Columns

Columns op Schrijverspunt
  • Columns op Schrijverspunt
    Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. FTbannerEen column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
  • Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

2017: Stilte voor de storm

December is bij uitstek een maand om terug te blikken. Het oude jaar is oud en versleten, nog eenmaal kijkt het achterom, om vervolgens het stokje door te geven aan zijn opvolger. Ikzelf kijk terug op een rustig jaar, op alle fronten. Niemand in mijn omgeving ging dood, niemand werd geboren. Zelfs op het schrijffront was het rustig: in tegenstelling tot eerdere jaren kan ik geen enkel wapenfeit op mijn C.V. bijschrijven. Geen wedstrijd gewonnen, geen verhaal gepubliceerd. Nou ja, één afwijzing van een literair tijdschrift, moet ik eerlijkheidshalve toegeven. Maar door de bank genomen had ik net zo goed een jaar onder een steen kunnen liggen, zo rustig was het.

Schijn bedriegt echter. Want ik ben razend druk geweest. De hele herfst heb ik bij de Querido Meesterproef aan mijn tweede manuscript gewerkt. Bijna zestigduizend woorden kan ik op de teller bijschrijven. Belangrijker nog dan dat: ik heb heel veel geleerd. Karrenvrachten kritiek heb ik over me heen gekregen en daar ben ik blij om. Want waar ik bij mijn eerste manuscript alleen juichende commentaren kreeg van vrienden en familie, heb ik dit keer commentaar gehad waar ik echt iets aan had. Niets ten nadele van mijn vrienden en familie, maar van kreten als ‘Wat schrijf je toch mooi’ en ‘Zo trots op mijn nichtje’, word je nu eenmaal geen betere schrijver.Bij de Meesterproef leerde ik mijn sterke en zwakke kanten kennen, leerde ik kritisch kijken naar de plot van mijn verhaal en kon ik experimenteren. En ik weet nu wat een uitgever verwacht van een begeleidende brief, een synopsis en eerste fragment. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste, want als een begeleidende brief niet goed is, gaat een drukbezette redacteur niet eens over tot het lezen van een manuscript.

Afgelopen vrijdag was de laatste bijeenkomst. We hebben nog een maand om de twintig beste pagina’s te perfectioneren. Eind januari moeten we deze pagina’s, plus die vermaledijde begeleidende brief, inleveren bij de redacteur. Dan begint het grote wachten weer, waar ik intussen een beetje aan gewend begin te raken. Wachten, waarin ik verder zal schrijven aan het manuscript, en me waarschijnlijk weer aan andere verhalen zal wagen. Om die in te sturen naar schrijfwedstrijden en literaire tijdschriften. Wellicht dat 2018 het jaar wordt waarin ik weer één of meerdere juichende berichten op Social Media kan zetten, en was 2017 de spreekwoordelijke stilte voor de storm.
Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 497
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster