Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos. Columns zijn wat minder uitgebreid en graven doorgaans minder diep dan essays, maar gaan verder dan de meeste cursiefjes.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 597
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

2017: Stilte voor de storm

| marjon klomps
December is bij uitstek een maand om terug te blikken. Het oude jaar is oud en versleten, nog eenmaal kijkt het achterom, om vervolgens het stokje door te geven aan zijn opvolger. Ikzelf kijk terug op een rustig jaar, op alle fronten. Niemand in mijn omgeving ging dood, niemand werd geboren. Zelfs op het schrijffront was het rustig: in tegenstelling tot eerdere jaren kan ik geen enkel wapenfeit op mijn C.V. bijschrijven. Geen wedstrijd gewonnen, geen verhaal gepubliceerd. Nou ja, één afwijzing van een literair tijdschrift, moet ik eerlijkheidshalve toegeven. Maar door de bank genomen had ik net zo goed een jaar onder een steen kunnen liggen, zo rustig was het.

Schijn bedriegt echter. Want ik ben razend druk geweest. De hele herfst heb ik bij de Querido Meesterproef aan mijn tweede manuscript gewerkt. Bijna zestigduizend woorden kan ik op de teller bijschrijven. Belangrijker nog dan dat: ik heb heel veel geleerd. Karrenvrachten kritiek heb ik over me heen gekregen en daar ben ik blij om. Want waar ik bij mijn eerste manuscript alleen juichende commentaren kreeg van vrienden en familie, heb ik dit keer commentaar gehad waar ik echt iets aan had. Niets ten nadele van mijn vrienden en familie, maar van kreten als ‘Wat schrijf je toch mooi’ en ‘Zo trots op mijn nichtje’, word je nu eenmaal geen betere schrijver.Bij de Meesterproef leerde ik mijn sterke en zwakke kanten kennen, leerde ik kritisch kijken naar de plot van mijn verhaal en kon ik experimenteren. En ik weet nu wat een uitgever verwacht van een begeleidende brief, een synopsis en eerste fragment. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste, want als een begeleidende brief niet goed is, gaat een drukbezette redacteur niet eens over tot het lezen van een manuscript.

Afgelopen vrijdag was de laatste bijeenkomst. We hebben nog een maand om de twintig beste pagina’s te perfectioneren. Eind januari moeten we deze pagina’s, plus die vermaledijde begeleidende brief, inleveren bij de redacteur. Dan begint het grote wachten weer, waar ik intussen een beetje aan gewend begin te raken. Wachten, waarin ik verder zal schrijven aan het manuscript, en me waarschijnlijk weer aan andere verhalen zal wagen. Om die in te sturen naar schrijfwedstrijden en literaire tijdschriften. Wellicht dat 2018 het jaar wordt waarin ik weer één of meerdere juichende berichten op Social Media kan zetten, en was 2017 de spreekwoordelijke stilte voor de storm.
Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 593

(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Vuile was

Geschreven door Saskia van Alphen. Geplaatst in Coronavirus.
Meer dan ooit draai jerondjes. Niets is je te bont.Mijn wasmachine.
Actuele Top 3 van deze rubriek

Aan de basis

24, mrt, 2020 Eelco Visser

Dichtbij en veraf

29, apr, 2020 Eelco Visser

Ik ben een racist!

05, juni, 2020 Martin Reekers
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!