column
FTbannerEen column is een artikel waarin de schrijver zijn mening geeft over een onderwerp. Soms is de tekst humoristisch, soms provocerend, maar het is altijd de persoonlijke kijk op de wereld van de columnist. Een columnist geeft een beschrijving van een gebeurtenis en maakt daarbij zijn eigen mening duidelijk. Een column moet een emotie bij de lezer losmaken, de lezer moet erom kunnen lachen, het stemt hem tot nadenken of maakt hem boos.
 
Wil je ook een column publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst een te loggen. Dan vind je de mogelijkheid om een column toe te voegen in je persoonlijk menu. We publiceren columns in volgorde van ontvangst en maximaal een per dag. Bij veel inzendingen is het dus mogelijk dat je column pas weken later zichtbaar is. .

Stefan Flipsen is één van de twee molenaars die – samen met vrijwilligers – het dagelijks onderhoud verzorgt van houtzaagmolen ‘De Salamander’ in Leidschendam. Eén van de laatste nog functionerende houtzaagmolens van Nederland.

Het is de uitdrukkelijke wens van Stefan en zijn collega’s om de molen optimaal duurzaam te laten draaien. Door maximaal gebruik te maken van windkracht, is daar al een goed begin mee gemaakt. Het ‘wateren’ van hout is een tweede pluspunt. Maar er is nog één grote wens. Als er ‘voor de prins’ wordt gedraaid, kan er duurzame elektriciteit worden opgewekt, maar daar is een speciaal dynamo voor nodig. Een kostbare zaak waarvoor De Salamander het geld niet heeft. De missie voor 2017 is om de benodigde middelen toch te vinden. Via sponsoring bijvoorbeeld of met steun van één van de cultuurfondsen.

In zijn oorspronkelijke vorm dateert De Salamander van 1643. In 1777 werd de huidige molen gebouwd als vervanger van zijn uitgebrande voorganger. Particulier initiatief zorgde er in 1917 voor dat de molen in oude luister werd hersteld. Dat was echter maar van korte duur. In 1975 werd er zelfs  - onder voorwaarden – door de gemeente een sloopvergunning afgegeven. Er moest een molenmaker worden ingeschakeld, zodat de molen eventueel kon worden herbouwd. In 1989 was het zover. De Salamander verscheen op de huidige locatie. Vanaf 1995 is de molen weer volledig operationeel, maar nu op vrijwillige basis.

Behalve één van de molenaars, is Stefan ook de zaagspecialist van de molen.   Voor zaagmolenaars bestaat er geen opleiding in Nederland. Er is ooit geprobeerd een houtzagersgilde op te richten, maar dat is niet gelukt. Nu moeten de molenaars en vrijwilligers dus zelf zorgen dat de kennis niet verloren gaat.

Het ‘wateren’ heeft trouwens ook nog een bijzondere ‘logé’ opgeleverd. In één balkgat is een volledige set reservedeuren voor de Sluis afgezonken.

Op mijn vraag of er nog weleens bijzondere projecten voorbijkomen, vertelt Stefan over een partij sequoia’s (elk ongeveer 5 meter lang) van de gemeente Sassenheim. En het verzagen w ex exvan een enorme beuk voor de gemeente Wassenaar. Die laatste klus zorgde voor flinke tegenslag.
Toen het gevaarte – met een doorsnede van bijna 150 centimeter – uit de Vliet moest worden getild, heeft de lier dat niet overleefd. Eén van de tandraderen sneuvelde. Het is nog wel gelukt de boom via de sleephelling naar binnen te halen, maar de lier kan helaas niet meer worden gerepareerd. Als er iemand een ankerlier overheeft, mag hij zich melden bij de molenaars van De Salamander.

Dit artikel delen?

Graag je mening

Dit artikel is passend in deze rubriek - 0 stemmen
00
Dit artikel handhaven (tzt NIET verwijderen)? - 0 stemmen
00
%

Elk kwartaal verwijderen we een aantal artikelen. HELP ONS MET KIEZEN. Je kunt ons helpen door je mening te geven. Zo heb je invloed op de inhoud van Schrijverspunt.Je kunt ook een reactie geven.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Teksten en afbeeldingen van deze website mogen alleen met schriftelijke toestemming gebruikt worden. © Schrijverspunt 2019
https://www.lekkerboek.nl/sitemap