column
FTbannerEen column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 
Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst een te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is. .

Leden van Schrijverspunt kunnen maximaal 4 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.
In elk blad kom ik ze tegen. Wollig en knus verschijnen ze in damesbladen die zich vooral richten op algehele gezelligheid. Scherp en provocerend in de tijdschriften die vaak hun modellen op dezelfde criteria uitzoeken en in dagboekvorm ontdek ik ze in leesvoer met een hoog vriendinnen gehalte. Columns. Ik lees ze graag, want ook in mij schuilt de voyeur en ik 'Big Brother'genoeglijk mee zij het dan op papier.
Echter de laatste tijd wil ik meer dan alleen gluren. Ik wil meedoen. Maar hoe?
Wat grommerig doorloop ik de stapel tijdschriften want ik ben zielig! Overvallen door mijn maandcyclus laat ik als gewoonlijk spontaan mijn moreel zakken tezamen met mijn mondhoeken.
Uit de linker sis ik vandaag tegen mijn huisgenoten dat ze zich onherroepelijk op Groud Zero zullen bevinden als ze zich in mijn buurt durven wagen.
PMS dus. En daar bedoel ik geen 'Pannenkoeken Met Stroop' mee zoals dochterlief ooit likkebaardend vertaalde, waarop ze meteen de kelderkast indook om zowel de furie in haar moeder te ontlopen als in één moeite door de beslagkom op te snorren. Want vrouwen, zelfs die in pocketformaat kunnen nu eenmaal meerdere dingen tegelijk!
Pot thee binnen handbereik, pak koek binnen mondbereik en op een veilige steenworp afstand van mijn huisgenoten die quasi nonchalant de moed er proberen in te houden onder het motto: 'Lay down and shut up!'
"Ik kan dat ook!" vuur ik in het wilde weg en op niemand in het bijzonder, als ik de zoveelste column gelezen heb. Mijn verongelijkte stemgeluid roept enige verwarring op in de keuken.
De non verbale communicatie gaat over in voorzichtig gesmiespel: 'Wordt er nu verwacht dat we reageren of niet?'
De veiligheidsregels in acht nemend kiezen ze eenstemmig voor het laatste en gaan verder met hun spelletje 'kamertje verhuren'.
"Nog wel beter ook!" napalm ik verder met een mond vol koek.
Ik hoor een onderdrukte zucht en even later de slepende tred van manlief, die zich richting huiskamer beweegt. Dochterlief doet nog een poging om hem van de ondergang te behoeden en roept hem na dat 'hij aan de beurt is en dat zij ook nooit zomaar midden in een spelletje mag weglopen als ze dreigt te verliezen!'
"Mama moet altijd d'r zin!" Snipered ze trefzeker vanuit haar veilige schuilplaats.
Manlief door schade en schande wijs geworden probeert in één oogopslag de situatie op de bank te analyseren: heks, tijdschrift, priemende vinger, dodende blik.
"Dat kun je zeker!" reageert hij dan ook op een toon die men normaal gesproken gebruikt om een op hol geslagen paard te kalmeren. "Gewoon brutaal wezen!" voegt hij er gewaagd aan toe. Met samengeknepen ogen kijk ik hem aan. Mijn blik trotserend doet hij een graai in de koektrommel die naast me op de bank staat. Een speculaasje verdwijnt in zijn geheel in zijn mond en al kauwend besluit hij: "'t Is trouwens ook niet de eerste keer dat ik dat tegen je zeg!" Hij slentert terug naar de keuken alwaar hij met gejuich ontvangen wordt en hem de helft van de koekjesbuit afhandig gemaakt wordt. Ik kijk hem na. 'Gewoon brutaal wezen'. Waarom eigenlijk ook niet? Zo zijn al die andere columnisten toch zeker ook begonnen? Nou dan!
Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap