Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Alcohol en drugs: is er een verschil?

Alcohol en drugs: is er een verschil?

We horen en lezen  het bijna iedere dag: ‘hij was onder invloed van alcohol en drugs,’ of ‘hij had een drug- en alcoholprobleem.’ Maar van waar komt die onderscheiding in terminologie? En is ze wel te rechtvaardigen?

Drinkbare alcohol of ethanol wordt door het VAD (Vlaams expertisecentrum voor drugs, gokken en gamen) geklasseerd als een drug, maar toch blijft er gesproken worden over ‘alcohol en drugs’. Algemeen erkent men wel dat ‘drugs’ niet een verzamelgroep is van substanties en stoffen die als één pot nat moeten behandeld worden. De verschillen tussen de verschillende soorten drugs worden uitgebreid besproken, waaronder het verschil in toxiciteit, verslavingsgraad en prevalentie.

Waarom valt alcohol daar dan buiten?

Het eerste argument dat vaak wordt aangehaald is dat alcohol (in de meeste landen) legaal is. Dit valt echter makkelijk te ontkrachten; in Uruguay, en in sommige staten van de VS bijvoorbeeld, is cannabisgebruik volledig legaal. Passen zij hun terminologie dan aan? Neen. Men spreekt  daar nog steeds over alcohol en drugs, niet over alcohol, cannabis én drugs.

Een tweede argument dat we kunnen aansnijden, is de traditie van alcoholconsumptie. Het idee dat de mensheid alcohol al zodanig lang drinkt en gebruikt bij ceremonies, evenementen, en in het dagelijkse leven, dat het niet als een drug zou moeten beschouwd worden.

Maar kunnen we hier niet makkelijk doorheen kijken?

Alcohol is een harddrug die door miljoenen mensen wordt misbruikt en net als bijna iedere andere drug enorm veel schade aan het lichaam kan berokkenen. Het argument dat we de terminologie zouden moeten aanpassen omdat een groot deel  van de bevolking het vaak en al jaren doet, is even absurd als besluiten om moord niet langer moord te noemen omdat mensen het in de geschiedenis al zo vaak gedaan hebben (en het nog steeds doen).

Als laatste kunnen we het argument van dosering onder de loep nemen. Men stelt soms dat alcohol zich onderscheidt omdat men het kan verkrijgen in drankjes met een verschillende concentratie, zodat men ‘een paar glazen wijn bij het eten’ kan drinken zonder beneveld te worden of ‘1 à 2 pinten’ kan drinken en nog zonder problemen achter het stuur kan kruipen. Bij een drug zoals cannabis of cocaïne zou dit dat na respectievelijk één lijntje of één trekje in mindere mate mogelijk zijn. Een zuivere drogreden, me dunkt.
Ethanol is in zuivere vorm zodanig giftig dat een klein glas ervan een volwassene zonder tolerantie makkelijk kan doden .  Waarom zou men anders de nood hebben om het steeds te verdunnen met niet –alcoholische dranken zoals water, fruitsap of frisdranken? Als de overheid andere drugs legaal zou verkopen, zouden zij daar eveneens verdunde en vermengde versies van kunnen uitbrengen.

Wanneer iemand tijdens een gesprek met een glas drank in de hand trots aankondigt dat hij of zij geen drugs gebruikt, kan het interessant zijn hen erop te wijzen dat alcohol nochtans ook een drug is. Vaak zal je dan het volgende antwoord te horen krijgen:  ‘Ja, maar alcohol is toch nog iets anders.’

Wat is dat ‘iets’? Misschien wordt het tijd om daar een sluitend antwoord op te kunnen geven .
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 750
(Gemiddelde waardering 4 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Meer schrijfactiviteiten