Loading...

Een fragment (een pagina, een afbeelding, een gedeelte van de tekst, etc.) geeft soms een aardig idee over de rest van een boek. Bezoekers krijgen d.m.v. een boekfragment kans om kennis te maken met het boek van de betreffende auteur. Auteurs stellen het op prijs als je een reactie geeft.
Door auteurs geschreven teksten worden niet gecorrigeerd of geredigeerd door de redactie van Schrijverspunt.
Bij de laatste poll kwam duidelijk naar voren dat er minder behoefte is aan de rubriek 'Boekfragment'. Gezien dat resultaat hebben we besloten die rubriek over enige tijd te beëindigen. Het is nu niet meer mogelijk om een boekfragment toe te voegen. Bestaande boekfragmenten blijven nog een beperkte periode online.

  • Start
  • Boekfragment
  • Boekfragment-Nicolaas en het geheim van het zuiden-Ruby Thijs €2.50

Boekfragment-Nicolaas en het geheim van het zuiden-Ruby Thijs €2.50

Al snel viel de avond en de maan verlichtte de donkere gangen van het kasteel. De meisjes waren al op hun kamer. Alleen Amber dwaalde nog door de gangen. Ze hoorde stemmen vanuit de keuken en besloot om te gaan kijken. Ze zag Bessie en Bartholomeus discussieren. ' Het gaat niet werken.' Herhaalde Bessie steeds. 'Wat gaat niet werken?' Vroeg Amber die in het deurportaal stond. Haar haren hingen half los en ze had een rode sjaal om haar heen gewikkeld voor tegen de kou.  Betrapt bleven Bessie en Bartholomeus geschrokken staan. Bartholomeus zuchtte. 'We proberen Nicolaas in slaap te krijgen.' Antwoorde hij gefrustreerd. Amber merkte het potje Valeriaanwortel op.  ' Valeriaanwortel zal dan niet werken.' Hij is mentaal te onrustig ervoor.' Antwoorde Amber en wandelde richting de kast. Ze pakte de vijzel en stamper en maalde wat kattenkruid, lavendel en valeriaanwortel tezamen met Bachbloesems. 'Amber, we willen hem doen slapen niet in een coma brengen.' zei Bartholomeus bezorgd. ' Vertrouw me, om hem te doen slapen heb je grove geschut nodig.' Antwoordde ze en ze goot het mengsel in warm water.

Ze reikte het kopje aan Bartholomeus. 'Hier, geef hem dit.' Bessie en Bartholomeus keken elkaar aan. Ze hadden beide hetzelfde idee. 'Neen,' antwoorde Bartholomeus en schoof het kopje terug naar Amber. 'Het is best dat jij het geeft.' Drong Bartholomeus aan. 'Oh neen,' protesteerde Amber. 'Ik ga niet onnodig in zijn buurt!'  'Amber, alsjeblieft' smeekte Bessie. 'JIj kan hem overtuigen dit te drinken, naar ons luistert hij niet.' Antwoordde Bartholomeus in een poging om Amber te overtuigen. 'Dit gaat zo niet werken.' Antwoordde Amber. 'Pobeer het alsjeblieft.' 'Er gebeuren ongelukken en hij is aan het verzwakken.' Als Nicolaas verzwakt, is de school niet meer veilig' smeekte Bartholomeus. Wetend dat ze deze discussie niet zal winnen, nam ze het kopje aan en wandelde richting de kamer van Nicolaas.

Zoals elke avond zat hij achter zijn bureau. Zijn ogen rood van vermoeidheid en zijn vingers vol met inkt. Hij dacht iets gevonden te hebben in de oude boeken en wilde dit uitpluizen totdat hij een zacht geklop hoorde aan zijn deur. Nicolaas gaf toestemming om binnen te komen maar bleef ijverig in zijn boeken verder werken. 'Bartholomeus, denk je nu echt dat jouw trucje met Valeriaanwortel zal werken.' grijnsde Nicolaas. 'Neen, niet echt Meester.' antwoorde een zachte stem. Geschrokken kwam Nicolaas vanachter zijn boeken en zag Amber staan. Verbaasd keek hij haar aan. 'Is alles in orde.'? Vroeg hij bezorgd. 'Ja, hoezo.' antwoorde Amber en stapte de kamer verder binnen. 'Je bent hier al vijf jaar niet meer binnengestapt.' Antwoordde hij en legde zijn schrijfveer neer. Nicolaas kreeg het kopje thee in de gaten. 'Bartholomeus heeft je gestuurd of niet soms.' vroeg hij teleurgesteld. Amber knikte. 'Ik moest je dit brengen.' Antwoordde ze en ze legde het kopje thee op zijn bureau. Nicolaas voelde zich aan de grond genageld. 'Zeg maar tegen Bartholomeus dat ik zijn thee opgedronken heb.' Antwoordde Nicolaas en nam zijn schrijfveer weer op. 'Dit is niet zijn thee maar mijn mengsel.' Antwoordde ze en nam het kopje terug op en wandelde naar Nicolaas. 'Amber ik weet dat je het goed bedoeld, maar dit gaat niet werken.' 'ik heb elke thee al geprobeerd. Uiteindelijk val ik toch in slaap dus wat Bartholomeus ook zegt het is niet waar.' Drong Nicolaas aan. Amber nam de handen van Nicolaas en legde het kopje thee erin. 'Twee uurtjes slaap is niet genoeg. Je bent trager en minder geconcentreerd. Je zit elke avond aan je bureau en hier val je ook in slaap. Dat is niet gezond.' Antwoordde Amber bezorgd. ' 'Hoe weet je dit allemaal? Vroeg Nicolaas verbaasd. Amber glimlachte. 'Jouw kamer is naast de mijne, ik hoor praktisch alles wat hier gebeurd.' Antwoordde Amber glimlachend. Nicolaas draaide zich terug richting zijn boeken. 'Het spijt me ik zal voortaan stiller zijn.' Antwoordde hij en wendde zijn blik van Amber af. Amber nam Nicolaas vast bij zijn arm en deed hem opstaan en keek hem bezorgd aan. Nicolaas kon die bezorgde blik niet aan en gaf uiteindelijk toe. Hij dronk het kopje leeg en gaf deze terug aan Amber. 'Hier dan heb je bewijs voor Bartholomeus.' lachte hij en wilde terug aan zijn bureau zitten gaan. 'Niets daarvan.' antwoorde Amber. Ze legde het kopje neer en dwong Nicolaas zachtjes van zijn bureau weg te stappen. 'Amber, het is genoeg zo, ga terug naar je eigen kamer.' beval Nicolaas met een snel kloppend hart. 'Als ik weg ben voor de haan kraait is het goed.' stelde Amber hem gerust en begeleidde hem naar zijn bed.  Ze hielp hem uit zijn hemd en dwong hem zachtjes om te gaan liggen op het bed. Ze ging naast hem liggen met zijn arm stevig rondom haar middel. Zachtjes streelde Amber door zijn haren. 'Sluit je ogen maar, het is in orde' stelde ze hem gerust. Aarzelend en verlamd door de thee sloot Nicolaas gedwee zijn ogen.

Dit artikel delen?
Pin It

Boekfragment

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief