Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

425 Hits

Publicatie op:
Stukjes Peloponnesos deel 5

Dinsdag 15 oktober

Gisteravond genoten van de zonsondergang  bij Kardamili. Ouzo erbij en een wit wijntje , een goede sigaar ( uit het huis Otten ) voeten op het stenen muurtje en een schaaltje vers brood . Op het bordje de olie met wat zeezout mengen en het brood hierin dopen . Ogen half dicht geknepen ( gaat vanzelf als de beleving een bepaalde hoogte van genot bereikt ) en onze zegeningen tellen.

Wat een volmaakte zonsondergang werd ons voorgeschoteld . Bob Ross zou hiervoor passen en zijn meerdere in de Schepper erkennen.

Terwijl de zon lui ten onder ging aan de horizon scheen er een oranje helle gloed over het water . Op de “ eerste  rij” zittend op deze mooie rustige plek genietend van deze “ privé voorstelling “ , raakte de dieporanje zon het water . Als dit een sissend geluid had gemaakt , was dat logisch geweest . 

Bij het restaurantje Griekse bonen gegeten met lamsvlees en meatballs van de Chef.  Op advies van de bediening welke zijn wijnkennis ongevraagd ( maar welkom) etaleerde er een half zoete witte wijn uit de streek bij genomen . Als een volleerd sommelier putte hij zich uit om de wijn recht te doen . Achteraf bezien geheel onnodig daar de smaak geen verdere promotie nodig had . 

Wederom voortreffelijk getafeld ( ik weet het , het klinkt alsof er geen minder voedsel bereid wordt in de Peloponnesos, maar ik ga niet de smaak teniet doen om de geloofwaardigheid te vergroten) . 

Aan het plafond boven ons bed zat een klamboe bevestigd , vandaar gedrapeerd achter het kopstuk van onze sponde . Huh , dat verwacht je hier toch niet , maar wel grappig detail.  Licht uit en slapen.... na enkele minuten als gastheer en gastvrouw gediend te hebben voor de lokale muggenkolonie begrepen we de aanwezigheid van de klamboe ! 

Deze als een tent uitgeklapt en de nacht omarmd. 

Vanmorgen kwiek aan de dag begonnen . Lichaam uitgestrekt op het balkonnetje met zeezicht ,en als een veldheer ( dat doet deze streek dus met je ) het landschap gemonsterd . Bewust geen ontbijt genomen omdat we wilden lunchen  in Xirokampi . Naar verluid is daar een feeëriek dorpspleintje met goede eetgelegenheden . Toch een stuk rijden vanaf Kardamili, maar ( uiteraard alleen via binnenwegen ) rondrijden in dit landschap is geweldig ! 

Logisch gelet op de ontelbare olijfvelden dat Griekenland op de 3 e plaats staat van olijven en olie producerende landen .  Gek als je je realiseert dat veel van deze bomen honderden jaren oud zijn ! Wat zouden die verhalen kunnen vertellen !!

In Xirokampi geluncht  op het voornoemde pleintje met de 3 platanen . Waar een taxi met gebladderd dak bij het kleine winkeltje de witte plastic zakken met boodschappen krijgt aangereikt om deze naar de klant te brengen . Waar de oude man ( die zijn werkzame leven in Canada had doorgebracht ) met een sigaretje en een glas koffie aan de middag was begonnen . Zijn te grote ( maar ongetwijfeld comfortabele) broek hing op aan de bretels ,en zijn trui was tot het bovenste knoopje dicht alsof de herfst ook hier al begonnen was . Glimlachend genoot hij van het kleine kereltje dat aan de aandacht van zijn verzorgers ontsnapt was , en met een blikken auto rondjes maakte om de middelste plataan . 

Na de lunch met de rugzak om de schouder gelopen naar een van de oudste nog in goede staat zijnde bruggen van Europa. De Hellistische brug . Mooi gelegen in het achterland van Xirokampi. 

De tocht voortgezet naar Sparta . Uitkomend bij het grote beeld van Leonidas . Een der grote namen uit het beroemde Sparta . Bijzonder om hier rond te lopen weet hebbende van hun geschiedenis . Ook de link met onze taal is apart . We spreken anno 2019 nog steeds over “ een Spartaanse opvoeding “ , als metafoor voor een strenge aanpak . De Spartanen wierpen bij fysieke of mentale twijfels over het ontwikkeling potentieel tot krijger, de jongens op jonge leeftijd van de rotsen af het water in . De jongens konden niet zwemmen , de meeste verdronken dan ook . De jongens welke de kant haalden doorstonden de proef dus wel. Zo kwamen ze door de knapen die de selectie wel haalden en de krijgstucht waaraan ze onderworpen werden tot een elite leger dat ongekend was . Leonidas de leider worden uitspraken toegedicht als : mannen we gaan vandaag strijden tegen de Perzen , neem voor nu een goed ontbijt , lunchen doen we in de onderwereld ! ( Blucher zou veel later op het slagveld van Waterloo een variant hierop uitspreken ) Een ook nu nog tot de verbeelding sprekende leider van een mythisch volk . 

Via de oogstrelende route door de bergen met schitterende uitzichten en haarspeldbochten ( het huurautootje verdient inmiddels ook een standbeeld ) , het stadje Kalamáta bereikt . Prachtig onderkomen voor de nacht . Een klassieke villa uit het einde van de 18e eeuw . Daarbij een knusse binnentuin waar de ( door de plaatselijke stokerij  gedestilleerde) ouzo de tong streelde . 

Weer een andere plek , andere entourage , maar met onverminderde beleving maken we ons gereed voor “ de keuken “ van Kalamáta. Morgen vroeg naar de Markt . Maar daar zit nog een avond en nacht tussen......


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Stukjes Peloponnesos deel 5"