Voor schrijvers, door schrijvers
Blog

Blog

Aantal gepubliceerde inzendingen: 268

vrijdag 20 maart

 

Wat kun je verwachten van de beurs op de korte termijn?

 

Allereerst, indien het herstel doorzet, een terugval. Deze terugval wordt gevormd door de beleggers die de boot gemist hebben en toch wat van hun geld terug willen zien. Hun drijfveer, angst! Deze emotie is zelden een goede raadgever.

 

Ga je zelf maar na. Soms zeg je in een ruzie bijvoorbeeld dingen die niet al te handig zijn. Dit fenomeen zie je ook op de beurs. Massapsychologie wordt het ook wel genoemd. Het schaap en de dam, enz. Allemaal heel verklaarbaar, te begrijpen zelfs, maar in het spel om de knikkers niet slim.

 

Zodra de markt wat rustiger wordt zullen koersen zich herstellen. Hiervan kun je profiteren indien je aandelen koopt maar indien je wat minder geld te besteden hebt en toch mee wilt profiteren dan dien je jezelf te verdiepen in het fenomeen opties.

 

De mensen die aan de daling verdient hebben, grof verdient zelfs zijn de mensen die putopties gekocht hebben. Zij hebben alles mee gehad wat je je maar wensen wil. De daling is als een ravijn gebleken, snel beneden dus. Ik neem als voorbeeld ING.

 

ING vertoont voorafgaand aan deze recente grote daling een voorspellend patroon. Dit patroon wordt een hoofd-schouder formatie genoemd en heeft als uitkomst dat er een minimale daling te verwachten is van de hoogte van de neklijn tot aan de top van het hoofd. Klinkt allemaal vreselijk moeilijk, maar zoek het gerust op het internet en lees je in. Massapsychologie, kuddegedrag, niets anders. Het zit er allemaal in.

 

Opties (=rechten van aandelen), in plaats van fysieke aandelen, kosten een fractie van de waarde Neem bijvoorbeeld 800 aandelen. 800 stuks aandelen van Unilever kosten je vandaag ongeveer € 34.000,--

8 x een calloptie (Unilever op april) met een koerswaarde van € 45,-- kun je kopen in de range € 2,70 – € 3,00.

Dit maakt een totaal van 8 x ((3,-- (limiet) x 100) = € 2400,--

 

Is de koers op de derde vrijdag (afloopdatum optie) van April bijvoorbeeld € 56,-- dan zou je met je pakket aandelen 800 x (56-43) = € 10400, hebben verdient. Geen slecht rendement dus. Had je echter gekozen voor de opties dan was je rendement minimaal € 56 – € 45 = € 11 x (8 x 100) , € 8800,-- geweest. Inderdaad bijna een verviervoudiging van je geld! Op deze manier worden de grote bedragen verdient op de beurs en dat is voor iedereen weggelegd. Je dient jezelf enkel in te lezen, en nogmaals alles staat op het internet!

 

Beleggen brengt risico's met zich mee. Met name bij opties (de verkeerde keuze, de markt keert zich, etc.) is de kans AANZIENLIJK dat je je hele inleg verliest (in dit geval € 2400,--) Maar....er zijn ook OTM opties van bijvoorbeeld € 0,1 of € 0,25 per optie. Dan is je verlies dus maximaal € 100,-- of € 250,--

 

Had je een vooruitziende blik en had je deze daling zien aankomen, dan had je in februari een of meerdere putopties op de index gekocht bijvoorbeeld een OTM put 400 terwijl de index toen nog boven de 600 was. Die opties waren toen waardeloos. Hooguit € 1,-- . Met een verschil van ruim 200 punten was een dergelijke optie nu waarschijnlijk € 200,-- of meer waard geweest, Ja, probeer je dat maar eens voor te stellen. Vergeet het bedrag niet maal 100 te doen, een optie is altijd maal honderd, bij aankoop en ook bij verkoop. Over jackpot gesproken!

 

Vandaar ook het onderzoek naar putopties op de index, vooral vanuit Saoedi Arabië na de aanslagen van 9/11. Samenzweringstheorieën genoeg, leuk om te lezen en je te verbazen.

 

Wie het weet, mag het zeggen.

Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Luc Verschuren
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 192
Publicatie op .
Tags: Blog

Geef een waardering voor: "vrijdag 20 maart"

Geschreven door Luc Verschuren . Geplaatst in Blog.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Nu te koop...