SCHRIJFACTIVITEIT: BLOG

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Heel vaak is dat iets informatiefs (hoe kun je het beste....) maar het kan ook inspirerend zijn (omgaan met je scheiding). In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog) zijn.
Maximaal 1000 woorden. 

Klik voor meer schrijfactiviteiten in het menu op SCHRIJFACTIVITEITEN.

Witte Piet

Publicatie: 16.08.2020 | Hedwig Meesters

Facebook doet Zwarte Piet in de ban. Belachelijk. Wie kan zich door deze olijke spring-in-het-veld beledigd voelen? Hooguit een paar honderd miljoen zwarte mensen. 

Iedereen moet met zijn fikken van deze fijne traditie afblijven. Hij stamt al uit 1850, toen het chic was om een donkere dienaar te hebben. En Sinterklaas er dus ook een kreeg.

Nederlanders hebben moeite met loslaten. Neem slavernij. Haïti schaft het in 1804 af, Nederland weet dit rendabele verplichte vrijwilligerswerk bijna zeventig jaar langer vast te houden. Of Nederlands-Indië. Eeuwenlang trekken we de kolonie leeg en dwingen we Indische boeren om specifieke gewassen voor de export te verbouwen. Logisch dat we daar geen afscheid van willen nemen. Wanneer Indonesië zich in 1945 onafhankelijk verklaart, duurt het dan ook vier jaar en kost het pakweg vijftigduizend doden voordat we toegeven.

En dan is nu Zwarte Piet aan de beurt. Moeten wij Nederlanders afscheid van hem nemen omdat de rest van de wereld de waardigheid van een ras belangrijker vindt dan onze traditie? Sinds wanneer trekken wij ons iets aan van andermans mening en waardigheid? Wij zijn inschikkelijk zolang het ons uitkomt en wijzen liever met de vinger naar anderen. Omdat we het altijd beter weten.

Trouwens, wanneer Zwarte Piet een ongeschminkt gezicht heeft, zien koters meteen dat het tante Marja en oom Luuk zijn die snoepgoed uitdelen. Ook daarom moet hij blijven.

Ik heb een internationaal politieke en sociaal correcte oplossing. Witte Piet. Met een voor kinderen even onherkenbaar wit geschminkt gezicht. Zet hem een vrolijk gekleurde pruik op en je hebt een volwaardige vervanger van de zwarte variant. Traditie gered en de hele wereld blij. Want laten we wel wezen, ‘roetveegpiet’ bekt voor geen meter en ziet er niet uit. En willen kinderen weten waarom Piet zo wit is? Omdat hij het hele jaar door in het stoffige pakhuis van Sinterklaas cadeautjes inpakt. Slikken ze voor peperkoek.

Witte Piet. Geniaal, toch?  

WAARDERING

HITS:

878

Enthousiast over deze inzending? Deel je enthousiasme op sociale media m.b.v. onderstaande buttons.

Commentaar en/of waardering voor dit artikel:

Iedere bezoeker (lid zijn is niet noodzakelijk) kan een waardering geven voor dit artikel! Schrijvers stellen je tips en opmerkingen op prijs.
27.08.20
Graag je feedback over de schrijfkwaliteit en schrijfstijl a.u.b.
Je onderzoek naar de herkomst van Zwarte Piet is onvoldoende. Goed geschreven, maar inhoudelijk zwak. Verdiep je meer in de materie door daadwerkelijk gesprekken aan te gaan met zowel pro- als antimensen en door historisch onderzoek naar de herkomst van ZP erbij te pakken. Want dit is inhoudelijk niet beter dan: "Maar hij is toch zwart omdat hij door de schoorsteen gaat en dan roet over zich heen krijgt?" Kijk ook naar de Sinterklaasvieringen in onze voormalige kolonien. Je hebt de insteek denk ik om verandering te bewerkstelligen, maar door de negatieve toonzetting die je in het begin al aanneemt ben je alle pro-ZP's meteen kwijt. Die kijken na de eerste zin al niet meer naar wat je verder te melden hebt en als je iets wilt bereiken is dit contraproductief. Nu is het 'preaching to the choir' in plaats van 'beweging in de zaak brengen'.
Wat betreft Facebook kan ik dit zeggen: ik houd niet van censuur. Ik ben heel erg voor vrijheid van meningsuiting, ook als ik de mening van een ander absoluut onaanvaardbaar vind. Zodra je hieraan namelijk begint te tornen is het einde zoek en krijg je situaties als in Noord-Korea en China. Dikke onvoldoende voor Facebook dus van mij. En die heb ik, ondanks dat ik een Nederlander ben die volgens jou niet los kan laten, losgelaten ;)
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Hedwig Meesters 28.08.20
  Beste Maaike, ik heb me terdege verdiept in Zwarte Piet, vandaar dat ik weet dat hij in 1850 erbij is gehaald door een Amsterdamse onderwijzer. Middenin het tijdperk van de slavernij. Die schoorsteen is er later bij verzonnen. Verder is het totaal niet mijn bedoeling om voorstanders van gedachte te laten veranderen. Dat is onbegonnen werk.
  • Hedwig Meesters 31.08.20
   @maaike vissers Maaike, bedankt voor je reacties. Ik heb een blog geschreven met mijn mening. En daar hoef je het niet mee eens te zijn. Fijne dag.
  • maaike vissers 31.08.20
   Dan heb je toch de voorgeschiedenis van ZP gemist. Ooit gehoord van Krampus? En de geschiedenis nageplozen waar die dan weer vandaan komt? Hij is nu liever, vriendelijker, dan Krampus, waarschijnlijk onder invloed van de toen ook opkomende pedagogiek.
Naar boven

Ook meedoen aan een schrijfactiviteit? Meedoen is gratis. We publiceren je inzending voor minimaal 12 maanden. Meedoen is mogelijk door eerst in te loggen en dan bovenin de pagina op de rode balk te klikken. Nog geen lid? Aanmelden is gratis.