• images/deelname/Blog.jpg
    Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Heel vaak is dat iets informatiefs (hoe kun je het beste....) maar het kan ook inspirerend zijn (een persoonlijk verhaal over hoe je omgaat met een scheiding).  Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl. In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog) zijn.
    Maximaal 1000 woorden. 
    Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
    229 gepubliceerde inzendingen
  • Tekst opsturen:
    Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
    Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
  • De publicatievoorwaarden
    • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
    • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
    • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
    • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
    • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
    • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
    • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
    • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
    • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

     

Witte Piet

Publicatie: 16 augustus 2020

Facebook doet Zwarte Piet in de ban. Belachelijk. Wie kan zich door deze olijke spring-in-het-veld beledigd voelen? Hooguit een paar honderd miljoen zwarte mensen. 

Iedereen moet met zijn fikken van deze fijne traditie afblijven. Hij stamt al uit 1850, toen het chic was om een donkere dienaar te hebben. En Sinterklaas er dus ook een kreeg.

Nederlanders hebben moeite met loslaten. Neem slavernij. Haïti schaft het in 1804 af, Nederland weet dit rendabele verplichte vrijwilligerswerk bijna zeventig jaar langer vast te houden. Of Nederlands-Indië. Eeuwenlang trekken we de kolonie leeg en dwingen we Indische boeren om specifieke gewassen voor de export te verbouwen. Logisch dat we daar geen afscheid van willen nemen. Wanneer Indonesië zich in 1945 onafhankelijk verklaart, duurt het dan ook vier jaar en kost het pakweg vijftigduizend doden voordat we toegeven.

En dan is nu Zwarte Piet aan de beurt. Moeten wij Nederlanders afscheid van hem nemen omdat de rest van de wereld de waardigheid van een ras belangrijker vindt dan onze traditie? Sinds wanneer trekken wij ons iets aan van andermans mening en waardigheid? Wij zijn inschikkelijk zolang het ons uitkomt en wijzen liever met de vinger naar anderen. Omdat we het altijd beter weten.

Trouwens, wanneer Zwarte Piet een ongeschminkt gezicht heeft, zien koters meteen dat het tante Marja en oom Luuk zijn die snoepgoed uitdelen. Ook daarom moet hij blijven.

Ik heb een internationaal politieke en sociaal correcte oplossing. Witte Piet. Met een voor kinderen even onherkenbaar wit geschminkt gezicht. Zet hem een vrolijk gekleurde pruik op en je hebt een volwaardige vervanger van de zwarte variant. Traditie gered en de hele wereld blij. Want laten we wel wezen, ‘roetveegpiet’ bekt voor geen meter en ziet er niet uit. En willen kinderen weten waarom Piet zo wit is? Omdat hij het hele jaar door in het stoffige pakhuis van Sinterklaas cadeautjes inpakt. Slikken ze voor peperkoek.

Witte Piet. Geniaal, toch?  

Klik op Stem, bepaal het aantal sterren en klik op Waardeer.
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
HITS

466

PRAKTIJKTEST

We testen in deze schrijfactiviteit een nieuwe mogelijkheid om te reageren op een artikel. Je kunt een waardering geven (hierboven) en/of een commentaar toevoegen (hieronder). Beiden mag maar is niet meer noodzakelijk. Voorlopig is het nog een praktijktest dus laat het ons weten als het niet helemaal goed gaat.

Commentaar:

Klik hier om jouw commentaar toe te voegen.
27.08.20
Feedback:
Je onderzoek naar de herkomst van Zwarte Piet is onvoldoende. Goed geschreven, maar inhoudelijk zwak. Verdiep je meer in de materie door daadwerkelijk gesprekken aan te gaan met zowel pro- als antimensen en door historisch onderzoek naar de herkomst van ZP erbij te pakken. Want dit is inhoudelijk niet beter dan: "Maar hij is toch zwart omdat hij door de schoorsteen gaat en dan roet over zich heen krijgt?" Kijk ook naar de Sinterklaasvieringen in onze voormalige kolonien. Je hebt de insteek denk ik om verandering te bewerkstelligen, maar door de negatieve toonzetting die je in het begin al aanneemt ben je alle pro-ZP's meteen kwijt. Die kijken na de eerste zin al niet meer naar wat je verder te melden hebt en als je iets wilt bereiken is dit contraproductief. Nu is het 'preaching to the choir' in plaats van 'beweging in de zaak brengen'.
Wat betreft Facebook kan ik dit zeggen: ik houd niet van censuur. Ik ben heel erg voor vrijheid van meningsuiting, ook als ik de mening van een ander absoluut onaanvaardbaar vind. Zodra je hieraan namelijk begint te tornen is het einde zoek en krijg je situaties als in Noord-Korea en China. Dikke onvoldoende voor Facebook dus van mij. En die heb ik, ondanks dat ik een Nederlander ben die volgens jou niet los kan laten, losgelaten ;)
Show more
  • Hedwig Meesters 28.08.20
    Beste Maaike, ik heb me terdege verdiept in Zwarte Piet, vandaar dat ik weet dat hij in 1850 erbij is gehaald door een Amsterdamse onderwijzer. Middenin het tijdperk van de slavernij. Die schoorsteen is er later bij verzonnen. Verder is het totaal niet mijn bedoeling om voorstanders van gedachte te laten veranderen. Dat is onbegonnen werk.
    • Hedwig Meesters 31.08.20
      @maaike vissers Maaike, bedankt voor je reacties. Ik heb een blog geschreven met mijn mening. En daar hoef je het niet mee eens te zijn. Fijne dag.
    • maaike vissers 31.08.20
      Dan heb je toch de voorgeschiedenis van ZP gemist. Ooit gehoord van Krampus? En de geschiedenis nageplozen waar die dan weer vandaan komt? Hij is nu liever, vriendelijker, dan Krampus, waarschijnlijk onder invloed van de toen ook opkomende pedagogiek.