Loading...
Column
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.

Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is.

Columns

25

columnsMag ik het in mijn vijfentwintigste column voor Schrijverspunt.nl even hebben over het jaar 1932? Door de aanwezigheid van maandag 29 februari kan ook vandaag niemand ontkennen dat het te dien tijde een schrikkeljaar betrof. Een dag extra in deze menselijke habitat die vroeg om gevuld te worden met allerlei besognes. Zoals er 59 van dezelfde tijdsdelen voorafgegaan waren en nog 306 zouden volgen. Er was armoede, miserie en 3 september, het etmaal met de meeste neerslag.

Televisie was er nog niet. Zodoende was men vanaf de vroege avond uitvoerig bezig met de uitbreiding van het gezin. Alsof al dat vozen de wereld vooruit hielp. Naar de maan vliegen zag men nog niet zitten. Alhoewel mijn tante José bij het aanschouwen van het genoemde hemellichaam de voorspelling uit de doeken deed: ‘Ooit staan er daar mensen naar ons te wuiven.’ Alhoewel tante José slechts tot haar veertiende het plaatselijke schooltje bezocht had, was zij behoorlijk visionair. Op het vlak der bereiding van een gekonfijte eendenbout met krielaardappeltjes en sluimererwten was zij dan weer totaal niet van deze godverdomse bol waarvan zij omtrent de grootte dus toch ook al absoluut niet de minste notie had.

Zodoende nam haar echtgenoot en dus mijn oom Jan, hard zwoegende mijnwerker, een paar spullen onder de arm om twee schlemielige dorpjes verder in te trekken bij Lindemans Helena. Een vrouw van het ranzige type welke reeds langer uitkeek naar zijn komst. In de hoop dat Jan minstens elke dag haar onsmakelijke foef een keer zorgvuldig zou bewerken met zijn neukwortel. Wat voor mijn - door de omstandigheden - ex-oom en zijn willige Harry, geen probleem bleek. Haar pompoenen werden gekneed, zij kloof aan zijn flurk, met die puddingbuks werd er door haar sausje geroerd om uiteindelijk haar Grand Canyon binnen te dringen waar na enkele minuten de top van de Mount Everest bereikt werd. Precies hoe Lindemans Helena het wilde. Nochtans moeten de Grand Canyon en de Mount Everest bij het nieuw gevormde koppel ten enenmale wildvreemd alsook geheel onbekend geweest zijn.

Ook een tandenborstel was niet echt een voorwerp van bekendheid. Op een avond orakelde Lindemans Helena dat Jan kon vertrekken vanwege de stank die uit zijn muil ontsnapte wijl hij haar gaandeweg op temperatuur poogde te brengen. Mijn ex-oom wederom twee dorpen oostwaarts, terug naar af, retour. Bij mijn tante José raakte hij niet meer over de drempel. Een spade stond klaar om daar een stokje voor te steken. Maar genoeg hierover.

1932. The Beatles waren er nog niet. Een gemis. Lady Gaga was er evenmin, maar dit was volstrekt geen drama. Een nog groter geluk was de afwezigheid van Facebook en Twitter. Huisvrouwen vertelden elkaar gewoon op hun stoep welke kaas er tussen de boterhammen van hun zwoegende mannen zat om de belastende werkdag te overleven. Een landbouwer stapte enkele keren naar de andere zijde van het dorp om na een paar maanden gewoon zijn toekomstige boerin aan het daglicht bloot te stellen. Mogelijk had de dominee een vinger in de pap om zo’n trein aan het rollen te krijgen. Op Yvon Jaspers stond er nog geen mens te wachten.

Uit pure bescheidenheid bleven de mensen vaak met hun voeten naar de grond kijken maar niettegenstaande alle soberte zegden ze toch steeds weer ‘JA!’ tegen het leven. 1932. Als u het mij vraagt: een jaar om nooit nog over te zeuren.

© ERWEE

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 1126

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Nomineer deze schrijver!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.