Voor schrijvers, door schrijvers

Meer van deze schrijver lezen?

 • Columns

  Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 • Meedoen?

  Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Column

Jouw column hier toevoegen?

Agressieve verkoop.

Mijn foundation is op dus ik loop bij een filiaal van Douglas binnen. Vrijwel direct komt er een verkoopster op mij aflopen. Ze vraagt mij of ze me ergens mee van dienst kan zijn. 'Ja, ik wil graag de DoubleWear MaximumCover, nr. 3C4, Medium Deep foundation van Estee Lauder' antwoord ik terwijl ik met de verkoopster langs verschillende schappen met bekende merken naar dat van Estee Lauder loop.

'Zal ik wat consealer bij u op uw gezicht aanbrengen?' vraagt de verkoopster, terwijl ze mij het bekende blauwe doosje met de foundation van Estee Lauder aangeeft. 'Het camoufleert pigmentvlekken en andere oneffenheden.' 'Nee, dank u, ik weet hoe ik dat moet doen' antwoord ik, terwijl ik me tegelijkertijd realiseer dat mijn gezicht er alles behalve fraai en egaal uitziet aangezien ik me vanmorgen niet had opgemaakt ivm een afspraak bij de Dermatoloog.

'Ik kan u demonstreren hoe u die ontsierende littekentjes en vlekjes wegwerkt' praat ze onverstoorbaar verder, terwijl ze demonstratief naar wat vlekjes en littekens in mijn gezicht wijst. 'Nee, dank u' reageer ik enigszins beschaamd.

'Zal ik anders wat Bronzing Powder bij u aanbrengen? Het zorgt voor een gezonde blush en een egalere teint. Uw huid is een beetje grauw. Kijk, deze is het.' kakelt de verkoopster vrolijk door en neemt een poederdoos en kwast van L'Oréal uit een schap waar we langs lopen. 'Deze maand met 40% korting!'
'Nee, dank u.'

Ik wil uitleggen waarom ik me vanmorgen niet heb opgemaakt maar realiseer mij dat ik haar geen uitleg verschuldigd ben, de trut! Inmiddels raak ik behoorlijk geïrriteerd omdat ze schaamteloos mijn gezicht staat te bestuderen. Ik voel me erg ongemakkelijk.

'Wij hebben een geweldige nieuwe verzorgingslijn van Dior. Dag-, en nachtcreme in één. Het is wat aan de prijzige kant maar ik mag het u, als u een 'puntjepuntjepuntje' kaart heeft, aanbieden met 30% korting en.............' 'Nee, dank u...' onderbreek ik haar al iets minder vriendelijk. 'Ik heb alleen maar dít nodig' zeg ik, terwijl ik het blauwe doosje met daarin de foundation van Estee Lauder omhoog houd.

'Gebruikt u verzorgings producten voor uw, zo te zien, gevoelige huid?' vervolgt de verkoopster terwijl ze amicaal over mijn wang aait (!!!!). 'Ja, die gebruik ik' antwoord ik verbouwereerd terwijl ik mijn gezicht met een schok terug trek.

'Mag ik vragen welk merk u gebruikt? Verkopen wij die ook hier? Veel producten mag ik u deze week met flinke kortingen aanbieden' ratelt de verkoopster door. Het is mij allang duidelijk dat ze haar standaard verkoop praatje houdt. Zwaaaaar irritant hoe die agressieve verkoopsters geld uit je portemonnee proberen te troggelen!!!

Ondanks dat ik inmiddels behoorlijk geïrriteerd ben, blijf ik rustig. Ik tel tot 10. 'Het merk....., uuhhmmm....., daar kan ik even zo snel niet op komen. Nee, die verkopen jullie niet. Ik gebruik producten die mijn dermatoloog mij adviseert en voorschrijft. Ik heb me nu niet opgemaakt omdat ik zo direct een afspraak met hem heb' voeg ik er verontschuldigend aan toe ondanks mijn voornemen dat níet te doen. Ik veeg over mijn wang de denkbeeldige bacteriën van de aai weg. Ik ril. Brrr...., waar haalt ze het lef vandaan om mij ongevraagd aan te raken!

Als ik mijn pinpas in het apparaat schuif om af te rekenen stopt de verkoopster behalve mijn nieuwste aankoop ook een handvol monstertjes in het tasje. 'Kijk, speciaal voor u, omdat ik zie dat u een gevoelige huid heeft geef ik u de hele lijn aan monstertjes van Dior mee. Probeert u het thuis lekker uit en ik zie u ongetwijfeld snel terug want deze crème hydrateert en egaliseert als geen ander en is perféct voor de oudere, slappere, gevoelige huid met ontsierende ouderdomsvlekken. U ziet er in NoTime een stúk frisser, minder grauw en jááááren jonger uit!'

Omdat ik me al onzeker voel over het feit dat ik zonder makeup over straat loop wordt het mij nu allemaal even te veel. Ik implodeer en gooi mijn tas leeg. Bovenop de balie. De verkoopster deinst verschrikt terug en kijkt mij met opgetrokken wenkbrauwen en een blik vol ongeloof aan. 'Wat doet u nu!?'

Behalve de gebruikelijk spulletjes die een vrouw nou eenmaal in haar handtas heeft, zitten er ook de huidverzorgings producten, de zalf en crème in die mijn dermatoloog mij heeft geadviseerd en voorgeschreven.

'Ik gebruik de milk en tonic van Eucerin om mijn gezicht te reinigen. Nog geen €10,00 per fles'. Ik spuug inmiddels vuur en lees voor wat er op de tubes staan. 'Cetomacrogol-crème met 20% Vaseline en hydrocortison1% Ketoconazol2% crème. Beiden volledig vergoedt door mijn ziektekosten verzekering'.

Terwijl ik m'n spulletjes die op de balie liggen weer terug in m'n tas doe bries ik 'Deze producten zijn naar mijn absolute tevredenheid. Mijn huid is de laatste maanden egaler, zachter en zienderogen verbeterd'.

Dan gooi ik het tasje met inhoud om, graai tussen de monstertjes van Dior naar mijn foundation en stop die los in mijn tas. Vervolgens duw ik de monsters van Dior demonstratief over de balie richting verkoopster, kijk haar doordringend aan, recht mijn rug en loop de winkel uit.

Ik ben woedend! Waar haalt ze het lef vandaan! Liefst had ik haar over de balie betrokken met haar strakgetrokken hautaine botox rotkop die overigens bedekt was met dikke lagen plamuur en poeder. Drie kleuren oogschaduw, een dikke streep eyeliner en klonters mascara. Haar roze opgespoten lippen a la duckface voorzien van een dikke laag glimmende gloss waar je 'U' tegen zegt en haar jukbeenderen met veel-te-veel rouge. Dat hele karikatuur is gehuld in een flinke wolk zware parfum die bedoeld is voor de avond/nacht en niet voor overdag, net als haar make-up.

En dát geeft MIJ advies!
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 735
(De gemiddelde waardering is 4.4 door 5 stem(-men)

Reacties   

# KorterCritico Punt 07-01-2017 23:36
Leuk, maar mag wat korter voor een column...
Melden aan beheerder

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…