Voor schrijvers, door schrijvers
Column

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 652
  • Home
  • Columns
  • Aleid Truijens (columnist de Volkskrant) - plaatsvervangende schaamte

Aleid Truijens (columnist de Volkskrant) - plaatsvervangende schaamte

Het moet toch ergens vandaan komen? Woorden als ‘samen’, ‘verbinden’ en nog andere crisiswoorden. Je hoort ze zelfs in reclameboodschappen.

Discriminatie is daarentegen ‘al’ acht weken uit de mode; leeftijd kent geen kleur. Over de Gouden Eeuw hoor je niemand meer. Wel over de die andere tijd, de jaren tachtig. Aleid Truijens heeft het erover in haar column in de Volkskrant: de jeugd die toentertijd werkschuw was en aan een riante uitkering genoeg had. Ik weet niet hoe oud mevrouw Truijens toen was – ik ken haar niet, met een inschatting kun je lelijk de mist in gaan, dus waag ik mij daar niet aan. Ook is het niet netjes iemand op uiterlijk te beoordelen.

Wat ik wel weet, is dat veel jongeren in de jaren tachtig met hun carrière – die toen nog gewoon loopbaan heette – begonnen en door de zuinige Ruud Lubbers werden getroffen: dat duurde veel langer dan acht weken. Maar goed, de jeugd is veerkrachtig en gaat positief door, met een virtuele bloem nog uit de flowerpowertijd in hun haar tot de volgende crisis in 2008. Het eigen huis onder water.

Misschien kent en voelt Aleid dat nog wel.

Wat ik lees, is dat Aleid zich schaamt voor de zestigers ‘die roepen dat jongeren verwende prinsjes zijn’. Ze kunnen niet meer naar cafés, festivals en Tinder heeft ook geen zin: ontluikende ‘liefdes’ bloeien dood. En dat al acht weken! Niet meer in te halen natuurlijk op die leeftijd. ‘Zelfs met vrienden een fles wijn drinken in het park komt je op een megaboete te staan’ – tja, gezellig elkaar besmetten is er niet bij.

‘Ik loop ietsje meer kans op een geniepig virus, maar zolang ik thuis zit, zoals toch al meestal, kabbelt mijn leven voort,’ schrijft Aleid in haar column. Doe dat vooral aanstaande zondag. Het is Moederdag en de temperatuur daalt waardoor de kans op besmetting weer toeneemt. Denk dan eens aan het woord ‘verbinden’: een sterk werkwoord waar je dus wat voor moet doen. In dit geval: kijk naar Van Kooten en De Bie, de ‘Oudere Jongeren’ en ‘Krasse Knarren’ van de jaren tachtig en negentig: ‘Samen voor ons eigen, laat de rest de rambam krijgen.’ En mochten illegaal samengeschoolde jongere buren u ’s nachts luidruchtig gamend uit uw slaap houden, denk dan: ach, ze hebben ook niets.

 

 

Dit artikel delen?
Auteur: ©Han Maas
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 309
Publicatie op .
Tags: Columns

Geef een waardering voor: "Aleid Truijens (columnist de Volkskrant) - plaatsvervangende schaamte"

Geschreven door Han Maas . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Ook jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

A Taste of Talent ?

Elke keer, bij een nieuw bezoek aan deze pagina, een ander en actueel leespakket!
Wist je?

Random:

De crisis voorbij - ruimte voor beperking
| Han Maas | Column