Voor schrijvers, door schrijvers
 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Al dat ‘geremercieer’,

...het ‘gefriend’ niet te na gesproken.Indien ik ze niet  krijg met een zoen, een handdruk of een knuffel maar via een ‘rondgeschreven’ email, vind ik het ridicuul om op elke wens te reageren bij verjaardagen of soortgelijke gelegenheden.

Ouderen die lang hebben gedraald om het computeren te leren zijn nog het ergste.  Eenmaal ze het onder de knie hebben, verwachten ze om voor hun digitale wensen bedankt te worden en liefst terstond.

Bij de vroegere snailmail deed men nog de moeite om een mooi kaartje uit te zoeken dat in het mooiste handschrift en met de meerprijs van een postzegel naar de ontvanger  werd verzonden.  Niemand die het in zijn hoofd haalde om iedereen persoonlijk te bedanken voor zijn kaartje tenzij het een wederkerige wens betrof zoals met Kerst en Nieuwjaar.  Een persoonlijke brief werd uiteraard altijd beantwoord. Dat was ook zelden een ‘vluchtig’ schrijven, ook al werd het soms per ‘air mail’ verstuurd.liep tegen het nieuwe jaar

Vroeger had men een vriend meestal voor het leven. Ook na vele jaren van scheiding bleven vriendschapsbanden sterk en werden ze gekoesterd.  Men hoorde meermaals dat iemand niet veel vrienden had maar als die er waren, het om (h)échte vrienden ging.

De sociale media hebben het woord ‘vriend’ zodanig gebanaliseerd dat  het te pas en te onpas gebruikt wordt.

Neem nu de bedrijfjes die de kost verdienen met voor grote bedrijven enquêtes uit te voeren over de tevredenheid van de klant.

De vraag die nooit ontbreekt is of je het bedrijf in kwestie  met een cijfer gaande van 0 tot 10 aan vrienden of familieleden zou aanbevelen.  Van mij krijgen ze allemaal 0 op het rekest en als ze dan willen weten waarom is mijn antwoord dat ik mij niet bemoei met andermans zaken.  Voor de meesten onder hen geldt trouwens om ze beter niet aan te raden, wil je de vriendschap of familiebanden niet in gevaar brengen.

Gelukkig heeft iemand het woord ‘volgers’ bedacht dat precies uitdrukt wat men wil bereiken: iemands activiteiten volgen zonder zichzelf als vriend te willen opdringen.

En dan het ‘liken’.

Bij het geven van commentaren op hun teksten vinden veel schrijvers het ‘leuk’ om feedback te krijgen.  Die FB beperkt zich dikwijls  tot het inspiratieloze:  leuk of mooi.  Mag ik daarom een oproep doen om commentaar te geven waar de schrijver echt wat aan heeft en voortaan te putten uit woorden als:  bevlogen, uitstekend, pure romantiek, hartverscheurend, enz.  Wees even creatief in uw appreciatie als in uw eigen schrijfwerk.  Veel kans dat u gevolgd wordt.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 121
(De gemiddelde waardering is 2.5 door 2 stem(-men)

Reacties   

# RE: Al dat ‘geremercieer’,Lieven Vandekerckhove 24-01-2020 23:58
Wat dat laatste betreft, heb je volkomen gelijk, Guido. Het is zoals de 'vrienden' op facebook: er bestaat een verzamelwoede die met vriendschap niets te maken heeft. Zelf zal ik hier nooit iemand tot die zogenaamde vriendschap uitnodigen, en ik word daartoe ook zelf niet graag uitgenodigd. Tenslotte zijn en blijven de 'vrienden' hier echt wel vreemden voor elkaar. Helaas, eenmaal werd ik uitgenodigd, en ik ben erop ingegaan: uit beleefdheid.
Melden aan beheerder
# RE: Al dat ‘geremercieer’,Guido Aerts 25-01-2020 00:43
Ook ik kreeg hier een aanzoek waar ik op inging omdat ik voor de persoon al geruime tijd veel respect voelde en mij kan voorstellen die te vriend te hebben. Op een tweede uitnodiging ging ik niet in omdat de persoon dit schrijversforum met een datingsite verwarde. Nu wij beiden uit de kast zijn gekomen vrees ik dat ze ons verder gaan gerust laten. :-*
Melden aan beheerder
# vervolg (mijn reactie was te lagng om verstuurd te wordenLieven Vandekerckhove 24-01-2020 17:43
Integendeel, het is een duidelijk compliment voor de auteur, die deze appreciatie binnenhaalt. Ook zonder dat een tekst 'bevlogen', 'uitstekend', 'romantisch', of 'hartverscheure nd' hoeft te zijn, kan hij doodeenvoudig 'leuk' of 'mooi' gevonden worden. Natuurlijk leest een auteur graag een iets uitgebreidere commentaar, maar als de lezer eerlijk is met zijn kwalificatie mooi/leuk, dan mag de auteur ervan uitgaan dat hij iemand echt wel een leuk of mooi moment bezorgd heeft. En dat stemt toch tevreden, niet?
Melden aan beheerder
# RE: Al dat ‘geremercieer’,Lieven Vandekerckhove 24-01-2020 17:42
Oei, ik voel me aangesproken, Guido, want ik heb al eens een stukje 'mooi' of 'leuk' gevonden. Op 1 punt ben ik het met je eens: een auteur ontvangt graag feedback én een met sterren uitgedrukte waardering. Dan weet hij of zij tenminste duidelijk wat de lezers hebben aan zijn of haar geschrijf. (Merkwaardig worden regelmatig ook commentaren geschreven zonder dat ook de bijhorende sterren volgen, wat enige twijfel zaait bij de auteur). Maar op een ander punt ben ik het niét eens met jou: een tekst 'mooi' of 'leuk' vinden, is helemaal niet betekenisloos.
Melden aan beheerder
# RE: Al dat ‘geremercieer’,Guido Aerts 24-01-2020 23:31
Ach, iedereen mag natuurlijk iets mooi of leuk vinden, Lieven. Mijn bedoeling is enkel om de commentatoren tot iets meer creativiteit aan te zetten. Zelf associeer ik mooi en leuk met het toeristenengels ‘nice’ en ‘like’ die door het overdreven gebruik in de sociale media hun oorspronkelijke betekenis verloren hebben. Net als het begrip ‘friend’, dat helaas ook op S. gehanteerd wordt,voor mij absoluut niets met vriendschap heeft te maken. Ik volg jouw schrijfsels bijzonder graag en ook die van enkele andere auteurs maar om jullie dan meteen tot mijn vriendenkring te rekenen vind ik ‘erover’.
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Maar een schrijfopdracht is ook leuk en spannend.Ken jij ook van die momenten waarop je totaal geen inspiratie hebt en niet tot schrijven kunt komen? Misschien kan het lezen of uitvoeren van een…

Blog: Jouw persoonlijk platform

Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt. Het is een is een persoonlijk dagboek op een website dat…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…