Blogs

Blogs op Schrijverspunt
 • Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt.

  Een blog is in feite een persoonlijke website met verhalen over het leven van de schrijver. Het is een soort online openbaar dagboek waar de schrijver de lezers op de hoogte houdt.

 • Wil je ook een blog publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
 • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

  Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)
 • Start
 • Blogs
 • Peperdure medicijnen volgens de minister

Peperdure medicijnen volgens de minister

Laatst zag ik een klein artikel over het feit dat minister Bruins van Medische Zorg tekst en uitleg wil van fabrikanten over de veel te hoge prijzen van dure medicijnen. Ja, dan ben ik het eens een keer met een minister eens, komt dat seintje aan de fabrikanten echter veel te laat en laat ik het dan ook zo zeggen: het is niet alleen bij de medicijnen waar iets verkeerd zit. 


Dat medicijnen veel te duur zijn, is al jaren bekend en als minister Bruins zegt dat hij niet weet waarom ze zo duur zijn, dan heeft hij toch ook wel een verschrikkelijke laag boter op zijn hoofd. De fabrikanten hebben altijd gezegd, dat men misschien wel een 50 mogelijk nieuwe medicijnen per jaar zouden maken, maar dat er maar één echt werkt - en zelfs daar twijfel ik nog wel eens aan - en dat het onderzoek naar die medicijnen vele tientallen jaren kan vergen. Met andere woorden: de fabrikanten hebben altijd al hun bekende zwakke smoes klaar, want er moet verdiend worden en dat is het enige wat telt en niet of ze werken of niet werken. Tevens wordt het onderzoek en de productie van nieuwe medicijnen zo angstvallig geheim gehouden, want stel je eens voor dat de concurrent ‘lucht’ krijgt van de ontwikkeling van je nieuwe medicijn en die zou het sneller op de markt kunnen krijgen …  ja investering weg en zeker de opbrengst … want het moet nog steeds geld opleveren. 


Naast de te dure medicijnen, zijn er ook veel te dure materialen op de markt die gebruikt worden bij ingrepen en operaties, de zogenaamde medische (hulp)middelen.

Echter los van het feit dat de verkoopprijs van vele medicijnen en hulpmiddelen veel en veel te hoog liggen, is er nog een ander probleem, nl. de veiligheid van de zogenaamde implantaten. Radar, het programma van AVROTros, heeft samen met Trouw, in november 2018 het initiatief genomen voor een wereldwijd onderzoek naar medische implantaten; het project heeft The Implant Files. Ondertussen heeft Radar al een tweede uitzending besteedt aan dit onderzoek en hieruit blijkt dat er wereldwijd meer dan 109 duizend terugroepacties, veiligheidsmeldingen en - waarschuwingen zijn gedaan. 


Patiënten gaan naar de huisarts met klachten, worden daarna doorverwezen naar ziekenhuizen om wat aan hun lichaam te laten doen en later blijken de gebruikte implantaten niet veilig te zijn. 


Dit is de stand van zaken van de huidige gezondheidszorg in Nederland - naast mogelijk nog een aantal problemen als wachttijden, verkeerd gebruikte materialen en ga zo maar door - met veel te dure medicijnen en (mogelijk) niet veilige implantaten of andere hulpmiddelen. 

Minister Bruno Bruins, zou het niet eens tijd worden om de gezondheidszorg in zijn geheel eens door te spitten? Niet alleen de bovengenoemde problemen, maar ook problemen bij jeugdzorg (o.a. te veel organisaties die langs elkaar heen werken), ouderenzorg (o.a.:  volgens mensen die het kunnen weten, zou deze zorg op een doodlopende weg zitten), pleegzorg (o.a. te weinig Islamitische pleegouders, pleegouders lopen vast in de opvoeding van pleegkinderen met forse problemen). 


Het lijkt er bijna op dat de zorg in Nederland onbetaalbaar wordt en onbehandelbaar en dat is een zeer slecht teken in deze tijd dat een ieder veel te druk is en op elk moment kan instorten. Een uitgebreide database als The Implant Files zou op elk vakgebied van de Nederlandse zorg aangelegd moeten worden, waarbij de personen die er echt kennis van hebben - de zogenaamde handen aan het bed en die personen die er voor gestudeerd hebben (lees: de artsen) - hun kennis zouden moeten aanbieden en niet alleen de bekende stropdassen, die ergens komen met “dollar- of eurotekens in hun mooie blauwe ogen”.

Dit artikel delen?
Pin It
 • Hits: 125
(Gemiddelde waardering 4 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen door bezoekers. Door een waardering (1-5 sterren) te geven bepaal jij dus mede de continuïteit in publicatie van een inzending!

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Kortsluiting

okt 26, 2019 Schrijfopdracht Connie van Vuuren

DOOR WINTERMAGIE BEVANGEN

okt 30, 2019 Poëzie Rebelle van Reymerswael, schrijfgek

De pedante Peugeot

nov 01, 2019 Cursiefje Dorine Van der Marel

Het pluizenvisioen

nov 05, 2019 Column Reinder Veelinx

Meer schrijfactiviteiten