column
FTbannerEen column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 
Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst een te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is. .

Leden van Schrijverspunt kunnen maximaal 4 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.
‘Bridge Over Troubled Water,’ doet me denken aan vroeger.
Ons ouderlijk huis stond aan een rivier en tijdens mijn jeugd spiegelde ik me regelmatig in het water, dat om de drommel niet troebel was. Helaas, met de komst van een chemische fabriek, kreeg de rivier een grijzige kleur en een onwelriekende geur. We woonden door polders omgeven en de kern van ons dorp bevond zich vijf kilometer verderop, terwijl de scheiding tussen ons en het dorp aan de overkant een paar honderd meter telde. Voor boodschappen en andere activiteiten hoefden we slechts een brug over te lopen. Ik herinner me nog goed de altijd vrolijk zwaaiende brugwachter. Vanuit zijn wachthuisje overzag hij de rivier, het dorp en de polder. Voor zijn ogen voltrok het leven, inclusief verborgen waarheden en duistere kanten. Maar hij hield zich aan het motto: Zien, horen en zwijgen.

‘Eén sans atout,’ opent mijn partner op Noord. De vrouw aan oostzijde past. Ik pas ook. West, echtgenoot van de vrouw aan oostzijde, biedt twee harten. Vervolgens passen we allemaal. Mijn partner komt uit en de vrouw legt haar kaarten op tafel. We tellen twaalf punten en een vierkaart harten. Geïrriteerd kijkt de man naar zijn vrouw en speelt nors het spel uit. De manche van vier harten wordt met gemak gehaald.
‘Waarom bied je niet?’ vraagt de man boos.
‘Vier puppy's is toch weinig,’ antwoordt de vrouw timide.
‘Je weet dat ik een vijfkaart heb,’ kaatst de man afgemeten terug. De vrouw schokt met haar schouders. De man wordt hierdoor nog kwader.
‘Ik stop ermee, bridgen met jou is één grote ellende.’ Nu recht de vrouw haar rug.
‘Leven met jou is één grote ellende.’ Mijn partner tuurt naar het scorekastje. Ik zwijg als een brugwachter. Het gezicht van de man wordt rood van woede.
‘Dan kappen we daar ook mee.’ Mijn partner die enkele jaren weduwnaar is, richt zich tot het echtpaar: 
‘Dit soort ruzies ken ik, mijn vrouw en ik hadden ook regelmatig heibel met bridgen. Alles wat ons dwars zat en alle troebele gedachten kwamen tijdens het spel naar boven. Gelukkig hebben we op tijd helder water bij de wijn gedaan en waren we in staat een brug te slaan. Sindsdien zijn we nooit meer kwaad naar bed gegaan en daar ben ik blij om, want op een nacht heeft de dood mijn hartenvrouw genomen’.
Bijna zingend pak ik de kaarten van het volgend spel. ‘Like a bridge...’
Dit artikel delen?
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap