column
FTbannerEen column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 
Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst een te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is. .

Leden van Schrijverspunt kunnen maximaal 4 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.

Een collega moest laatst even iets kwijt: 'Wisten jullie dat mensen hun ontlasting vaak te lang ophouden als ze
buiten de deur zijn? Vaak uit angst dat het opgemerkt wordt door anderen. Mensen krijgen daar vaak echt last van, hoor!' Instemmend gemompel volgde, waarna het onderwerp snel en discreet van tafel geveegd werd.

Zou ik er mee wegkomen? Een stukje schrijven over poepen!? Want het is nogal een taboe. Ik zie de opgetrokken neuzen al voor me. Zelfs lézen over poepen roept al weerzin op. Maar gelukkig is hier een even makkelijke als toepasselijke techniek voor. Laat het maar gebeuren. Ontspan en laat de natuur zijn gang gaan. En voor je het weet glijden de ogen even gemakkelijk en behaaglijk langs de regels als... nou ja... je weet wel...

Ontlastingsangst dient zich vaak al in de kindertijd aan, maar ook volwassenen hebben een hoop (aangeleerde?) schaamte voor zicht-, hoor- of ruikbaar bewijs van hun stoelgang. En dus trekken we de keutel maar weer in. Letterlijk. Met alle vervelende gevolgen van dien. Is dat geen mooie metafoor voor geestelijke druk? Raken we soms ook niet behoorlijk verstopt van het beschaamd wegstouwen van onverteerbare gedachten?

De grote boodschap is duidelijk. De dwarse scheten moeten er maar eens wat vaker uit, ook in gezelschap! Dat zou al een hoop schelen. Niet te veel natuurlijk, verbale incontinentie moet worden voorkomen. Maar dus ook niet te bang zijn voor reacties op een natuurlijk fenomeen: dat je soms ergens gewoon schijt aan hebt...

De geestelijke spijsvertering is verder gebaat bij gevarieerde, vezelrijke voeding. Niet te veel eenzijdige afleidingen en voorgekauwde patronen dus. Een dieet van reflectie, verdieping, ontspanning, aandacht en persoonlijke uitdagingen helpen nieuwe ophopingen voorkomen. En uiteraard behoeft het geen betoog dat ook voldoende lichamelijke beweging erg goed is voor de somatische én psychische peristaltiek.

Zo'n column schrijven is trouwens ook wel een aardige metafoor. Soms is het een beetje zurig of pijnlijk hard. Soms kabbelt het wat of gaat het alle kanten op. Soms is het hard werken voor een magere opbrengst. En soms... heel soms... dan weet je het al voordat je klaar bent: perfect, niets meer aan doen!

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap