1 post
 • images/deelname/Column.jpg
  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  Maximaal 750 woorden.
  431 gepubliceerde inzendingen
 • Column
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden

  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Algemeen Belabberd Nederlands

Publicatie op : 16-05-2021

"Ik ontvang graag feedback"

Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen mogelijkheid voor reacties.

Algemeen Belabberd Nederlands

277 Hits.

Ik ben opgegroeid met hits van Boudewijn de Groot en Liesbeth List. Zangers die in begrijpelijk en correct Nederlands zingen. Tegenwoordig doen uitspraak en teksten er weinig toe. Neem ‘Brabant’ van Guus Meeuwis. Goed verstaanbaar. Maar hoezo “Was men maar zo trots op Brabant als een Fries”? Waarom zou een Fries trots zijn op Brabant?

Frank Boeijen zette in de jaren ’80 de trend voor binnensmonds gemompelde liedjes. Op dit moment staan Suzan en Freek voor mij model voor vertolkers van nagenoeg onverstaanbare nummers. Articuleren kost ze te veel moeite. Hun g’s klinken als venijnige rochels. De ‘r’ is met de noorderzon vertrokken. Een ‘z’ wordt ‘s’, de ‘v’ een ‘f.’  Se sijn bang om alleen te sain. Se hebbe het so faak geprobee’d maa’ se gaaaan e’foo’.  Omdat ik jiaauw nooit fe’gete kan. Ze krijsen de ‘a’ alsof ze op een punaise zijn getrapt. En waarom zo snel zingen? Gebruik dan minder woorden.

Dat afgeraffelde, slordige Nederlands is eerder regel dan uitzondering. Nou en? Je weet toch wat ze bedoelen? Niet altijd. Mijn belegen hersenen krijgen steeds meer moeite met het uitpuzzelen van zo’n puree gemurmelde teksten. En voor ‘doekoe’ of ‘hayek’ – woorden die landgenoten van Surinaamse of Antilliaanse afkomst en nieuwe Nederlanders de taal in fietsen –  heb ik een straattaalwoordenboek nodig.

Geschreven en gesproken taal verandert voortdurend. Wat vandaag als grammaticale misser geldt is over tien jaar officiële spelling. Tegenwoordig mede dankzij ontlezing. Hun zeggen dat. Me/men moeder is ziek. Mag ik jou tas lene? Hij is groter als mij. Laat ik zwijgen over het gehaspel met d’s en t’s. Om een Van Gaaltje te gebruiken: is de Nederlandse taal nou zo moeilijk of zijn wij zo dom?

Het Algemeen Beschaafd Nederlands uit mijn jeugd is dood. De taal uit 1800 is tegenwoordig onbegrijpelijk. Vandaag mag het lekker losjes. Doe maar gewoon. Dus: Lang lefe Algemeen Belabbe’d Nede’lands. Wat uiteindelijk vanzelf ook Beschaafd wordt.

Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.

Ook jouw mening is hier welkom!

Reacties:

30.05.21
Feedback:
Goed stuk, Hedwig. Waarom zou je je aanpassen aan hoe het niet moet?
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
23.05.21
Feedback:
Dat valt nog niet mee hè, die 'nieuwe' spelling. Daar moet je goed over nadenken. Ik vind het vreselijk lelijk. Het is zo jammer dat we onze mooie taal zo vernachelen. Ok, ik snap best dat taal een levend iets is, maar "me tas", daar krijg ik echt kippenvel van.
 • Waardering
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
17.05.21
Feedback:
Je hebt absoluut gelijk, Hedwig. Waren er maar méér mensen zich bewust van de taalverloedering. Had ik tien sterren, ik gaf je ze alle tien. Helaas krijg ik er maar vijf van Schrijverspunt. :)
 • Waardering
  100%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig

Meer van deze auteur:

Titel:Hits:Waardering:Link:
HEMA
600
Lezen?
Annemiek
528
Lezen?
Lot
462
Lezen?
Complottheorieën
452
Lezen?
Witte Piet
426
Lezen?