column
FTbannerEen column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 
Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst een te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is. .

Leden van Schrijverspunt kunnen maximaal 4 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.

columnIk geef al jaren schrijfcursussen en daar leer ik zelf af en toe ook wat van. Bijvoorbeeld waarom het zo veel mensen niet lukt om schrijver te worden. Gebrek aan talent ligt voor de hand, maar er is eigenlijk een reden die wat mij betreft nog hoger scoort: gebrek aan doorzettingsvermogen. Ze willen allemaal wel schrijven maar ze wachten tot het mooie weer voorbij is, ze wachten op inspiratie, op een minder drukke periode op het werk, etc. Allemaal goede redenen om niet te schrijven, maar met goede excuses word je nooit een schrijver. Laat staan een goede schrijver. Schrijvers wachten niet op inspiratie, maar sluiten zich op en werken hard (ook ‘s nachts en in de vrije weekenden). Soms zitten ze uren aan enkele zinnen te sleutelen en wil het helemaal niet lukken. De momenten van inspiratie zijn goddelijk, maar als je alleen op deze momenten wacht, dan komt je boek nooit af.

 

Meer dan één miljoen mensen in Nederland schijnt serieus bezig te zijn met schrijven. De uitgevers worden bedolven onder ongevraagde manuscripten. Ik vraag me af of al deze potentiële schrijvers zich ooit de vraag gesteld hebben waarom ze schrijver willen worden. Hopelijk wel. En hopelijk gaan ze niet bij elke afwijzing jammeren dat de uitgevers hun meesterwerk niet begrepen hebben. Hopelijk wachten ze ook niet op inspiratie om aan aan volgend boek te beginnen, maar kruipen ze direct achter de computer op zoek naar iets dat nog niet eerder geschreven is, op zoek naar originele ideeën en een verfrissende schrijfstijl. Schrijver wordt je alleen als je bereid bent om je op te sluiten en gedisciplineerd te werken.

Cursisten die een schrijverscarrière ambiëren, mogen van mij het mooie zomerweer niet als excuus gebruiken om opdrachten overslaan. Ik geef toe dat de herfst een beter seizoen is om achter een computerscherm te zitten en te piekeren, maar eigenlijk moeten schrijvers net als elke andere vakman dagelijks werken, of ze daar zin in hebben of niet. Het enige verschil is dat je zelf bepaalt of je ‘s ochtends vroeg werkt of ‘s nachts. Soms is het leven heel simpel en wordt de keus door de onzichtbare hand van de natuur voor je gemaakt: als het mooi nazomerweer is, dan wordt het gewoon ‘s nachts.

Maria Genova

O.a bekend van 'Man is stoer, vrouw is hoer'.

Een ander boek van haar bekijken? Klik hier.

 

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap