Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
De tekst mag niet meer dan 750 woorden bevatten.

Ga s.v.p. naar het overzicht van deze schrijfactiviteit om ook jouw verhaal/gedicht toe te voegen.

273 Hits

Publicatie op:
Aerosolen en decibellen

Vroeger was niet alles beter. Maar toch koester ik mooie herinneringen aan een belevenis die ik nu als de pest – of als de Corona zo men wil – zou mijden.
  
In 1986 ging ik naar een concert van Queen. Het concert vond plaats in de Groenoordhallen in Leiden, een locatie die mij zeer vertrouwd was door de korfbalwedstrijden die ik daar als pupil gespeeld had met het aroma in de neus van de veemarkt die er de dag ervoor altijd plaatsvond.
  
De hal was niet heel groot voor zo’n wereldberoemde band, dus de organisatie moet met dollartekens in de ogen hebben gedacht: We proppen de zaal lekker vol. Bij het eerste nummer, One vision, stak ik mijn armen in de lucht. Naar beneden kon ik ze vervolgens niet meer doen, zo dicht stond iedereen op elkaar. Het publiek bewoog als een veelkoppig monster heen en weer, zodat ik op sommige momenten wel 45 graden uit het lood stond. Freddie stortte zijn octaven over de menigte uit, Brian zwiepte met zijn haardos. Ik voelde zelfs een zweetdruppel van hem op mijn wang. Nooit meer wassen, dacht ik op dat moment. Na het concert had ik een tuut in mijn oren die de volgende dag nog niet verdwenen was.
   De jaren erna ben ik nog naar vele concerten geweest. Steeds meer besluiten van wijze gezag-bekleders deden de voorwaarden veranderen. Op last van de brandweer mochten er minder mensen per vierkante meter in een zaal, op advies van KNO-artsen werd het aantal toegestane decibellen verlaagd, op verzoek van de politie kwam er meer ruimte tussen podium en publiek.
  
En nu is er Covid-19 en het nieuwe normaal. Geen zweetdruppel mag er meer in het publiek verdwalen, geen aerosol mag nog aan het gouden keeltje van een zanger of zangeres ontsnappen. En na afloop wassen, heel goed wassen. En die dollartekens? Die zijn nergens meer te bekennen. Optreden is liefdewerk oud papier geworden. Het zijn niet teveel maatregelen, ze zijn nodig, maar ik denk terug aan de Groenoordhallen met een diepe zucht…


Als een auteur geen behoefte heeft aan feedback verschijnt er geen review mogelijkheid.

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Aerosolen en decibellen"

© Joke Kordes
09.08.20
Feedback:
Mooi en nostalgisch maar idd meer een cursiefje.
 • Schrijfkwaliteit
  5.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Joke Kordes 13.08.20
  Bedankt Annemarie. Ik twijfelde tussen een blog, column of cursiefje. Zou je me kunnen vertellen waarom je het een cursiefje vindt? Gaat het dan alleen om de lengte?
  • Joke Kordes 14.08.20
   @Annemagenta Bedankt voor je uitleg Annemarie! Ik ga er op proberen te letten.
  • Annemarie Steenbergen 13.08.20
   Hoi Joke, omdat dit vanuit jouw persoonlijke leven/ervaring is geschreven. Bij een column gaat het meer om dat je een onderwerp ter discussie stelt of benadert vanuit een bepaalde visie, met een vleugje sarcasme of humor, om de lezer te prikkelen tot nadenken. Een cursiefje is volgens mij meer een beschrijving van een persoonlijke ervaring met een onderwerp. De grens is soms lastig aan te geven hoor. Groetjes, Annemarie
08.08.20
Feedback:
Die eeuwige heimwee, nietwaar? Goed geschreven, maar helemaal geen column. Wel een typisch cursiefje.
 • Schrijfkwaliteit
  4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Joke Kordes 13.08.20
  Bedankt Lieven. Ik ben hier nieuw en vind het lastig om blogs, columns en cursiefjes uit elkaar te houden. Zou je me kunnen vertellen waarom je het een cursiefje vindt?

In elke boekenwinkel: