Meedoen voor leden is gratis!
Columns
Een column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst hunoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 1. Meedoen?
 2. Publicatie
Publicatievoorwaarden:
 • We stellen een inzending erg op prijs. Door inzending van een artikel (verhaal, gedicht, etc.) stem je in met deze publicatievoorwaarden.
 • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn.
 • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
 • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender.Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
 • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen, tenzij deze zelf de eigenaar is van het respectievelijke recht van de betreffende tekst of afbeeldingen.
 • Het is andere partijen dan de redactie niet toegestaan bijdragen op Schrijverspunt te kopiëren, te bewerken of te publiceren zonder toestemming van de inzender of van de redactie.
 • Het plaatsen van persoonlijke informatie van derden (zoals e-mailadressen en/of telefoonnummers) is niet toegestaan.
 • Teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard mogen niet worden geplaatst.
 • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
 • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de  actuele privacyregels.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Stefan Flipsen is één van de twee molenaars die – samen met vrijwilligers – het dagelijks onderhoud verzorgt van houtzaagmolen ‘De Salamander’ in Leidschendam. Eén van de laatste nog functionerende houtzaagmolens van Nederland.

Het is de uitdrukkelijke wens van Stefan en zijn collega’s om de molen optimaal duurzaam te laten draaien. Door maximaal gebruik te maken van windkracht, is daar al een goed begin mee gemaakt. Het ‘wateren’ van hout is een tweede pluspunt. Maar er is nog één grote wens. Als er ‘voor de prins’ wordt gedraaid, kan er duurzame elektriciteit worden opgewekt, maar daar is een speciaal dynamo voor nodig. Een kostbare zaak waarvoor De Salamander het geld niet heeft. De missie voor 2017 is om de benodigde middelen toch te vinden. Via sponsoring bijvoorbeeld of met steun van één van de cultuurfondsen.

In zijn oorspronkelijke vorm dateert De Salamander van 1643. In 1777 werd de huidige molen gebouwd als vervanger van zijn uitgebrande voorganger. Particulier initiatief zorgde er in 1917 voor dat de molen in oude luister werd hersteld. Dat was echter maar van korte duur. In 1975 werd er zelfs  - onder voorwaarden – door de gemeente een sloopvergunning afgegeven. Er moest een molenmaker worden ingeschakeld, zodat de molen eventueel kon worden herbouwd. In 1989 was het zover. De Salamander verscheen op de huidige locatie. Vanaf 1995 is de molen weer volledig operationeel, maar nu op vrijwillige basis.

Behalve één van de molenaars, is Stefan ook de zaagspecialist van de molen.   Voor zaagmolenaars bestaat er geen opleiding in Nederland. Er is ooit geprobeerd een houtzagersgilde op te richten, maar dat is niet gelukt. Nu moeten de molenaars en vrijwilligers dus zelf zorgen dat de kennis niet verloren gaat.

Het ‘wateren’ heeft trouwens ook nog een bijzondere ‘logé’ opgeleverd. In één balkgat is een volledige set reservedeuren voor de Sluis afgezonken.

Op mijn vraag of er nog weleens bijzondere projecten voorbijkomen, vertelt Stefan over een partij sequoia’s (elk ongeveer 5 meter lang) van de gemeente Sassenheim. En het verzagen w ex exvan een enorme beuk voor de gemeente Wassenaar. Die laatste klus zorgde voor flinke tegenslag.
Toen het gevaarte – met een doorsnede van bijna 150 centimeter – uit de Vliet moest worden getild, heeft de lier dat niet overleefd. Eén van de tandraderen sneuvelde. Het is nog wel gelukt de boom via de sleephelling naar binnen te halen, maar de lier kan helaas niet meer worden gerepareerd. Als er iemand een ankerlier overheeft, mag hij zich melden bij de molenaars van De Salamander.

Dit artikel delen?
Pin It

Graag je mening

Dit artikel is passend in deze rubriek - 0 stemmen
00
Dit artikel handhaven (tzt NIET verwijderen)? - 0 stemmen
00
%

Elk kwartaal verwijderen we een aantal artikelen. HELP ONS MET KIEZEN. Je kunt ons helpen door je mening te geven. Zo heb je invloed op de inhoud van Schrijverspunt.Je kunt ook een reactie geven.

Advertentie LekkerBoek

vakantietijd
Volg ons ook op Twitter
schrijfwedstrijd agenda

Wil je ons ook ontmoeten op de sociale media?

Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2018