Voor schrijvers, door schrijvers
 • Blogs

  Een blog is in feite een persoonlijke website met verhalen over het leven van de schrijver. Het is een soort online openbaar dagboek waar de schrijver de lezers op de hoogte houdt.

 • Ook meedoen?

  Een blog publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). 
 • Beoordelen?

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Blog

Jouw verhaal hier toevoegen?

Werkgever zijn

Je bent begonnen in je eentje. De regering vindt het geweldig. Een bedrijf erbij. Voordeelregeltje dit, voordeelregeltje dat. In de hoop dat je personeel aanneemt. Als het gaat lopen neem je inderdaad personeel in dienst. En dan begin het. Ze proberen je te dwarsbomen op alle mogelijke manieren. Tegelijkertijd met het geld stromen de problemen binnen. Je moet je personeel onderhouden. Inderdaad een goede regel, want er zijn werkgevers die uitbuiten. Dat kan niet ontkend worden. Dus bescherming moet er zijn. Maar dan: een vast contract is in Nederland niet zo heel populair meer onder werkgevers. Dat heeft een duidelijke reden: de ontslagbescherming is zo huizenhoog dat je er niet meer vanaf komt. Als er problemen zijn met een werknemer (ja ook die lopen de kantjes er soms af) is het verrekte moeilijk om ze te ontslaan. Eerst moet een dossier bijgehouden worden, de regels wat betreft ontslag moeten strikt worden gevolgd. Iets niet ingevuld, ontslag wordt verboden. Dan zitten de werkgever en de werknemer met elkaar opgescheept. De sfeer wordt er niet beter op. De werkgever gelooft niet meer in de werknemer. Toch moet hij hem terugnemen. Dan is er nog het ziekte probleem. Alleen in Nederland moet twee jaar worden doorbetaald bij ziekte. Bij de ons omringende landen hoeft dat niet. Niet alleen betaal je voor de zieke werknemer, ook zul je vervanging moeten betalen. Dubbel op dus. Voor het MKB een forse deuk in het budget. Bij meerdere zieke werknemers kan het geld niet meer opgehoest worden.  

Werknemers zijn er in alle soorten en maten. Je hebt er die de kar trekken (vrij weinig) en meedenken, je hebt er die op de kar zitten (de meesten, zij doen gewoon hun werk) en je hebt er die de kar tegenhouden (vrij weinig). Om die laatste groep gaat het. Door de bescherming die zij genieten kunnen ze misbruik maken van de regels die er voor hen zijn. Daar weten ze namelijk alles van. Ze melden zich vaak ziek en gaan in hun vrije tijd ander werk doen. Een keer is het gebeurd dat er een werknemer bij de zoveelste ziekmelding werd betrapt. De baas is eens naar zijn huis gereden en zijn vrouw deed open. Hij was er niet. 'Hij brengt iemand naar Schiphol', was het antwoord van zijn vrouw.

Hij kreeg een officiële waarschuwing, bij drie mag je als werkgever ontslaan. Dus hij kan nog een tijdje aankloten. Ondertussen moet de werkgever het dossier up to date houden. Of hij niets anders te doen heeft. Zijn eigenlijke werk lijdt eronder. Verdien je eenmaal goed geld dan word je de melkkoe van de regering. Je mag jezelf iets meer toebedelen (moet zelfs) alleen moet je de helft weer inleveren. Anders is het niet eerlijk. De baas werkt zich het rambam, doet het werk dat het personeel heeft laten liggen omdat het vijf uur was, in de avond uren want de klant zit erom te springen. Ziet zijn kinderen nauwelijks omdat hij pas laat in de avond arriveert. Zijn dossiers moet hij dan ook nog even doen.

Nu is er een nieuwe regel: bij een naderend faillissement mag hij niet zomaar personeel ontslaan. Dat is juist de oplossing voor een doorstart want minder lasten. Het bedrijf gaat niet voor niets naar de knoppen: het betekent dat de inkomsten en de uitgaven niet meer in balans zijn. Een grote kostenpost is het personeel. Als ze kunnen opschonen en hun goede personeel behouden, kan een doorstart worden gemaakt. De kartrekkers zijn nodig.
Nu mag dat niet meer. Ze moeten nu via het systeem last in first out, hun overtollig personeel eruit zetten. Een rampzalige beslissing, gemaakt door de heren politici die van ondernemen totaal geen verstand hebben. Zij,die de kar tegenhouden, moeten in dienst blijven en zij zullen wederom het bedrijf uithollen. 
Deze regel zal absoluut niet in het voordeel werken van de werkgelegenheid. Nu ze de bedrijven de gelegenheid hebben ontnomen om orde op zaken te stellen en in afgeslankte vorm EN met de medewerkers die zij wensen door te gaan, zal het er voor de BV Nederland slecht uit gaan zien.
Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 291
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Inzendingen in deze rubriek:

Hoogste beoordeling

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meeste hits

Top 3 : De laatste 3 maanden

Top 3 : Totaal

Meer schrijfactiviteiten

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We publiceren een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…

Cursiefje relativeert de realiteit

Bij cursiefjes verwachten wij een korte tekst, vaak geschreven in de ik-vorm, met gebruik van eenvoudige taal, die echter door de taalhumor vaak verrassend en origineel wordt. Het cursiefje vertelt…