Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Algehele schraalheid

columnsDe dag komt waarop alle rivieren droog zullen staan zodat het ontluiken van nieuwe woorden definitief tot het verleden behoort. En wat dan? Schrijvers zullen geen bestaansrecht meer hebben, al stromen de kriebels nog door hun bloed. Blijft over: het roken, het drinken, het staren naar een onbeduidende verte. Droomvrouwen dagen niet meer op. Wel paniek- en slaapstoornissen die enkel te verhelpen zijn door inname van de door een neuroloog voorgeschreven benzodiazepinen. Willekeur en waanzin zullen in vele scribentenlevens een plaats krijgen. Steeds duidelijker zal worden dat ‘normaal’ functioneren gedoemd is tot mislukken. Een volslagen desoriëntatie wordt de grootste gemene deler.

Neem nu de auteur Beau ter Hamme, Haarlem, 1970. Naast het feit dat z’n inspiratie weg is, overkomt hem ook nog eens de trieste realiteit omtrent het verlies van Oberon, z’n lieve mopshond. Je zal zo’n dier even uitlaten en een ogenblik niet attent zijn wijl er een gemene patjakker in z’n Suzuki Swift driedeurs hatchback aan 83 km/uur uit de nabije bocht komt. Hoewel de maximum snelheid in de Zoetestraat vastgelegd is op maximaal vijftig per uur.

Ander voorbeeld? Tom Lanoye, Sint-Niklaas, 1958. Kan geen woord meer uit z’n pen krijgen. Zijn muze is vergaan, opgeslokt in de gebarsten aarde waar voorheen het water van de Groot Visrivier (Oostelijke Kaapprovincie, Zuid-Afrika) zijn weg koos in stroomafwaartse richting. De oplossing? Tom zelf, toch diverse malen bekroond, zal de stap zetten naar de modewereld. De concurrentie aangaan met niemand minder dan Calvin Klein, John Galliano en Karl Lagerfeld zie ik hem wel doen.

Een andere ex-auteur kiest ervoor om een jeugdhobby te hernemen en drummer te worden bij de The Seven Easy Ways to Kill Your Mother-in-Law. Een rockband uit Dendermonde, Oost-Vlaanderen, België, waarin alle leden af te rekenen hebben met een zekere handicap. Daarover later meer. Zwagerman, Palmen en van Dis, aangevuld met Kristien Hemmerechts, Bart Moeyaert en dichteres Sylvie Marie, Tielt, 1984, beginnen een kookprogramma op de commerciële zender NET 5. Het wordt evenwel niet iets van lange duur omdat tijdens de opname van aflevering zes de pannen door de studio vliegen. Punt van discussie: hoe rood moet een tomatensaus precies zijn? Als je daar, zoals Connie Palmen, de politiek gaat bij betrekken, heb je uiteraard snel hommeles.

Over dan maar naar een laatste slachtoffer der droge beddingen. De Fries Simon van Raesfelt-van Sytzama, Menaldumadeel, 1983. Vanwege de algehele schraalheid der waterlopen ook van deze man geen nieuw werk meer. Ach, hij wilde reeds langer carrière maken in het hink-stap-diepzee-bungee-jumpen. Die droom kan dus gerealiseerd worden. Een probleem: hij is beginnen roken als een Turk, zuipen als een Zwitser, slaapt te weinig uren en zit menigmaal aan de Xanax. Dat zal het allemaal niet makkelijker maken.

© ERWEE

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1378

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.