column
FTbannerEen column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 
Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst een te loggen. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is. .

Leden van Schrijverspunt kunnen maximaal 4 schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de blauwe button te klikken.
‘Drrie oktoberr, dan zijn we als een bal!’ zong Rubberen Robbie in 1981 over de gedenkdag van het Leidens Ontzet in 1574. Na inundatie van de omliggende landen konden de Geuzen de stad eindelijk bereiken en een einde maken aan de maandenlange Spaanse belegering van hongerend Leiden. De oorlog tegen Spanje zou nog tot 1648 duren. De leiders van de gewesten waarin onze landstreken toen waren opgedeeld, hadden zich voor de strijd verenigd en die eenheid zou, met wat omwegen, de basis voor het huidige Nederland vormen. Al sinds de zestiende eeuw wordt Leidens Ontzet jaarlijks feestelijk herdacht. Op drie oktober wordt ook de Dag van de Duitse Eenheid gevierd. Het is de verjaardag van de eenwording van voormalig Oost- en West-Duitsland in 1990. In het westen bestond tot dan toe al een dag met die naam, als herdenking voor een arbeidersopstand in 1953 in de DDR, die door de Sovjet-Unie werd neergeslagen. Het symbool van de Duitse hereniging dat in menig geheugen gegrift staat, is natuurlijk de val van de Berlijnse Muur in 1989. Sensitiviteit naar de eigen geschiedenis maakte het onmogelijk dat die datum een feestdag kon zijn: op negen november in 1938 vond immers de Kristallnacht plaats. In Leiden komt men jaarlijks op drie oktober bij elkaar om haring, wit brood en hutspot te eten en er iets bij te drinken. Duitsers verlaten op die dag massaal hun verenigde land, niet vanwege heimwee naar voormalige bezette gebieden, maar voor onze gezelligheid. En natuurlijk patat en gebakken vis.

6 oktober 2018  #BinnenDoorDenker

Dit artikel delen?

Graag je mening

Dit artikel is passend (tzt NIET verwijderen) - 1 stemmen
10

Elk kwartaal verwijderen we een aantal artikelen. Je kunt ons helpen door je mening te geven. Zo heb je invloed op de inhoud van Schrijverspunt

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap