Lidwi De Groot: Niet verder dan lepeltje lepeltje

Lidwi de Groot, auteur van o.a. Dat doet ze anders nooit en Gewoon een tussenvorm, beschrijft in deze roman de belevenissen van Vicky, een vrouw met een onmogelijk te negeren afkeer van seks en alles wat daarmee te maken heeft, zoals lokferomonen (die ze kan ruiken) en wervend gegiechel of zoekende blikken. Ze is meer dan alleen maar aseksueel. Het is niet alleen een gebrek aan lust, haar weerzin tegen seks maakt dat ze elke lichamelijke intimiteit onsmakelijk vindt. Bijvoorbeeld tongzoenen, dikke kans dat ze dan moet kokhalzen.
Vicky heeft beslist geen hekel aan mannen, behalve als zij denken dat ze haar van haar afkeer kunnen genezen met hun machtige toverstaf. In haar koelkast bewaart ze het oor van een man die dat tegen haar wil geprobeerd heeft.
Kinderen in de kleuterleeftijd spelen een belangrijke rol in haar leven. De beschrijvingen van de relatie tussen Vicky en de kleuters uit haar voorleesgroep behoren tot de hoogtepunten uit dit boek.
 

Ook verkrijgbaar als E-boek onder ISBN 9789462665057

 
Auteur: Lidwi De Groot 
Uitgever: Schrijverspunt
ISBN: 9789462665040
Verkoopprijs: € 16,95
Blz.: 162
+
+ In winkelwagen
Ben je de auteur van deze titel? Dan kun je hier boeken bestellen voor eigen verspreiding!
Hits: 1468
Nog geen bestelling...

Review voor: "Lidwi De Groot: Niet verder dan lepeltje lepeltje"

  • : Blz.162 - Prijs: € 16,95. Ook als e-boek
13.06.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
Als Vicky’s vriendje blijft slapen eindigt het samenzijn met uitbundig overgeven door Vicky omdat haar vriend naar haar smaak iets te intiem wil worden. Ze heeft helemaal niets met seks en kan maar niet begrijpen dat andere mensen er zo wild op zijn.
In het dagelijkse leven beheert ze, naast haar werk als kunstenaar, een soort ruilbibliotheek en houdt voorleesmiddagen voor kleuters. Om een aantal nieuwe boeken op te halen voor de bibliotheek gaat ze samen met Harre op weg. Maar dat loopt gigantisch verkeerd af.
Gelukkig kan ze bij haar vriendin Daan terecht, die er altijd voor haar is. Zij koppelt haar aan Jesse, die niet zo geïnteresseerd lijkt in de lijfelijke liefde. Als de partner van Harre bij Vicky op de stoep staat komt alles in een stroomversnelling.
Vicky ontdekt langzaam wat ze echt wil in het leven. Met hulp van haar vrienden zet ze stappen om haar diepste wens te vervullen en vindt ze haar eigen zelf.

Het boek geeft een goede inkijk hoe een aseksueel persoon in de wereld staat. Daarnaast is het ook meeslepend, heel realistisch geschreven en zijn de karakters goed uitgewerkt.
De zoektocht van Vicky naar haar eigen diepere ik speelt als een rode draad door het verhaal en komt op het einde tot een onverwacht einde. Daarmee is het pakkend tot de laatste bladzijde, mede door de gevoelige snaren die het bij de lezer weet te raken.

Een parel over een onderwerp waar je slechts zelden over leest.
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
31.05.21
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl van deze inzending.
In dit boek wordt een episode uit het leven beschreven van Vicky, een autonome jonge vrouw, die op zoek is naar iemand met wie zij het leven kan delen. Een tweetal kan vormen, zoals zij het zelf noemt. Vicky wil met een partner alles delen wat het leven leuk maakt. Een complicatie hierbij is: ze houdt niet van seks. Als ze er onverwacht mee geconfronteerd wordt gaat ze er letterlijk van over haar nek.

Binnen dit vreemde gegeven weet de Groot de gedachten en het gevoel van Vicky zo goed te vertolken dat haar 'weeffout' zowaar begrijpelijk wordt. Inleven in de overtuiging dat tongzoenen intens-smerig is en seks eerder dierlijk dan menselijk… het blijkt mogelijk.

Het boek begint op het moment dat de deur dichtvalt achter de geliefde van wie Vicky zojuist afscheid heeft moeten nemen. Hij bleek een meer op het oog te hebben dan alleen een platonische relatie. Vervolgens wordt de lezer meegenomen op Vicky’s zoektocht naar een aanvaardbare partner waarbij herkenbare varianten van de menselijke soort langskomen. Hier zien we de grote kracht van De Groot: het observeren van schijnbaar gewone mensen, het verkennen van hun beweegredenen, en dat dan weergeven in meesterlijke dialogen, grappig, subtiel, levendig, en vooral onmiskenbaar echt. De hoofdpersoon draagt het verhaal als een gelaagde persoonlijkheid, soms beschreven als doener, op andere momenten als iemand die opmerkzaam en nieuwsgierig met mensen omgaat en daarbij een verrassende eigen denkwereld heeft.

Het is een rijk boek. De ontdekking die Vicky doet over wat ze eigenlijk werkelijk in haar leven mist is meer dan verrassend. Het gesprek daarover met haar vriendin Daan blijft de lezer bij alsof het een persoonlijke herinnering is.

‘Niet verder dan lepeltje lepeltje’ is daarnaast ook gewoon een spannend boek. Een tweede verhaallijn zorgt voor opwindende passages en leidt op de laatste pagina’s tot een ontknoping die in een thriller niet zou misstaan.

Een heerlijk boek!
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig