Voor schrijvers, door schrijvers
Prinses Consuela Banana Hammock II

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
Aantal gepubliceerde inzendingen: 274
 • Home
 • Blogs
 • Prinses Consuela Banana Hammock II

Prinses Consuela Banana Hammock II

Fans van de ninetiesserie Friends hoor ik nu al gniffelen. Die ene hilarische aflevering waarin Phoebe besluit om haar naam te veranderen in Princess Consuela Banana Hammock is voor velen legendarisch. In mijn geval duidt de naam op de benaming van mijn geliefde zuurdesemstarter en is het een ode aan een heerlijke zomer in het zuiden van de VS.


Drie maanden lang woonden mijn vriend en ik in het zonovergoten, fossielrijke Florida. Urenlang shoppen in de Walmart tussen vijfenzestigplussers en rednecks, rum drinken bij de vleet en hoppen over de Keys - een archipel van ruim 1500 kleine, idyllische eilandjes; we hadden het slechter kunnen treffen. Toch, elke medaille heeft een keerzijde, en na een paar weken was die eerst zo geprezen zon wel heel fel, de zoveelste sandwich Cubano maar vet en dat gore Amerikaanse brood veels te plakkerig. Betaalbaar zuurdesem dan wel ander ambachtelijk gebakken brood: onvindbaar of onbetaalbaar. Uit liefde voor een goede bam en tussen het bingewatchen door ontstond toen mijn eerste desem.


Zuurdesem is een rijsmiddel, net als bijvoorbeeld bakkersgist. Het voornaamste verschil tussen de twee is dat het broodbakproces met bakkersgist relatief vrij snel gaat. Binnen een dag of zelfs een paar uur kun je je versgebakken brood op tafel zetten! Brood van zuurdesem vergt iets meer tijd, werk en planning, en bak je met een actieve zuurdesemstarter binnen twee dagen. Niet gek dus dat de meeste fabrieksmatige supermarktbroden dan ook op basis van gist worden gebakken.


Gelukkig hebben de oude ambachten in de afgelopen jaren een flinke comeback gemaakt en is bakken met desem weer helemaal hip. Wij nemen wederom meer aandacht en tijd voor het maken van ons eten en afstand van het grootschalig geproduceerde. In plaats van eenvormig smakende broden, ligt nu bij de moderne bakker een scala aan broodbaksels; want zoals geen desemstarter hetzelfde is, is ook geen desembrood identiek. Geen wit of volkoren, maar volkoren rogge, zuurdesem met mais en speltbrood vieren hoogtij. Lucky us: meer keuze en meer smaak! Een goede ontwikkeling, deze opkomende diversiteit, als je het mij vraagt.


Ben je benieuwd geworden en wil je zelf aan de slag gaan met een starter? Easy. Met een beetje geduld, liefde en routine heb je binnen een à twee weken een gezonde zuurdesemstarter. Meng daarvoor in een kom of weckpot 100 gram bloem met 100 gram water. Dek af met een keukendoek en wacht een dag. De volgende dag zullen hoogstwaarschijnlijk kleine bubbeltjes aan het oppervlak van je starter verschijnen. Laat nog een dag staan. Op dag drie is het tijd om te beginnen met het voeden van je starter. Gooi de helft van je starter weg en voeg 100 gram bloem en 100 gram water toe. Roer goed tot het een glad mengsel vormt. Herhaal dit proces de komende dagen. Je starter is klaar als hij ietwat fruitig en zuur ruikt, een beetje zoals karnemelk, veel bubbels heeft en flink gerezen is. Schiet het proces in jouw koude keukentje niet zo op? Voeg bij de volgende voeding een beetje volkoren roggemeel toe, daar zitten meer voedingsstoffen in dan in gewoon meel en hierdoor wordt je starter vaak actiever. Je desemstarter is klaar om mee te bakken als een stukje ervan blijft drijven in een glas water. Ben je een actieve bakker, blijf je starter dan dagelijks voeren. Zet anders je starter in de koelkast en voedt je broodbaby één keer per week. Ik haal Consuela de Tweede wekelijks een paar keer van stal om onder andere een paar knapperige bruine batards* mee te bakken. Zuurdesempannenkoeken, pizzadeeg en naanbrood: ze kan het allemaal! Vaak vervang ik bij het bakken zeven gram instant gist door honderdvijftig gram zelfgekweekte starter. Het is een beetje passen en meten, een paar keer bakken met vallen en opstaan, maar gelukkig staat het internet vol met beginnersrecepten en ben je in een mum van tijd een pro.


Ik denk tijdens het bakken in Amsterdam vaak nog even terug aan mijn tijd in Florida. De warme, zurige geur van een versgebakken boule*, mijn dagelijkse sloot Amerikaanse koffie in de zon en ja, ook die talloze Cubanos. Een fijne geheugentrigger dat zuurdesembrood!
Dit artikel delen?
Auteur van dit artikel:
© Alexandra Visser
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Hits: 50
Publicatie op .
Tags: Blog
 
  Meer van deze schrijver:

Geef een waardering voor: "Prinses Consuela Banana Hammock II"

Geschreven door Alexandra Visser . Geplaatst in Blog.
Klik op de naam of afbeelding van de auteur voor meer informatie.
Grammatica & Spelling:
Passend in deze rubriek:
18.10.20
Feedback:
Lekker luchtig verhaal. Al ben Ik benieuwd of je 'smelly-cat' ook hebt ontmoet.
Grammatica & Spelling:
Goed
Passend in deze rubriek:
Ja
 • Lezenswaardig:
  80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
12.10.20
Feedback:
Leuk stukje en informatief, maar ik vind het meer iets voor een kookrubriek. Er staan een paar taalfoutjes in (o.a. veels en voedt waar het voed hoort te zijn).
Grammatica & Spelling:
Voldoende
Passend in deze rubriek:
Beperkt
 • Lezenswaardig:
  60%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
 • Alexandra Visser 12.10.20
  Hi Hedwig,

  Dank voor je review! Die ‘voedt’ ben in het helemaal mee eens, slordig foutje. ‘Veels’ valt te betwisten, een blog is immers heel informeel. Misschien volgende keer cursief. Een blog waar bakken centraal staat is nog steeds een blog, nietwaar?

  Hartelijke groet,

  Alexandra

Jouw feedback hier?

Dat is mogelijk met een waardering en/of jouw commentaar te geven.
Ook kun je reageren op commentaar van anderen.
 
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen. Door een waardering te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!