Loading...

Een fragment (een pagina, een afbeelding, een gedeelte van de tekst, etc.) geeft soms een aardig idee over de rest van een boek. Bezoekers krijgen d.m.v. een boekfragment kans om kennis te maken met het boek van de betreffende auteur. Auteurs stellen het op prijs als je een reactie geeft.
Door auteurs geschreven teksten worden niet gecorrigeerd of geredigeerd door de redactie van Schrijverspunt.

Zelf ook een boekfragment uit jouw boek toevoegen? Dat is mogelijk en gratis, als je boek vrij te koop is. Vergeet niet om behalve het fragment ook de titel, auteur, ISBN, prijs, etc. te vermelden.

De verdwaling in het wielDe verdwaling 
in het wiel


Ik kan mij niet ruimtelijk oriënteren.
    Het is onmogelijk onvoorbereid ergens naartoe te gaan. Ik verdwaal, raak in paniek en weet ik nog nauwelijks de omstanders, die op mijn hulpeloosheid zijn afgekomen, te vertellen wie ik ben.
    Ik zou vanwege mijn gebrek natuurlijk gebruik kunnen maken van trams of bussen om mijn bestemming te bereiken, maar dat is theorie, want dan beland ik in de onvermijdelijke chaos van haltes, overstappunten en tijdschema's.
    De gegevens van de vervoersmaatschappijen kloppen immers nooit; daar weet iedereen die reist, van mee te praten. Te vaak zijn er belangrijke diensten uitgevallen, rijdt men zonder de geringste waarschuwing halte na halte voorbij.
    Daarom lijkt het toch het beste dat ik zoveel mogelijk op mijzelf blijf aangewezen. Dus als ik van plan ben iets of iemand in de stad te bezoeken, dan dien ik van tevoren een zorgvuldig reisschema op te stellen, en een plattegrond van het betreffende stadsdeel te ontwerpen .
Hiervoor is het beste: het hulpmiddel van het wiel, bijvoorbeeld van een fiets. Dat wiel ligt plat op de vloer, en ik stel mijzelf op ergens aan de velgrand.
    Nu kies ik het middelpunt van mijn plan, de eindbestemming. Die is niets anders dan de naaf van het wiel.
    Vervolgens moet ik een van de spaken uitkiezen. Dat kan zijn een gracht, een drukke winkelstraat, een lange laan met oude bomen of de kromme looprand om een druk plein.
    Maar het lukt niet altijd. Mijn wiel bevat meer spaken dan nodig en die overdaad bemoeilijkt de keuze. Bovendien zijn sommige spaken krom, verroest, afgebroken, of ze hangen er maar een beetje bij en komen niet meer op de naaf uit.
    Ondanks dit zo praktische hulpmiddel verdwaal ik meestal toch, en slaag ik er niet in het beoogde doel te bereiken.

Onlangs stuurde een vriend, die een examen had gehaald en dat wilde vieren met bekenden, mij ook een uitnodiging – welke ik natuurlijk het liefst meteen had afgeslagen. Maar dat was onmogelijk zonder een pijnlijk verzuim en een sluitend excuus van mijn kant, temeer daar hij nog de enige mij overgebleven vriend is.
    En ik besloot het er op te wagen. De avond tevoren zocht ik met behulp van het wiel een route uit en liet alles zoveel mogelijk volgens dit plan verlopen.
    Maar ergens moest ik mij hebben vergist. Ik raakte na korte tijd verzeild in een smalle steeg . Die was meer dan een kilometer lang. Ik liep al twintig minuten, zonder dat het eind in zicht kwam. Daarna strandde mijn tocht bij winkels en voelde een hevige duizeligheid naderen.
    Doordat ik de omgeving niet meer herkende, en zelfs de stad niet, raakte ik zo in het nauw dat omstanders dachten dat ik een hartaanval had gekregen, en werd ik door een ambulance afgevoerd.
    Ik overwoog hierna lange tijd om nooit meer mijn huis te verlaten, – in sombere ogenblikken zelfs maar een eind aan mijn leven te maken. –

Maar sinds enige weken bezit ik een hond. En ik hoef hem maar in te fluisteren waar ik heen wil, en hij staat gewoon te popelen mij er naartoe te geleiden. Zonder verwijl komt hij zelf met zijn riem aanzetten.
    En als iemand in de stad het waagt om ons tweeën lastig te vallen, dan laat hij zijn tanden zien en gromt hard, bijna als een beer.
    Hij is groot en sterk en kan met gemak iedere slechterik weerstaan.
    Mijn hond is zo grootaardig, en zo onweersprekelijk van karakter, dat ik wel eens denk dat hij misschien een Hondengod is.


Dit artikel delen?
Pin It

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief