Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Alleen met Kerstmis

columnsOntelbare keren heb ik het de afgelopen maanden tijdens repetities en optredens gezongen: 'Being alone at Christmas'. Een vrolijk kerstliedje waar op zich niets mis mee is, maar er zit een zinnetje in dat ik telkens weer met moeite uit mijn keel krijg. Ik zing het braaf mee, hoor: 'Being alone at Christmas doesn't have to be a bad thing.' In het begin, jaren geleden, vond ik het afschuwelijk om Kerstmis zonder partner door te moeten brengen. Inmiddels ben ik er helemaal aan gewend; voor mij is het dus inderdaad geen 'bad thing' - hoewel geweldig, fantastisch leuk nog steeds anders is, maar erg? Nee. Dat geldt lang niet voor iedereen, helaas. Voor sommigen is het alleen zijn met Kerst een ontzettend naar vooruitzicht.

Mijn vriendin liet zich laatst ontvallen dat ze niet kan wachten tot die afschuwelijke decembermaand voorbij is. Ze probeert na het verlies van haar man voorzichtig de draad van het leven weer op te pakken. Ik ben trots op de manier waarop ze dat doet, blij dat ik haar daarbij een steuntje in de rug mag geven. En hoe welkom ze overal ook is, ze is deze Kerst alleen, zonder de man die haar leven kleur en warmte gaf. En dat is ronduit vreselijk.

Nog niet zo lang geleden knielde ik bij het graf van een andere vriendin. Het beeld van de boomschijf waarin haar naam, geboorte- en overlijdensdatum gekerfd zijn, staat op mijn netvlies gebrand. Terwijl ik een roos neerlegde, keek ik op naar haar man. De troostende woorden die opborrelden, wilden niet voorbij de dikke brok in mijn keel. Ik stond op, ging naast hem staan en aaide onhandig over zijn rug. Op het moment waarop een zucht aan zijn lippen ontsnapte, besefte ik dat ook hem een eenzame Kerst wacht.

Vanavond verzorgen we voor de laatste keer dit jaar een kerstoptreden. Zoals gebruikelijk bezorgt een aantal nummers me kippenvel en moet ik bijna huilen als we het slotakkoord van een song van Enya zingen. Maar dan is het tijd voor 'Being alone'. Ik denk aan die twee mensen voor wie het dit jaar verschrikkelijk erg is om met Kerstmis alleen te zijn. Er komt opstandigheid naar boven terwijl ik het nare zinnetje dat ik eigenlijk niet wil zingen uit mijn mond hoor komen.

Pas later, in de auto onderweg naar huis zing ik luidkeels wat ik eigenlijk had willen zingen: 'Being alone at Christmas sometimes really, really su-hucks.' Ik laat er - totaal niet in lijn met de kerstgedachte - een hartgrondige vloek op volgen. Het lucht op. Een heel klein beetje, althans.

 

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1631

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.