Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 270

Witte Piet

Facebook doet Zwarte Piet in de ban. Belachelijk. Wie kan zich door deze olijke spring-in-het-veld beledigd voelen? Hooguit een paar honderd miljoen zwarte mensen. 

Iedereen moet met zijn fikken van deze fijne traditie afblijven. Hij stamt al uit 1850, toen het chic was om een donkere dienaar te hebben. En Sinterklaas er dus ook een kreeg.

Nederlanders hebben moeite met loslaten. Neem slavernij. Haïti schaft het in 1804 af, Nederland weet dit rendabele verplichte vrijwilligerswerk bijna zeventig jaar langer vast te houden. Of Nederlands-Indië. Eeuwenlang trekken we de kolonie leeg en dwingen we Indische boeren om specifieke gewassen voor de export te verbouwen. Logisch dat we daar geen afscheid van willen nemen. Wanneer Indonesië zich in 1945 onafhankelijk verklaart, duurt het dan ook vier jaar en kost het pakweg vijftigduizend doden voordat we toegeven.

En dan is nu Zwarte Piet aan de beurt. Moeten wij Nederlanders afscheid van hem nemen omdat de rest van de wereld de waardigheid van een ras belangrijker vindt dan onze traditie? Sinds wanneer trekken wij ons iets aan van andermans mening en waardigheid? Wij zijn inschikkelijk zolang het ons uitkomt en wijzen liever met de vinger naar anderen. Omdat we het altijd beter weten.

Trouwens, wanneer Zwarte Piet een ongeschminkt gezicht heeft, zien koters meteen dat het tante Marja en oom Luuk zijn die snoepgoed uitdelen. Ook daarom moet hij blijven.

Ik heb een internationaal politieke en sociaal correcte oplossing. Witte Piet. Met een voor kinderen even onherkenbaar wit geschminkt gezicht. Zet hem een vrolijk gekleurde pruik op en je hebt een volwaardige vervanger van de zwarte variant. Traditie gered en de hele wereld blij. Want laten we wel wezen, ‘roetveegpiet’ bekt voor geen meter en ziet er niet uit. En willen kinderen weten waarom Piet zo wit is? Omdat hij het hele jaar door in het stoffige pakhuis van Sinterklaas cadeautjes inpakt. Slikken ze voor peperkoek.

Witte Piet. Geniaal, toch?  

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Hedwig Meesters
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 84
Publicatie op .
Tags: Blog
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Witte Piet"

Geschreven door Hedwig Meesters . Geplaatst in Blog.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
27.08.20
Feedback:
Je onderzoek naar de herkomst van Zwarte Piet is onvoldoende. Goed geschreven, maar inhoudelijk zwak. Verdiep je meer in de materie door daadwerkelijk gesprekken aan te gaan met zowel pro- als antimensen en door historisch onderzoek naar de herkomst van ZP erbij te pakken. Want dit is inhoudelijk niet beter dan: "Maar hij is toch zwart omdat hij door de schoorsteen gaat en dan roet over zich heen krijgt?" Kijk ook naar de Sinterklaasvieringen in onze voormalige kolonien. Je hebt de insteek denk ik om verandering te bewerkstelligen, maar door de negatieve toonzetting die je in het begin al aanneemt ben je alle pro-ZP's meteen kwijt. Die kijken na de eerste zin al niet meer naar wat je verder te melden hebt en als je iets wilt bereiken is dit contraproductief. Nu is het 'preaching to the choir' in plaats van 'beweging in de zaak brengen'.
Wat betreft Facebook kan ik dit zeggen: ik houd niet van censuur. Ik ben heel erg voor vrijheid van meningsuiting, ook als ik de mening van een ander absoluut onaanvaardbaar vind. Zodra je hieraan namelijk begint te tornen is het einde zoek en krijg je situaties als in Noord-Korea en China. Dikke onvoldoende voor Facebook dus van mij. En die heb ik, ondanks dat ik een Nederlander ben die volgens jou niet los kan laten, losgelaten ;)
Grammatica & Spelling:
Goed
 • Lezenswaardig:
  60%
Show more
1 van de 1 lezers vond deze review nuttig
 • Hedwig Meesters 28.08.20
  Beste Maaike, ik heb me terdege verdiept in Zwarte Piet, vandaar dat ik weet dat hij in 1850 erbij is gehaald door een Amsterdamse onderwijzer. Middenin het tijdperk van de slavernij. Die schoorsteen is er later bij verzonnen. Verder is het totaal niet mijn bedoeling om voorstanders van gedachte te laten veranderen. Dat is onbegonnen werk.
  • Hedwig Meesters 31.08.20
   @maaike vissers Maaike, bedankt voor je reacties. Ik heb een blog geschreven met mijn mening. En daar hoef je het niet mee eens te zijn. Fijne dag.
  • maaike vissers 31.08.20
   Dan heb je toch de voorgeschiedenis van ZP gemist. Ooit gehoord van Krampus? En de geschiedenis nageplozen waar die dan weer vandaan komt? Hij is nu liever, vriendelijker, dan Krampus, waarschijnlijk onder invloed van de toen ook opkomende pedagogiek.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...