Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Inzendingen: 341
Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
 
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.
School
© Annemieke Spaander op .
Aantal hits: 835
Stel dat je kind niet helemaal behoort tot de allergewoonsten onder de leerlingen. Dan wordt het een moeizame tijd op de middelbare school. Het eisenpakket wordt aan alle leerlingen opgelegd, niemand uitgezonderd. Flexibiliteit is ver te zoeken in onderwijsland. Eerst moeten alle leerlingen gedrild worden tot een gehoorzaam persoon. Als ze na 4,5 of 6 jaar de juiste persoonlijkheid geschapen hebben, dat wil zeggen in het gareel en geen eigen mening hebbend, mogen ze vrolijk hun diploma komen halen en onder toeziend oog van de opzichters de zo felbegeerde oorkonde in de hoogte houden. Zo trots als de opzichters zijn. Hun gezichten glimmen in de weerschijn van het licht. Naast de leerlingen worden ook zijzelf in het zonnetje gezet. Zo tevreden als ze over zichzelf kunnen zijn. Weer een kind afgeleverd naar hun wensen. De onderdanigheid van de leerlingen druipt eraf. Dat willen ze zien. Geen eigengereide kinderen die het hele systeem al jong doorzien en er niet aan mee wensen te werken.

In dat geval misbruiken zij hun macht. Want een diploma is een machtig wapen voor de guerilla strijders. Als ze die kunnen onthouden aan de ongehoorzamen, wat zijn ze dan trots! Niet luisteren is geen diploma! Ook al zijn ze fucking slim, daar gaat het helemaal niet om. Het gaat in het onderwijssysteem om onder de duim houden. Al het initiatief wordt eruit geramd, meedenken wordt niet gewaardeerd en out of the box denken moet later weer worden aangeleerd. 

Wat is dat toch in mensen? Hele gemeenschappen worden onderworpen aan systemen om mensen te onderdrukken. Religie is een heel belangrijke, een gevaarlijk fenomeen die alleen maar oorlogen en conflicten teweegbrengt. Onderwijs is helaas ook een manier om mensen klein te houden. De leraren hebben in hun leven zelf aan deze onderdrukking blootgestaan en nu kunnen zij op hun beurt de opkomende krachten aan hun grillen blootstellen. 

Iedereen is anders. Leraren zouden moeten worden opgeleid als psychologen en naast de kennis van hun vak, ook moeten aanvoelen hoe er met ieder kind moet worden omgegaan. De eigenheid laten behouden, die zo belangrijk is voor hun verdere ontwikkeling. Nu volgt na de middelbare school een moeizame periode, waarin ze zichzelf moeten leren kennen. Hoe ze werkelijk zijn, wat ze fijn vinden en wat ze absoluut niet willen. Om gelukkig te kunnen zijn, moeten de adolescenten weten wat belangrijk voor hen is in dit leven. En niet wat de opzichters vinden....
Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "School"

Geschreven door Annemieke Spaander . Geplaatst in Blog.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart