Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Afspraak is afspraak

Ik kan moeilijk nee zeggen. Kon moeilijk nee zeggen. Eindelijk heb ik een – voor mij uiterst - bevredigend antwoord klaar als iemand mij iets vraagt wat me niet schikt of waar ik geen zin in heb: “Ik heb al een afspraak”. Dat de afspraak met mezelf is, of een boek, of Netflix, gaat niemand iets aan. Afspraak is afspraak! Het maakt nee zeggen een stuk gemakkelijker want het is geen smoes, derhalve heb ik geen last van een schuldgevoel. Voorheen wel, omdat ik ook daadwerkelijk een smoes verzon en dat voelt nu eenmaal niet goed....of om een hippe zin te gebruiken: Dat moet je niet willen!

Maar niemand neemt je iets kwalijk als je zegt dat je al een afspraak hebt, toch? Je bent ook aan niemand verdere uitleg verschuldigd dus of die afspraak nu met de gynaecoloog, de schoorsteenveger (heeft iemand die nog?) of je moeder is, daar zal in principe niemand naar vragen. Behalve je kind, maar die weiger je dan natuurlijk ook nooit een afspraak, nee, daar zeg je juist alles voor af! Je bent al blij dat hij of zij tijd met je wil doorbrengen. Dat het in mijn geval meestal is omdat meneer nieuwe kleren nodig heeft - maar zijn pinpas om onverklaarbare redenen tijdelijk buiten werking is - neem ik voor heel erg lief.

Om terug te komen op het ‘nee’ zeggen; ik ben nu eenmaal graag alleen, vind mezelf prima gezelschap en heb tijd alleen nodig om bij te komen van mijn werk, waarin ik ontzettend veel praat, luister en fysiek extreem actief ben. Voor veel mensen zal dat praten en luisteren geen probleem zijn, maar voor zo’n niet-mensenmens als ik, is het een behoorlijke opgave. Niet dat het me niet interesseert wat iemand vertelt hoor, maar na een lange werkdag luisteren naar verhalen van vriendinnen over een slecht sluitende afvalemmerdeksel of een nagellakremover die niet doet wat hij belooft, is soms iets teveel gevraagd. Of klussen bij die vage (maar altijd vrolijke) kennis die enkel belt als hij hulp en aanhanger nodig heeft terwijl mijn lijf smeekt om rust, kan ik de ene keer wel opbrengen, de andere keer niet.

Dus ik ben erg blij met mijn egoïstische legitieme leugen! Maar eigenlijk zou ik ook gewoon moeten kunnen zeggen dat ik een afspraak heb met mezelf, ik mag tenslotte zelf weten met wie ik afspreek, toch?
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 586

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.