Voor schrijvers, door schrijvers
334 inzendingen in deze rubriek

Ook jouw tekstbijdrage is welkom en meedoen is gratis.

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.
Klik hier
Eerst inloggen of (gratis) aanmelden s.v.p. om je artikel in te zenden.
(klik op de button om in te loggen of je aan te melden)

49 Hits

Publicatie op:
Wat is tijd dan?

Marcel Proust schreef ooit: “De dagen zijn misschien gelijk voor een klok, maar niet voor een mens.”

Gelijk heeft hij. Hoe vaak vinden we niet dat de tijd te snel of te traag vooruitgaat?
Als ik naar mijn kinderen kijk, dan vind ik dat hij veel te snel gaat. Waar zijn die jaren heen? Waarom heb ik al zoveel herinneringen gemaakt, terwijl alles nog maar gisteren gebeurde? Iedere avond haast ik mij om alles gedaan te krijgen, ik heb gewoon uren te kort…lijkt het.

Maar als je wacht op een verlossend telefoontje of een belangrijk bezoek, dan lijkt te tijd te traag te gaan. Wanneer kinderen zich vervelen zeggen ze dat de tijd vooruit kruipt. Maar nog steeds zitten er in datzelfde uur 60 minuten.

Wat is tijd dan? Wat zorgt ervoor dat we vermoeid in de zetel zitten toch het gevoel hebben niets meegemaakt hebben? Staan we niet meer stil bij alles wat we doen? Hoe komt het dat uren langer lijken te duren, als we op iets wachten? En waarom wachten we? Waarom gaan we niet gewoon verder met onze dagelijkst bezigheden om het wachten korter te maken?

Over de jaren heb ik geleerd meer aandacht te hebben bij alles wat ik doe. Echt present zijn tijdens mijn dagelijkse handeling: van het afwassen tot musiceren. Ik leerde rondkijken tijdens een wandeling of een busrit. Na een tijdje waren mijn dagen precies meer gevuld. De afwas doen leek niet zo saai, integendeel, door mijn gedachten op de afwas te richten bleek ik rust in mijn hoofd te vinden. Dat zorgde voor inspiratie voor teksten. Tijdens een wandeling hoorde en zag ik vanalles op een weg die ik dagelijks een paar keer deed. Als ik in de avond in mijn zetel ging zitten voelde het alsof ik een gevulde dag had. Niet alleen uit vermoeidheid, maar vooral met allerlei belevenissen die mijn dag verrijkt hadden. Voor mij heeft het een enorm verschil gemaakt. Ik leef niet meer op automatische piloot en heb niet meer het gevoel dat mijn leven aan mij voorbijgaat.

Tijd is voor mij geen gevangenis meer zoals het vroeger was. Al vind ik wel dat er nu wat uren mogen bijkomen soms, maar het overschot aan activiteiten gebruik ik nu als ik weer eens tijd te veel heb.

Wat is tijd dan?
Om het in de woorden van Einstein te zeggen: “De tijd bestaat alleen omdat anders alles tegelijk zou gebeuren.”


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Wat is tijd dan?"

Ook graag je review voor een van de oudere inzendingen...

  • Over mij (569) Karin Driegen 21-04-2020

    Karin Driegen Kunst, in welke vorm dan ook, is de rode draad in mijn leven, maar literatuur stijgt daar voor mij bovenuit. Schrijven is mijn passie; op mijn zesde begon ik al ‘verhaaltjes’ te...

    Lees meer: Over mij