Loading...

Een fragment (een pagina, een afbeelding, een gedeelte van de tekst, etc.) geeft soms een aardig idee over de rest van een boek. Bezoekers krijgen d.m.v. een boekfragment kans om kennis te maken met het boek van de betreffende auteur. Auteurs stellen het op prijs als je een reactie geeft.
Door auteurs geschreven teksten worden niet gecorrigeerd of geredigeerd door de redactie van Schrijverspunt.

Zelf ook een boekfragment uit jouw boek toevoegen? Dat is mogelijk en gratis, als je boek vrij te koop is. Vergeet niet om behalve het fragment ook de titel, auteur, ISBN, prijs, etc. te vermelden.

De koorddanser & andere verhalen

- 2 -

xdekoorddanser18 maart 2012 – 14.16 uur

Voordat hij moet vertrekken, loopt Martijn nog even naar boven. Boven aan de zoldertrap komt hem de geur van boeken tegemoet. Die brengt hem telkens weer terug naar zijn jeugd, naar de jaren die hij zich als de gelukkigste van zijn leven herinnert. De afgelopen vijftien jaar heeft Martijn de hele wereld over gevlogen en de boekenverzameling van zijn ouders – boekenliefhebbers bij uitstek – aangevuld met unieke exemplaren die hij op de kop tikte in antiquariaten in achterafgelegen steegjes of op boekenmarkten. Zijn ouders zijn lang geleden bij een auto-ongeluk om het leven gekomen en daarmee is Martijn in een klap zijn hele familie kwijtgeraakt. Voor hem vormen al deze boeken samen een tastbare herinnering aan vroeger en alleen Patricia weet, hoe belangrijk zijn bibliotheek voor hem is.

Patricia. Hij hoort haar beneden rommelen en glimlacht onwillekeurig. Na jaren timmeren, schilderen en schaven was zijn huis vijf jaar geleden eindelijk klaar, met als kers op de taart – uiteraard –  de bibliotheek op zolder. Nooit zal hij meer die eerste avond vergeten, waarop hij de haard had aangestoken, naar boven was gelopen en zijn hand aarzelend langs de ruggen had laten gaan, tot hij had gevonden wat hij zocht: een oude uitgave van ‘Oeroeg’. Hij was ermee bij de haard gaan zitten en toen hij uren later het boek had dichtgeslagen, had hij om zich heen gekeken, zich opeens bewust dat er iets miste. ‘Ik ben hier wel alleen,’ had hij plotseling hardop en met een verbitterde klank in zijn stem gezegd. Er waren genoeg vrouwen in zijn leven geweest, maar er was er nooit een, aan wie hij zich had willen binden.

Op een ijskoude dag in het vroege voorjaar van 2008 was hij letterlijk tegen Patricia opgebotst. In de supermarkt – hoe banaal. Misschien wel voor het eerst in zijn leven was de koorddanser uit balans geraakt. Hij nodigde haar uit voor een etentje en toen ze aan het eind van de avond samen over zijn drempel stapten, wist hij: dit huis wordt eindelijk mijn thuis. Hij had gelijk gekregen, had genoten van het gevoel eindelijk weer te behoren tot iets wat op een familie leek. Het huis, zijn boeken, hij en Patricia. Dat was voldoende om volmaakt gelukkig te zijn.

Was het maar genoeg gebleven, mijmert Martijn, terwijl hij de trap afloopt. Beneden treft hij Patricia in de keuken. Hij loopt naar haar toe, slaat zijn armen om haar heen en voelt haar lichaam verstrakken. ‘Volgende week ben ik weer terug,’ sust hij, omdat hij wel weet hoe naar ze het vindt, dat hij alweer voor langere tijd weg moet. Aan zijn korte vluchten is ze gewend; de intercontinentale vindt ze vreselijk. Ze draait zich om, kijkt hem aan en zwijgt. Martijn voelt zich opeens ongemakkelijk en verbloemt dat door haar een kus te geven. Hij pakt haar hand, neemt haar mee naar de hal om zijn jas aan te trekken. Patricia geeft hem zijn trolley aan en haalt een hand langs haar ogen. ‘Goede vlucht en rijd voorzichtig naar Schiphol,’ zegt ze, terwijl ze de deur voor hem opendoet. Hij geeft haar nog snel een laatste kus, loopt over het grindpad naar zijn auto en stapt in.

Drie kwartier later rijdt hij de Lijsterbesstraat in. Hij parkeert zijn auto voor de flat aan het eind van de straat, haalt zijn trolley uit de kofferbak en loopt met verende tred naar de ingang van het gebouw. Als hij uit de lift komt, staat Anita al in de deuropening van het appartement op hem te wachten. De baby op haar arm kraait.

Dit artikel delen?
Pin It

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief