Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 230
Klik op de profielnaam of -afbeelding van de schrijver voor meer informatie en een overzicht van zijn/haar schrijfactiviteiten.

Tijd voor pensioen

| Henny A.J. Kreeft

Nu heb je al zoveel jaar gewerkt, zo’n dikke 40 jaar, en dan denk je eindelijk eens van je pensioen te kunnen gaan genieten, maar ook hier weer een addertje onder het gras; wel, zeg maar een flinke adder onder de grasmat van een doorsnee voetbalstadion.

Natuurlijk als je jong bent, dan denk je daar niet aan, althans ik heb er niet aan gedacht, en verander je nog wel eens van baan. Ik heb in die tijd altijd het gevoel gehad dat ik na 5 jaar iets anders moest gaan doen: of ik was uitgekeken op het werk of men was uitgekeken op mij en dat laatste gebeurde vaker dan het eerste.

Dus mijn eerste baan duurde 5 jaar en toen vielen er woorden omdat ik de regels volgde (die niet helemaal legaal waren), mijn tweede baan duurde vijf jaar, maar was een project dat dus niet werd verlengd - men vond mij eigenwijs - en zo ging het maar door in mijn werkzame leven.

 

Maar al die werkgevers bleken dus niet bij hetzelfde pensioenfonds te zitten en daar kom je dus pas achter op het moment dat het gaat dringen: net voor je pensioen en dan worden er overzichten gemaakt en nog eens gemaakt … en dan blijkt dat het niet helemaal is gelopen zoals je gedacht had dat het zou lopen. Eén pensioenfonds had al meer dan een jaar geleden aangegeven dat men gegevens nodig had, waar ik dus nog helemaal niet mee bezig was, sterker nog: ik dacht er niet eens aan om met pensioen te gaan, laat staan aan het woord PENSIOEN.
En wat blijkt, men wilde later niet meewerken aan mijn voorstellen - van hun kant bekeken, was ik te laat met de mogelijkheid om alles over te zetten naar mijn huidige pensioenfonds. En wat hebben die pipo’s gedaan? Ze hebben met mijn geld een pensioenpolis gekocht, die - en nu wordt het nog spannender - al sinds vorig jaar december op uit betalen staat.  Met andere woorden: ik krijg nu al geld voor mijn pensioen, terwijl ik nogal volop aan het werk ben. Ze hebben daar zelfs een kreet voor verzonnen: pre-pensioen.

 

Ik moet of mag nog wat jaren werken, maar ben toch maar bezig om alles netjes achter elkaar gezet te krijgen en nu zit er hier en daar toch nog een zwart gat, een pensioenbreuk, zelfs een tijd waarvan nog niets bekend is. Pensioenfonds is aangeschreven, maar die is geloof ik geëmigreerd of staat al weken ergens in een file of heeft de factuur van het internet niet betaald, maar antwoorden, hó maar !

 

Dus als u over de 50 jaar heen bent gekomen, dan is mijn advies: ga de papieren alvast bij elkaar zoeken, want anders kunt u voor verrassingen te komen staan. In ieder geval sterkte.

Dit artikel delen?

Graag je mening (waardering en/of commentaar) over deze inzending.
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Je waardering voor een artikel

Hits: 388

(De gemiddelde waardering is 5 door 1 stem(-men)

Login of registreer (gratis) om een reactie te plaatsen

Misschien wil je de volgende inzending ook wel lezen...

Darwin verbeterd

Geschreven door Martin Reekers. Geplaatst in Coronavirus.
Er zit iets in mij dat ik ook zelf maar ten dele kan begrijpen. Misschien is het iets algemeen menselijks, misschien ook is het een tick die mijn persoonlijkheid heeft gekl...
Actuele Top 3 van deze rubriek

Over mij

21, apr, 2020 Karin Driegen

Gevleugelde uitspraken

26, apr, 2020 Machteld Berkelmans

Koffie met een Belinda

11, mei, 2020 Marieke Vos
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!