column
FTbannerEen column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 
Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst een te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is. .

Leden van Schrijverspunt kunnen maximaal 4 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.
Jarenlang hebben we er op gewacht, maar dan is het er eindelijk: het beroepsregister voor DE GGZ-AGOOG. Sinds 2003 hebben studenten van Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Social Work, met dit uitstroomprofiel, een erkend basisberoep. Sinds vorig jaar is er dan ook het beroepsregister. Ze horen eindelijk ergens bij, ze doen eindelijk eens hun best om zich te profileren als beroep. Dat werd eens tijd ook.

Wat maakt je nou een goed hulpverlener? Iedereen vindt zich natuurlijk al een goede hulpverlener als je iets voor een ander doet, maar als we eerlijk zijn komt daar wel iets meer bij kijken. Met de komst van het beroep van GGZ agoog is er eindelijk duidelijkheid over welke competenties belangrijk zijn voor een hulpverlener in de GGZ. Het is tegelijk ook een leidraad voor wat goede zorg zou moeten zijn.

De GGZ agoog kijkt naar hoe iemand zijn eigen situatie beleeft. In het verleden wisten hulpverleners wel wat goed was voor de cliënten. Ze vertelden graag hoe ze hun leven moesten leiden; doe dit, doe dat en het wordt beter als je maar doet wat ik zeg. De GGZ agoog heeft een andere kijk op goed hulpverlenen. Niet de cliënten vertellen wat hij moet doen, maar vanuit een oprechte interesse in de mens luisteren wat iemand nodig heeft. Hoe vaak moet een cliënt maar gewoon de hulpverlener en diens plan volgen? En wat heeft dit eigenlijk voor zin? Wat heeft het voor zin om iemand iets te verplichten? Nou, volgens een aantal theorieën heeft dat gewoon geen zin. Om iets te bereiken moet er motivatie zijn, iemand moet zelf willen.

De GGZ agoog is iemand die gewoon normaal doet, niet uit de hoogte. We zijn allemaal gelijk als mens inderdaad, maar dat komt niet altijd even goed naar voren bij hulpverleners. Maar je wilt toch iemand helpen? Je hebt toch empathisch vermogen? Nou, dat valt nogal eens te betwijfelen. Cliënten klagen steen en been over de aanpak van sommige hulpverleners die nog steeds denken dat zij het beste weten voor de cliënt. Misselijk zal je er van worden, maar gelukkig is ook dit verleden tijd. De GGZ agoog brengt ons redding, geeft ons hoop voor de toekomst. De GGZ agoog is geen ‘wijze hulpverlener’ maar een hulpverlener die er van overtuigt is dat je met een menselijke omgang en de juiste motivatie anderen verder helpt in hun eigen proces.

In de tijd van zelfredzaamheid en participeren zijn ook eigen kracht en empowerment belangrijke termen. Termen waar de GGZ agoog voor staat. Iedereen heeft mogelijkheden, ongeacht wie je bent en wat je kunt. ‘Je mag erbij horen’. Hoe fijn is dat, als je jouw hele leven nergens bij hebt gehoord? Als je ouders alleen maar druk waren met zichzelf en hun verslaving. Als je vader je elke week een paar klappen gaf met een stang omdat je niet gelijk luisterde naar al die onzin die hij uitsloeg. Of als je al je hele leven hebt gehoord dat je niks voorstelt, dat je toch niks kan, dat je weinig waard bent. Hoe geweldig fijn is het dan dat je erbij hoort!

Ambulantisering is een ander groot thema in de GGZ. We moeten af van dat eindeloze, domme doorbehandelen omdat blijkbaar al die instellingen gevuld moeten zijn. Wat heeft het in godsnaam voor zin om al die individuen uit hun omgeving te halen en sommige gelijk weer terug te laten keren in die ellendige omgeving waar ze vandaan kwamen? Even denken...niet veel.
Geef mensen perspectief, laat hun leven zin hebben, laat mensen zich zinvol voelen.

De GGZ agoog staat ook voor creativiteit. De GGZ agoog beschikt over dusdanig veel kennis en ervaring waardoor hij weet wat goed is voor de cliënt en wat binnen de wet- en regelgeving toegestaan is. En echt, het is een openbaring en verlossing om gewoon je ding te kunnen doen omdat je weet wat je doet en waarom je iets doet. Heb een beetje schijt, doe een beetje lollig. We werken met mensen, we werken niet met koude stenen.

De GGZ agoog weet wat goede zorg inhoudt; het is dé moderne hulpverlener!!
Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 3 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter inactiefSter inactief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap