Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Alleen met Kerstmis

columnsOntelbare keren heb ik het de afgelopen maanden tijdens repetities en optredens gezongen: 'Being alone at Christmas'. Een vrolijk kerstliedje waar op zich niets mis mee is, maar er zit een zinnetje in dat ik telkens weer met moeite uit mijn keel krijg. Ik zing het braaf mee, hoor: 'Being alone at Christmas doesn't have to be a bad thing.' In het begin, jaren geleden, vond ik het afschuwelijk om Kerstmis zonder partner door te moeten brengen. Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend; voor mij is het dus inderdaad geen 'bad thing' - hoewel geweldig, fantastisch leuk nog steeds anders is, maar erg? Nee. Dat geldt lang niet voor iedereen, helaas. Voor sommigen is het alleen zijn met Kerst een ontzettend naar vooruitzicht.

Mijn vriendin liet zich laatst ontvallen dat ze niet kan wachten tot die afschuwelijke decembermaand voorbij is. Ze probeert na het verlies van haar man voorzichtig de draad van het leven weer op te pakken. Ik ben trots op de manier waarop ze dat doet, blij dat ik haar daarbij een steuntje in de rug mag geven. En hoe welkom ze overal ook is, ze is deze Kerst alleen, zonder de man die haar leven kleur en warmte gaf. En dat is ronduit vreselijk.

Nog niet zo lang geleden knielde ik bij het graf van een andere vriendin. Het beeld van de boomschijf waarin haar naam, geboorte- en overlijdensdatum gekerfd zijn, staat op mijn netvlies gebrand. Terwijl ik een roos neerlegde, keek ik op naar haar man. De troostende woorden die opborrelden, wilden niet voorbij de dikke brok in mijn keel. Ik stond op, ging naast hem staan en aaide onhandig over zijn rug. Op het moment waarop een zucht aan zijn lippen ontsnapte, besefte ik dat ook hem een eenzame Kerst wacht.

Vanavond verzorgen we voor de laatste keer dit jaar een kerstoptreden. Zoals gebruikelijk bezorgt een aantal nummers me kippenvel en moet ik bijna huilen als we het slotakkoord van een song van Enya zingen. Maar dan is het tijd voor 'Being alone'. Ik denk aan die twee mensen voor wie het dit jaar verschrikkelijk erg is om met Kerstmis alleen te zijn. Er komt opstandigheid naar boven terwijl ik het nare zinnetje dat ik eigenlijk niet wil zingen uit mijn mond hoor komen.

Pas later, in de auto onderweg naar huis zing ik luidkeels wat ik eigenlijk had willen zingen: 'Being alone at Christmas sometimes really, really su-hucks.' Ik laat er - totaal niet in lijn met de kerstgedachte - een hartgrondige vloek op volgen. Het lucht op. Een heel klein beetje, althans.

 

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 1838
(De gemiddelde waardering is 5 door 5 stem(-men)

Reacties   

# Alone with christmasPaul 17-09-2014 09:52
Mijn partner is een jaar geleden overleden. En is alone, en niet alleen met kerstmis, een vast gegeven. Natuurlijk kan ik niet voor iemand anders spreken. Maar mijn oplossing is om rond 'lastige dagen' het extra gezellig te maken in huis. Dus had ik vorig jaar uitbundige kerstversiering inclusief opgetuigde boom, zoals we dat samen gewend waren, vanaf 6 december in huis. Dus telkens als ik thuis kwam en de lichtjes aandeed, was het gezellig en knus in huis. Kon ik al bijna niet meer droevig zijn. Nou ja, een beetje dan.
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Poëzie lezen of publiceren?

Poëzie is de kunst van het dichten. Ook is poëzie een verzamelnaam voor gedichten en verzen. Poëzie is een taaluiting waarbij een grote nadruk ligt op vorm, klank en beeldspraak. Het geheel is meer…