Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

Aardappel

Ruim 200 kilometer boven Amsterdam bevindt zich het dorpje waar ik woon. Naar volle tevredenheid moet ik zeggen, het enige is dat ik er geen kapper kan vinden die iets met mijn weerbarstige haar kan. Aan kappers geen gebrek, ook niet in de omstreken, maar na jarenlang ontevreden te zijn geweest, ben ik toch uitgeweken naar onze hoofdstad, waar ik daar de Koning der Kappers heb ontdekt. Patrick. Puur toeval, maar wat een geluk! Hij knipt bovendien zo goed, dat ik er maar eens in de 3 maanden heen hoef. Ik vind het behoorlijk decadent klinken en heb het er liever niet over, maar geef toe dat ik er niet over lieg als mij wordt gevraagd waar ik naar de kapper ga, en dat gebeurt veelvuldig.

Sommige mensen hebben op decadentie niets tegen. Zo ook twee dames voor mij in de rij bij de plaatselijke supermarkt. De hete aardappelen rolden bijna hun keel uit en ik vroeg me af of hun tong ook sterker zou zijn dan de – toch al sterke – doorsnee tong. Volgens mij vergt het tongtechnisch gezien nogal wat om op die manier te spreken en nog verstaanbaar te zijn ook.

Oefening baart kunst misschien, want met de verstaanbaarheid van de dames was niets mis; ze stonden luid en dui-de-lijk articulerend hun laatste aankopen in de vorm van handtassen door te nemen en zwaaiden zo met het lijdend voorwerp dat het vooral niemand zou ontgaan dat zij het zich konden veroorloven het hipste en duurste model tas te kopen, die bovendien paste bij hun Engels landgoed- paardrij-, hondenuitlaatlaarzen. Om zich er van te vergewissen dat iedereen hen hoorde en vooral zag, draaiden ze geregeld 360 graden om hun as, zonder er een heuse pirouette van te maken want daar lenen zulke laarzen, noch zulke dames, zich voor. Zo kreeg de hele kassarij mee, en ook de belendende rijen, waar de tassen onlangs waren aangeschaft. In de Van Baerlestraat te Amsterdam!

Je kon zien dat de meeste klanten, nuchtere noordelingen, zich stoorden aan het geblaat van deze twee vriendinnen. Al was er hier en daar een vrouw die toch ietwat hebberig naar de tassen staarde....

Bij de derde keer dat een van de twee zich omdraaide, en minstens de vijfde keer dat de naam Van Baerlestraat viel, zag ze me staan. Letterlijk. ‘ Zo, waar ga jíj naar de kapper? Naar waarheid antwoordde ik: “In de Van Bearlestraat”. De uitdrukking in de ogen van de twee dames was heel wat waard, meer dan de tassen!
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 541
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.