Loading...

Een fragment (een pagina, een afbeelding, een gedeelte van de tekst, etc.) geeft soms een aardig idee over de rest van een boek. Bezoekers krijgen d.m.v. een boekfragment kans om kennis te maken met het boek van de betreffende auteur. Auteurs stellen het op prijs als je een reactie geeft.
Door auteurs geschreven teksten worden niet gecorrigeerd of geredigeerd door de redactie van Schrijverspunt.
Bij de laatste poll kwam duidelijk naar voren dat er minder behoefte is aan de rubriek 'Boekfragment'. Gezien dat resultaat hebben we besloten die rubriek over enige tijd te beëindigen. Het is nu niet meer mogelijk om een boekfragment toe te voegen. Bestaande boekfragmenten blijven nog een beperkte periode online.

Grond, geloof en genen

Eeuwen later.

En naar deze stroomrug trokken zij. Mijn voorouders. Eeuwen later. Hier zouden zij zich aansluiten bij de gemeenschap die hier haar wortels al zo lang had liggen. Hier zouden zij elkaar uiteindelijk ontmoeten: om het godshuis hun levens vormgeven. Van elkaar houden en elkaar trouw beloven, hun kinderen ten doop dragen en ten huwelijk brengen, hun laatste groet aan hun dierbaren geven en hem uiteindelijk ook zelf ontvangen… alles in dat kleine kerkje dat de naam St. Suitbertus draagt.

De eerste die het dorp aandeed was Geerit,de vader van Goverdina.

Goverdina huwde Cornelis en doordoor was hij de tweede die zich liet verleiden in het dorp te komen wonen.

Diederik kwam net als Swiftberth over het water en Wijnand, de vader van Adelheid bracht niet alleen het geloof maar ook kennis naar de kinderen van de eerste christelijke school die het dorp kreeg.
___________________________________________________

Heel vroeger, dezelfde plek.

Lang, heel lang geleden, in een plaats, hier niet ver vandaan, waar het drassig en moerassig was en het landschap werd dooraderd door rivierlopen en kreken, ontstond er op een stroomrug, een samenleving.

De rivier waarlangs de stroomruggen zich opwierpen leek uiterlijk een kalm water, maar was feitelijk een gevaarlijke rivier met verraderlijke stromingen.

Op een stukje hooggelegen grond in het rivierenland, dat ook in tijden van hoog water redelijk droog bleef, bouwde een kleine groep mensen hun nederzetting. Na generaties te hebben gezworven over de uitgestrekte rivierendelta hadden zij de moed gevat zich te vestigen. Ze hadden de wisselingen van de seizoenen vaak genoeg meegemaakt, de waterstanden zorgvuldig bestudeerd en de gewassen leren kennen. Zij durfden het aan zich definitief te settelen. Zij wisten nu dat zij hier een heel jaar lang zouden kunnen leven en overleven en zeker ook vele aaneengesloten jaren.

Ze hadden het goed gezien.

____________________________________________________

Ruig verleden.

Het gebied van de Border Marches, de grens tussen het koninkrijk Engeland en Schotland vormt een overweldigend landschap. Heuvels, met een hoogte tot wel achthonderd meter, bedekt met bossen en heide en spannende heuveltoppen die garant staan voor prachtige vergezichten onder fascinerende wolkenvelden, die bij een schijnende zon en jagende winden, een mysterieus en spectaculair schaduwspel kunnen neerzetten.

Een landschap dat zich in een magische en mysterieuze stilte omhult, als de wolken naar de aarde afdalen en de nevels zich een weg naar beneden zoeken. Een landschap dat in het voorjaar bijna lieflijk is. Waar brem de heuvels goud kleurt onder de eerste warme zonnestralen en waar lammetjes als witte pluisbollen voortgejaagd door de wind, over de groene vlakten dartelen. Waar duizenden vogels een oorverdovend voorjaarsconcert geven. Ze worden doorsneden door dalen waarin kabbelende rivieren met helder stromend water hun weg vinden. Waar de mens zich onderdanig voelt aan de oerkracht van de natuur. Een landschap met een schat aan legenden en romantische verhalen over grote helden. Maar hoe mooi en overweldigend het landschap ook is, het was ooit een grillig strijdtoneel en kende zeer gewelddadige perioden.Dit artikel delen?
Pin It
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief