Han Maas

Alex van Oranje leest voor uit andermans werk

© Han Maas op 22.09.2021.

De Hilversumse hei is nog drassig door het lekken, maar één ding wil Wopke noch bevestigen noch ontkennen: dat Henk terug is.

Die zat toch veilig opgeborgen in zijn eigen bed and breakfast? Nee, niet die Henk. Henk Kamp, de VVD’er wiens gezicht beter bij het CDA past. Henk die als minister van Economische Zaken niet met zijn tengels van de Groningse gaskraan kon afblijven en die altijd de verkeerde kant op draaide: ach, een scheurtje meer of minder… Die Henk. En als je bijvoorbeeld in Overijssel woonde en daar je sociale leven had, onverhoopt werkloos werd, moest je maar verhuizen naar een ander gedeelte van het land. In Groningen waren zat vacatures: metselaar in de bouw. Ja, hij was ook minister van Sociale Zaken geweest. Van baan naar baan was voor hem geen probleem. En als voormalig minister van Defensie kan hij na het vertrek van Ank Bijleveld – Sigrid Kaag hoeft tenslotte niet alle Afghaanse kogels in haar kogelvrije bodywarmer op te vangen – zijn oude liefde weer oppakken.

‘Voor onze militairen en diplomaten waren het extreem intensieve en spannende laatste weken, waarin zij binnen de mogelijkheden zoveel mogelijk mensen in veiligheid brachten. Daarvoor verdienen zij diep respect en grote waardering,’ aldus Alex van Oranje. Hij leest niet voor uit eigen werk. Geen volksverhalen, zoals die geschreven en voorgelezen werden door Simon Carmiggelt, terwijl het toch om het Afghaanse volk gaat.

Als je het zo schrijft, waarom moesten Bijleveld en Kaag dan het veld ruimen? ‘Binnen de mogelijkheden’ maakt veel onmogelijk en grenst aan overmacht. Hoef je ook niet te debatteren. Maar goed, op 69-jarige leeftijd leidt Henk Defensie. De nét iets oudere Louis doet dat met een beoogd 5-3-2-systeem. Maar hij heeft wel verstand van het spelletje.

‘De overspannen woningmarkt is een belangrijk voorbeeld van een binnenlands thema dat niet in één periode oplosbaar is. Hoe wordt een betaalbare woning weer bereikbaar voor iedereen?’ – daar moet ik het toch even met mijn neef over hebben.

‘Voorop staat dat wij Nederlanders in coronatijd opnieuw hebben laten zien er als familie, vrienden, collega’s en buren voor elkaar te willen zijn.’ Is het niet letterlijk, figuurlijk slaan voor- en tegenstanders van vaccinatie en het coronapaspoort elkaar de hersens in.

‘Criminele organisaties moeten worden opgerold, hun leiders opgepakt en crimineel geld afgepakt. De grootschalige overstromingen in Limburg zijn voor de regering aanleiding om in overleg alle geplande maatregelen opnieuw tegen het licht te houden en te kijken of en waar versnelling nodig is.’ Ik zou er maar eens mee beginnen! Versnelling van het water lijkt mij trouwens niet zo verstandig.

‘De Nederlander geeft zijn leven een hoog cijfer. Nederland is en blijft een goed land om in te leven.’

Krijgt Máxima toch gelijk: de echte Nederlander bestaat niet. Want die krijgt geen verhoging van een belastingvrije uitkering. Zijn (schoon)moeder ook niet, om een extra grote spekpannenkoek te nuttigen in  Lage Vuursche, zonder QR-code.

 
Alleen Plusleden kunnen een eigen artikel aanpassen na publicatie. KLIK HIER om alle voordelen van een pluslidmaatschap te bekijken.
Geplande einddatum publicatie van deze inzending:
22-10-2023

Enthousiast over deze inzending?

We nodigen je graag uit om je mening te geven over deze publicatie. Dat is mogelijk door een commentaar van jou toe te voegen en/of door een waardering, in cijfers, te geven. Klik hieronder s.v.p. op de gewenste mogelijkheid!

 • Jouw commentaar toevoegen? Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs. Dat is mogelijk in de tekstbalk

  Voeg hier je commentaar toe...
  You are a guest ( Sign Up ? )
  or post as a guest
  Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

  Wees de eerste om commentaar te geven.


  Je kunt ook een waardering, in cijfers, geven voor deze publicatie!
  Klik op Waardering bij de mogelijkheden.
 • Graag jouw waardering voor de kwaliteit van deze inzending: 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.
  Schrijf een commentaar
  PLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVEPLG_VOTE_STAR_INACTIVE
   

  Je kunt ook een commentaar toevoegen voor deze publicatie!
  Klik op Commentaar bij de mogelijkheden.
 • Toelichting

  Op Schrijverspunt kun je in principe bij elke publicatie, d.m.v. een commentaar en/of een waardering, je mening geven. Alleen als een auteur feedback niet op prijs stelt is de mogelijkheid niet zichtbaar. De praktijk heeft geleerd dat de meeste auteurs feedback op prijs stellen. We nodigen je dan ook graag uit om je mening te geven over een publicatie. Dat is op twee manieren mogelijk:

  Commentaar

  Je kunt jouw commentaar geven op een publicatie of reageren op een ander commentaar of reactie.
  • Je kunt jouw commentaar toevoegen in de tekstbalk (Voeg hier je commentaar toe...) van het blok commentaar. Je commentaar is dan direct zichtbaar. Bij je commentaar kun je b.v. ook een emoji toevoegen.
  • Wil je een reactie toevoegen bij een ander commentaar of reactie? Klik dan bij het betreffende commentaar op 'Reageer'. ook dan verschijnt er een mogelijkheid om je tekst toe te voegen.
  • Elk commentaar is welkom. Dus geef gerust aan als je de publicatie met plezier hebt gelezen, maar ook opmerkingen over de stijl en het taalgebruik van de publicatie worden op prijs gesteld. Een mooie manier voor auteurs om eigen schrijfwerk te verbeteren.
  Commentaren of reacties lezen.
  • Bij elke publicatie kun je de commentaren of reacties lezen. Op de homepagina is daarnaast ook nog eens een overzicht van de actuele commentaren/reacties te vinden.
  • Wil je een bericht ontvangen van nieuwe commentaren/reacties dan kun je dat bovenin het blok Commentaar aangeven bij 'Ontvang een bericht bij nieuwe commentaren' of als je zelf een commentaar of reactie geeft.
  • Wil je alleen de commentaren zien bij een publicatie en geen reacties daarop? Klik dan bovenin het blok Commentaar op 'Inklappen alles'.
  Voorwaarden:
  Schrijvers en dus ook wij stellen een commentaar bij een publicatie erg op prijs. We proberen daarbij de mogelijkheid op Schrijverspunt om feedback te geven liefst zonder regels te laten. Dat vraagt alleen soms wat tolerantie en misschien wat invoelingsvermogen voor de ander. Samengevat respecteer elkaar.
  Is een commentaar of reactie volgens jou ongepast? Door met je muis over het commentaar of de reactie te gaan verschijnt er rechts een vlaggetje. Klik daar op om dit te melden bij websitebeheer.

  Waardering:

  Je kunt  commentaar geven op een publicatie, maar het is ook mogelijk om een waardering in cijfers te geven. Bij een waardering gaat om een beoordeling door jou van de kwaliteit van de publicatie. Je kunt kiezen uit 5 mogelijkheden om op te stemmen. 1=minimaal, 2=matig, 3= voldoende, 4=goed, 5=perfect.  De waardering is anoniem.

Meer publicaties lezen of zelf meedoen aan een schrijfactiviteit?

Klik op een van de mogelijkheden.

Nu nog te bekijken:

Inzendingen in deze schrijfactiviteit waarvan de publicatieperiode binnenkort vervalt. Vind je een inzending de moeite waard en vind je het jammer als deze zou verdwijnen? Leden kunnen de publicatieperiode verlengen!!