column
FTbannerEen column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 
Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst een te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is. .

Leden van Schrijverspunt kunnen maximaal 4 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.
columnsJe houdt van A. Zielsveel. Maar dan ontmoet je B. op wie je verliefd wordt. Je weet dat als je dat zou opbiechten je A. diep zal kwetsen. Wat is liefde? A. niet kwetsen en de verliefdheid op B. verzwijgen? Of openheid en waarheid altijd voorop stellen en A. zo snel mogelijk vertellen over je gevoelens voor B.? 
 
Wat is waarheid waard? Evenveel als een kinderhart? Na de ontmaskering van Sint moet God er meestal ook aan geloven. Blijft over de prins op het witte paard of zoals je wilt die leuke jongen op zijn zwarte fiets waar je hart van volstroomt. Of dat meisje dat telkens als ze voorbij wiegt, je leven aangenaam verstoort en je ziel tot bezet roze gebied verklaart. Zou die illusie in stand blijven? Jazeker, want liefde is geen leugen. Oké, je wordt een beetje geholpen op zijn tijd door de media, films en boeken maar dat mag. Want als er niets meer te dromen valt…
 
Is een liefdesrelatie zonder geheimen utopie of haalbare werkelijkheid? 
 
Schrijver Lev Tolstoj sprak met zijn jonge bruid Sofya Behrs af dat zij een relatie zouden aangaan op basis van onvoorwaardelijke openheid. Zij moest alles over hem weten, en hij alles van haar. Hij vroeg haar zelfs om zijn brieven te lezen over de affaires die hij eerder met andere vrouwen had. Ze begonnen dagboeken waarin ze alles wat in hun hoofd, hart en ziel omging aan het papier toevertrouwden. Tot die dagboeken hadden ze ongevraagd allebei toegang. Dat ging goed totdat Sofya in haar dagboek schreef dat zij de pianoleraar zo’n charmante man vond. Was Lev maar een klein beetje zoals hij…  Lev las het en was furieus. En toen Lev een nauwkeurige beschrijving gaf van de aantrekkelijkheid van een jonge boerin en Sofya dát las waren de rapen gaar!
 
Hun leven lang bleven Lev en Sofya streven naar volstrekte openheid over en weer. Zij naderden elkaar zo dicht als man en vrouw elkaar kunnen naderen, dan weer haatten ze elkaar en schalden de ruzies door huize Tolstoj-Behrs. Hun zielen versmolten en verwijderden zich, verwijderden zich en versmolten. Op zijn 81ste liep Lev gedesillusioneerd weg van huis, weg van haar. Zijn vrouw volgde hem, onthutst, verbijsterd maar vooral hunkerend – nog steeds, ondanks of dankzij alles - naar hem, haar man. Hoe hun love story afliep valt te zien in de film ‘The last station’.
 
Maar het liefdesverhaal dat begon met Adam en Eva is nog niet uit. Het begint pas. Het kompas van Lev en Sofya wees richting openheid. In goede en slechte tijden. We zijn een eeuw verder. Komaan, vrouw en man van de 21ste eeuw, laten we dit kompas oppakken en afstoffen, herijken en dé koers vinden op weg naar liefde én zielsverwantschap én…
 
Oké, dacht de schrijver, dan neem ik de uitdaging aan en pak de pen op.
 
‘Open boek’ vroeg erom geschreven te worden.

 

© George Knottnerus

Dit artikel delen?

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap