Loading...

Een fragment (een pagina, een afbeelding, een gedeelte van de tekst, etc.) geeft soms een aardig idee over de rest van een boek. Bezoekers krijgen d.m.v. een boekfragment kans om kennis te maken met het boek van de betreffende auteur. Auteurs stellen het op prijs als je een reactie geeft.
Door auteurs geschreven teksten worden niet gecorrigeerd of geredigeerd door de redactie van Schrijverspunt.
Bij de laatste poll kwam duidelijk naar voren dat er minder behoefte is aan de rubriek 'Boekfragment'. Gezien dat resultaat hebben we besloten die rubriek over enige tijd te beëindigen. Het is nu niet meer mogelijk om een boekfragment toe te voegen. Bestaande boekfragmenten blijven nog een beperkte periode online.

Hardnekkige Mist

Waar komen ze vandaan? Zijn ze opgerezen uit de betonnen vloer van het perron, of als haviken neergedoken uit de glazen koepel? Twee mannen – jongens eigenlijk nog – een links van hem en een rechts. Hij is net uit de trein gestapt, als laatste, omdat hij de laptop nog in de tas moest opbergen. Die aan zijn linkerkant heeft een mes, alleen de punt van het lemmet gluurt uit zijn mouw. Het staal flitst in het verloren licht van een lamp.
‘Meikome, bakkes toe of ik steek,’ zegt de messenman. De andere heeft hem bij zijn jas. Schreeuwen om hulp heeft geen zin; er is niemand in de buurt. De andere reizigers uit Brussel zijn al opgeslokt door roltrappen, gangen en liften. Verderop, onder de stationsklok, staan een paar Indiërs op een kluitje; daar loopt een harige backpacker, een vrouw haast zich met driftig tikkende hakken over het andere perron. Niemand slaat acht op hen. Kalmte kan hem misschien nog behoeden voor een jaap in zijn buik of een haal over zijn gezicht. De twee diefjes zijn waarschijnlijk alleen op geld uit, om sigaretten te kopen, of drugs, of andere troep. Doen wat ze zeggen, dan is het snel voorbij. Ten koste van alles proberen de tas uit hun aandacht te houden.
Een treinconducteur komt langs en bekijkt hem nieuwsgierig. Als hun blikken elkaar ontmoeten draait de spoorwegman zijn hoofd om. Een moment overweegt hij de aandacht van de conducteur te trekken, maar het mes is nader dan de man. Kwart over tien. De stationsklok is een koekoek in een stenen nest. Het nest heet Antwerpen, het staat gebeiteld in gouden letters. Achter de klok waaiert een zwarte pauwenstaart. Pronkstaart. Gisteren was het ook al zo laat. Maart is te druk: commissievergaderingen, rondetafels, tv, radio, evaluatie van de evaluatie. Iedereen is moe en is het moe. RELAX, Verstraeten. Rustig blijven ademhalen. Je hebt erger meegemaakt en overleefd.
De stilte galmt onder de reusachtige rode bogen van het station. De luidsprekers zijn uitgepraat, de kiosken hebben de ogen gesloten. Ze zijn alleen, zijn overvallers en hij. Ze zitten in een luchtbel en rollen op de koude adem van de nacht naar de volgende akte.

Op de roltrap naar beneden gaat de ene boef voor hem staan en de andere, de messentrekker, achter hem. Ze hebben niets meer gezegd na dat ene korte zinnetje. Meekomen, daar gaat het hen om. Mee naar een donker hoekje in of buiten het station, waar ze hem ongestoord kunnen beroven. Geld, ach, die paar honderd euro die hij op zak heeft, het zal hem wat. Hij heeft toch geen tijd om het op te maken. Geen vrouw, geen kinderen, geen alimentatie. Ook geen auto, geen boot, en zelfs geen fiets. Sinds het proces betaalt Frank zijn treinabonnement, eersteklas. De enige buitenlandse reizen die hij nog maakt zijn dienstreizen. Huur hoeft hij ook al niet te betalen; het appartement is van hem, cadeau van Frank. Zoenoffer. Het is alleen maar te hopen dat dit belachelijke gedoe niet te lang gaat duren. De jongen voor hem heeft zijn haar hoog opgeschoren, zijn smoezelige baseballpet is wit opzij en blauw bovenop. Rond zijn vlezige nek hangt een gouden halsketting. Goud, nou ja. Hij draagt een zwartleren jack, zijn hemdsslippen hangen er een eind onder uit. Het kruis van zijn baggy jeans hangt maar een paar vingerbreedtes boven zijn knieën. Allemaal feiten die hij goed moet onthouden om aan de politie te melden, later.
Dit artikel delen?
Pin It
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief