column
FTbannerEen column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 
Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst een te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is. .

Leden van Schrijverspunt kunnen maximaal 4 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.
Pas op, begrijp me niet verkeerd: Ik ben een dierenliefhebber. En ik juich het toe dat er allerlei organisaties in het leven zijn geroepen ter verbetering van het dierenwelzijn. Maar kom op zeg. Tegenwoordig wordt er toch van ieder zuchtje wind een tornado gemaakt. Neem nu circus Monte Carlo. Een klein groepje ambachtslieden dat de grootste moeite doet om te overleven in dit digitale tijdperk. Ze sleuren hun hele hebben en houden mee door weer en wind van dorp tot dorp. Met moeite kunnen ze in hun eigen onderhoud voorzien,om nog maar niet te praten van de kleine beestenbende die tot hun familie behoort. En daar wringt het schoentje natuurlijk. Er wordt moord en brand geschreeuwd en inspectie na inspectie uitgevoerd. Hebben die 3 kippen, 2 geiten, een alpaca en Louis de ezel het echt wel goed naar hun zin?Nogmaals: Begrijp me niet verkeerd. Als iemand mijn pad kruist die een beer aan een ketting laat dansen sleur ik hem aan diezelfde ketting naar het dichtstbijzijnde kanaal. En wanneer hij met een grote plons de vaart in dondert dans ik een dance macabre voor hem. Maar die beestjes van Circus Monte Carlo staan op een schaal van tevredenheid veel hoger geklasseerd dan hun eigenaren. Dus vind ik het een schande dat ditzelfde circus verbod heeft gekregen om naar ons gemeenteplein terug te keren. Reden: de beesten laten teveel mest achter. De groendienst van de gemeente heeft maar liefst vijf kruiwagens eigenhandig moeten verwijderen. Wat een overlast! Wat een kostenplaatje! Van een dergelijke overdosis beschaving word ik dus boos. In het big brother tijdperk moet alles gecontroleerd zijn. Er moet altijd binnen de lijntjes gekleurd worden. Jammer toch.
Vraag eens een kind wat een alpaca is. Even googelen zegt het dan. Zou je zo’n beestje niet eens van dichtbij willen zien? Maar Johnny toch, hier zie, een pic recht voor mijn neus op het 10.5 inch scherm van mijn Samsung Galaxy Tab 4. Ceci n’est pas une pipe, zeg ik dan, oftewel, dat is toch niet hetzelfde. Een echte is vies, die stinkt en poept, antwoordt het kind, en, citeert …hoort hier niet thuis maar gedijt het beste in de Andes op een hoogte van zo’n 5000 meter waar er geringe luchtvochtigheid is. Ja ja zal wel zijn. Denk je dat die beesten erom gevraagd hebben om op die godvergeten plaats ter aarde te komen? Misschien zitten ze liever in een warmer klimaat droogjes op hun gemak in vrachtwagens of in tenten genietend van een huiselijke sfeer waarvoor een gitaar spelende jongleur verantwoordelijk is. Eigenwijs jochie van de computergeneratie. Toen ik een jaar of tien was koerste ik naar het dorpsplein wanneer het circus weer in het dorp was. Gefascineerd wandelde ik langs leeuwen die gezapig in hun kooien lagen of grazende lama’s. Een lama die een kledder spuugsel ter grootte van een pompelmoes in je gezicht mikt. Dat is lachen!
Is er in de 21ste eeuw nog plaats voor een circus vraag ik me af. Ik vrees dat asociale media belangrijker zijn geworden. Leve de I-pads, I-pods, tablets, twitter, Android en weet ik veel wat nog. Instant nepgeluk kent vele namen.
Neen, geef mij maar een gezonde berg mest. De gemeente gedoogt het circus wel als ze die beesten thuis laten. Ze kunnen beter de koorddanser thuis laten, want die hoop kan net zo goed van hem afkomstig zijn. (Moest ik zo hoog op een koord lopen, ik zou heus een paar ons lichter zijn wanneer ik terug grond onder mijn zweetvoeten voelde). Het is een plausibele theorie die echter in dit specifieke geval niet opgaat. Mij is namelijk ter ore gekomen dat de alpaca van circus Monte Carlo luistert naar de naam Carlo. Nu ben ik net zo goed in vreemde talen als in verdraagzaamheid, maar vrij vertaald lijkt me Monte Carlo zoiets als ‘berg Carlo’ of ‘berg van Carlo’. Met andere woorden: die aso’s van de gemeenteraad kunnen niet beweren dat ze niet verwittigd waren toen ze het circus toestemming gaven op het gemeenteplein te bivakkeren.
Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap