhaal.
Tussen het groen bloeit spontaan één narcis; een symbool van nieuw leven teruggegeven door de eens vernietigde aarde. Bunkers en loopgraven herinneren als stille getui...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Herhaling

22, mei, 2020 Tryntsje van der Meer

Bang voor de dood

24, mei, 2020 Lotte Akkerman

Bitterzoete initiatieven

14, mrt, 2020 Marieke Vos
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!