Skip to main content

Schrijverspunt Clusteruitgeverij

Schrijverspunt Clusteruitgeverij

E-BOEK UITGEVEN

Een e-boek (of e-book) is een verzamelnaam voor digitale documenten die weergegeven kunnen worden op een e-reader evenals op beeldschermen van computers en smartphones. Het gaat hierbij zowel om teksten die eerder (of tegelijkertijd) verschenen zijn op papier, dus als conventioneel boek, als om teksten die uitsluitend voor digitaal gebruik geschreven zijn. E-boeken hebben doorgaans net als een gewoon boek een hoofdstukindeling. Zowel teksten, afbeeldingen als animatievideo's kunnen worden weergegeven.

Elk jaar verdubbelt de omzet van e-boek en daarin liggen de kansen voor nog onbekend schrijftalent. Met een e-boek bereik je veel potentiële lezers en ben je niet afhankelijk van de traditionele boekhandel. Ook de drukker kun je overslaan. De bomen op onze planeet zijn je dankbaar.

eboekclusterVoor een e-boek is een apart ISBN-nummer vereist. Als status kun je aan het ISBN nummer ePub met watermerk verbinden. Dan voegt het CB aan elk verkocht e-boek de naam van de besteller toe. Vanaf dat moment is dus te herleiden wie de eerste was die het aanschafte. Het watermerk is niet voor 100 procent waterdicht, maar het weerhoudt kwaadwillenden om het risico van vervolging te lopen.

De eerste stap om gebruik te maken van deze mogelijkheid is je aanmelden als deelnemer van Schrijverspunt Clusteruitgeverij.

Na aanmelding als deelnemer kun je, via je persoonlijk menu, o.a. een e-boek aanmelden.

Het voordeel van een e-boek is dat er geen investering noodzakelijk is voor de druk. Daarbij geen voorraadkosten. Verder is de vaste verkoopprijs niet van van toepassing voor een e-boek.

Door een bestaand, opgemaakt, manuscript om te zetten naar een e-pub kun je al een e-boek maken. Kun je hier zelf niet voor zorgen dan kan Schrijverspunt clusteruitgeverij dat, tegen een geringe vergoeding, voor je regelen.

Welke soorten afnemers zijn er voor e-boeken?

CB kent verschillende soorten boekverkopers, die onderscheiden zich van elkaar door de wijze waarop ze hun klanten de e-boeken leveren en of een klant een e-boek koopt, leent of in een abonnement kan lezen. Hieronder de verschillende typen.

Webwinkel

  • Dit is de meest voorkomende vorm, hierbij verkoopt de retailer e-boeken door levering van een downloadlink. Hiermee kan de klant het e-boek downloaden op pc, ereader etc.
  • Voorbeelden van webwinkels zijn Ako, Boenda, ECI en Ebook.nl.

Platform

  • Deze retailers verkopen e-boeken via hun eigen platform, waarbij de klant e-boeken koopt en kan lezen binnen de omgeving van de retailer. Denk bijvoorbeeld aan Apple, waar klanten e-boeken kopen in iTunes en lezen in iBooks.
  • Wanneer je je titels levert aan deze retailers, ontvangen zij via CB de bronbestanden van je e-boeken, zodat zij zonder tussenkomst van CB hun klanten kunnen bedienen.
  • Bekende platformen zijn Apple (iTunes), Kobo (werkt samen met Bol.com), Google en Amazon.

Koninklijke Bibliotheek

  • Bij de KB kunnen abonnees e-boeken lenen. Lenen houdt in dat de abonnees gedurende een aantal weken het geleende e-boek kunnen lezen. Na het verlopen van de periode verdwijnt het e-boek vanzelf van hun boekenplank. De consument zal het dan opnieuw moeten lenen om verder te lezen.

Abonnementsdiensten

Er komen steeds meer retailers die e-boeken aanbieden in de vorm van een abonnement. Hierbij kan de gebruiker tegen een vast tarief per maand onbeperkt lezen in het assortiment van de retailer.

  • Aanbieders zijn oa Kobo Plus (van Kobo en Bol), Bliyoo (van Bruna), Bookmate en BUKU.
  • Wanneer je je titels levert aan deze retailers, ontvangen zij via CB de bronbestanden van je e-boeken, zodat zij zonder tussenkomst van CB hun klanten kunnen bedienen.

De kosten voor deze mogelijkheid:

Om gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid betaal je, als deelnemer van Schrijverspunt Clusteruitgeverij, het vaste bedrag van € 2.50 per maand (incl. BTW) aan titelkosten (bij online aanmelding van een nieuwe titel).

Anders dan bij de verkoop van een fysiek boek heb je bij verkoop van een e-boek te maken met de korting aan de eboekhandel voor e-boeken; Bol.com 42%, Kobo 45%, Apple iBookstore en de overige aanbieders in de BeNeLux 30%. Daarnaast de downloadkosten à € 0,392 per verkocht e-boek.