Voor schrijvers, door schrijvers

Column

Aantal gepubliceerde inzendingen: 657

2017: Stilte voor de storm

December is bij uitstek een maand om terug te blikken. Het oude jaar is oud en versleten, nog eenmaal kijkt het achterom, om vervolgens het stokje door te geven aan zijn opvolger. Ikzelf kijk terug op een rustig jaar, op alle fronten. Niemand in mijn omgeving ging dood, niemand werd geboren. Zelfs op het schrijffront was het rustig: in tegenstelling tot eerdere jaren kan ik geen enkel wapenfeit op mijn C.V. bijschrijven. Geen wedstrijd gewonnen, geen verhaal gepubliceerd. Nou ja, één afwijzing van een literair tijdschrift, moet ik eerlijkheidshalve toegeven. Maar door de bank genomen had ik net zo goed een jaar onder een steen kunnen liggen, zo rustig was het.

Schijn bedriegt echter. Want ik ben razend druk geweest. De hele herfst heb ik bij de Querido Meesterproef aan mijn tweede manuscript gewerkt. Bijna zestigduizend woorden kan ik op de teller bijschrijven. Belangrijker nog dan dat: ik heb heel veel geleerd. Karrenvrachten kritiek heb ik over me heen gekregen en daar ben ik blij om. Want waar ik bij mijn eerste manuscript alleen juichende commentaren kreeg van vrienden en familie, heb ik dit keer commentaar gehad waar ik echt iets aan had. Niets ten nadele van mijn vrienden en familie, maar van kreten als ‘Wat schrijf je toch mooi’ en ‘Zo trots op mijn nichtje’, word je nu eenmaal geen betere schrijver.Bij de Meesterproef leerde ik mijn sterke en zwakke kanten kennen, leerde ik kritisch kijken naar de plot van mijn verhaal en kon ik experimenteren. En ik weet nu wat een uitgever verwacht van een begeleidende brief, een synopsis en eerste fragment. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste, want als een begeleidende brief niet goed is, gaat een drukbezette redacteur niet eens over tot het lezen van een manuscript.

Afgelopen vrijdag was de laatste bijeenkomst. We hebben nog een maand om de twintig beste pagina’s te perfectioneren. Eind januari moeten we deze pagina’s, plus die vermaledijde begeleidende brief, inleveren bij de redacteur. Dan begint het grote wachten weer, waar ik intussen een beetje aan gewend begin te raken. Wachten, waarin ik verder zal schrijven aan het manuscript, en me waarschijnlijk weer aan andere verhalen zal wagen. Om die in te sturen naar schrijfwedstrijden en literaire tijdschriften. Wellicht dat 2018 het jaar wordt waarin ik weer één of meerdere juichende berichten op Social Media kan zetten, en was 2017 de spreekwoordelijke stilte voor de storm.
Dit artikel delen?
Auteur: ©marjon klomps
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 671
Publicatie op .

Geef een waardering voor: "2017: Stilte voor de storm"

Geschreven door marjon klomps . Geplaatst in Column.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!