Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. FTbannerEen columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

86 and still going strong

Op een frisse ochtend in februari bel ik aan bij mevrouw Van de Velde. Ik val in voor haar vaste thuiszorgmedewerker. Na een paar keer bellen, beweegt de vitrage en zie ik een vriendelijk gezicht omlijst door een bos grijs haar. Haar fel roze gestifte lippen vormen de woorden: “Ik kom eraan!” Ze doet open in een glanzend witte peignoir met een diep decolleté.

“Ga eerst effe zitten meid; dan drinken we een bakkie koffie”, zegt ze. Ik ga zitten in de propvolle huiskamer en mevrouw Van de Velde rommelt wat in haar keukentje. Even later komt ze terug met twee kopjes koffie. “Oef”, zegt ze, “wat ben ik moe” en ze laat zich in een grote leunstoel vallen. Ik hoor de kraan nog lopen en ik zeg dat ik ‘m wel even uit zal doen. In de keuken zie ik ook dat er nog een gaspit brandt, die ik vervolgens uitdraai. Deze mevrouw is kennelijk een beetje in de war. Misschien omdat ik een invalhulp ben, daar worden mensen soms nogal zenuwachtig van.

Mevrouw van de Velde zit flink op haar praatstoel en vertelt honderduit. Het gaat hoofdzakelijk over haar overleden man. “Tja, het was eigenlijk een oersaaie man. Wilde nooit iets doen; nergens heen”, vertelt ze. “Ik zat altijd vol plannen hè. Eigenlijk had ik van hem moeten scheiden. Maar daar wil ik het nu niet over hebben”. Ze neemt een slokje van haar koffie. Ik krijg het intussen steeds warmer. Mijn oog valt op de thermostaat aan de muur die maar liefst 25 graden aangeeft. Misschien moet ik zo’n peignoir met een diep decolleté van haar lenen denk ik bij mezelf. Ondertussen gaat mevrouw Van de Velde weer verder met haar verhaal: “Ik had ook eigenlijk hartstikke graag kinderen gewild. Maar ja, dat wilde hij natuurlijk weer niet. Maar goed, daar wil ik het verder eigenlijk niet over hebben”. Het is me duidelijk: deze mevrouw is geen treurende weduwe. Ze vertelt verder dat ze twee jaar geleden thuiszorg heeft aangevraagd; sommige huishoudelijke taken worden te zwaar op haar 86e. “En”, zegt ze lachend, “dan heb ik ook eens een verzetje!”

Als de koffie op is, vraagt mevrouw Van de Velde me om buiten de ramen te lappen. Dit mogen wij Thuiszorgers eigenlijk niet doen maar met deze tropische binnentemperatuur wil ik dolgraag even naar buiten. Even later sta ik op een wankel trapje in de frisse lucht, vrolijk de ramen te lappen.

Na nog wat klusjes binnenshuis is het tijd voor mij om op te stappen. Mevrouw bedankt me hartelijk en zegt dan: “De Thuiszorg had me verteld dat er vandaag een jongeman zou komen. Ene Martijn. Nou maakt niet uit hoor; jij was ook gezellig”.

Op de fiets naar huis gaat mij een licht op: het diepe decolleté en de roze lippenstift... Mevrouw Van de Velde had zich speciaal voor de jongeman uitgedost. En toen stond ík ineens bij haar op de stoep. Ach gossie! Wat voor verzetje had ze voor vandaag in gedachten?

Maar daar wil ik het verder nu niet over hebben.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 905
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

Michelles première

nov 18, 2019 Kort verhaal Antoinette Jarig

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten