• Blogs

  Blogs op Schrijverspunt
 • Informatie

  Een blog is in feite een persoonlijke website met verhalen over het leven van de schrijver. Het is een soort online openbaar dagboek waar de schrijver de lezers op de hoogte houdt.

 • Ook meedoen?

  Een blog publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis). 
 • Beoordelen

  Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!
  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Te triest voor woorden

Alsof het niet op kan, maar er zijn weer ICT-problemen bij het UWV; ik heb het al eerder gezegd: de overheid, en gerelateerde bedrijven, en ICT, dat is een slechte relatie. Als dit een huwelijk zou zijn, dan zou het aantal huwelijken in Nederland drastisch verminderen of het aantal flitsscheidingen zou gigantisch toenemen. 


Het is toch bijna niet meer te geloven wat er allemaal op automatiseringsgebied mis kan gaan en dus ook misgaat in Nederland. Vandaag hoorde ik weer dat er duizenden koffers zijn blijven staan op Schiphol door een storing, storingen met pinbetalingen schijnen schering in inslag te zijn in ons land, om maar niet te spreken over de ICT-problemen bij het UWV, en dit zijn nog maar paar voorbeelden. 


Het ICT-verhaal van het UWV is gewoon te triest voor woorden; ik weet niet hoe lang er al problemen zijn met de automatisering binnen dat bedrijf, maar er kwam deze week dus maar weer een nieuw probleem bij: twee controlesystemen hadden samen 6 jaar stil gestaan. Gewoon stil gestaan en niemand die zo iets opmerkt. Zelf werk ik de hele dag met systemen, computers en programma’s, maar als er iets niet werkt, wordt er meteen aan de bel getrokken en zo snel mogelijk naar een oplossing gezocht. 


Denk eens met me mee: stel dat het UWV geen uitkeringsinstantie was, waar uitkeringen toegewezen worden, maar een groot landelijk academisch ziekenhuis met een heel grote ICT afdeling. Als bij dat academische ziekenhuis ICT-problemen zouden voordoen, dan worden alle ICT-ers opgetrommeld, desnoods die op vakantie of reeds gepensioneerd zijn, om het probleem op te lossen. Het mag gewoon weg niet voorkomen dat een bepaalde automatiseringstool stil zou komen te staan. Als dat zou gebeuren, komen er levens van patiënten in gevaar en soms ook nog van het personeel. Nee, de onderste steen moet boven en het lek moet boven komen, koste wat kost.

Echter bij het UWV kunnen controlesystemen gewoon zes jaar stil staan, zes jaar systemen die niet werken, niets doen. Maar dan is er ook niemand die een opmerking maakt van: “He, waarom werkt dan ding niet” of “Dat programma wordt niet opgestart”. Stel nu dat die zelfde systemen gebruikt zouden worden voor patiënten, dan zouden die toch allang overleden zijn?  


In een artikel op www.managementsite.nl van maart jl. werd aandacht geschonken aan de ICT-problemen bij het UWV en er werd gezegd dat ‘het UWV door de jaren heen veel ICT-gerelateerde problemen gehad heeft en dat enorme projecten ter waarde  van tientallen miljoenen euro’s zijn mislukt’ maar dat de fundamentele problemen elders anders liggen, nl. ‘bij de managementcultuur die bij de overheid in brede zin dominant is’. Er wordt zelfs gesproken over een ‘functiegerichte/specialismegerichte machinebureaucratie’. 


Ik denk dat het tijd wordt voor een nieuwe wind binnen al deze overheidsgerelateerde organisaties, waarbij de managementstructuur eenvoudiger moet, transparanter en doelgerichter, maar vooral met mensen die ICT-projecten kunnen trekken, zodat niet steeds maar weer miljoenen euro’s in het afvoerputje van de overheid verdwijnen en dat wij, de hard werkende man of vrouw op straat straks weer de rekening voorgeschoteld gaan krijgen. 

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 191
(De gemiddelde waardering is 0 door stem(-men)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor deze rubriek met een hoge waardering van bezoekers.

co2 neutraliteit

dec 01, 2019 Louisa Weijenbergh

Laatste omhelzing

nov 29, 2019 Diane Thone

La chanson des vieux amants

nov 08, 2019 Diane Thone

Meer schrijfactiviteiten

Op zoek naar nieuwe columnisten

We publiceren periodiek een nieuwe column op Schrijverspunt. Jouw column is dus ook welkom. We plaatsen een column in volgorde van binnenkomst. Dus denk je dat je in staat bent een puntige…

Jouw verhaal gratis als BookBuster?

Door BookBuster krijgen minder bekende schrijvers een serieuze kans. BookBuster is een project van Schrijverspunt om (nog) minder bekende schrijvers een publicatiekans te geven. Het is de manier om…

De schrijfopdracht. Net iets lastiger...

Schrijf een verhaal in maximaal 500 woorden. Je verhaal dient te beginnen met een vaste, door jou, uit de mogelijkheden, te kiezen, eerste zin en eveneens te eindigen met een vastgestelde zin. Je…

Verhalen in een notendop: een uitdaging

Het korte verhaal leent zich voor het type analyse waaraan literaire romans worden onderworpen, voor wat betreft bijvoorbeeld de verteltechniek. Een kort verhaal verschilt van de anekdote doordat de…