Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Inzendingen: 339
Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
 
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.
  • Home
  • Blogs
  • Peperdure medicijnen volgens de minister
Peperdure medicijnen volgens de minister
© Henny A.J. Kreeft op .
Aantal hits: 436

Laatst zag ik een klein artikel over het feit dat minister Bruins van Medische Zorg tekst en uitleg wil van fabrikanten over de veel te hoge prijzen van dure medicijnen. Ja, dan ben ik het eens een keer met een minister eens, komt dat seintje aan de fabrikanten echter veel te laat en laat ik het dan ook zo zeggen: het is niet alleen bij de medicijnen waar iets verkeerd zit. 


Dat medicijnen veel te duur zijn, is al jaren bekend en als minister Bruins zegt dat hij niet weet waarom ze zo duur zijn, dan heeft hij toch ook wel een verschrikkelijke laag boter op zijn hoofd. De fabrikanten hebben altijd gezegd, dat men misschien wel een 50 mogelijk nieuwe medicijnen per jaar zouden maken, maar dat er maar één echt werkt - en zelfs daar twijfel ik nog wel eens aan - en dat het onderzoek naar die medicijnen vele tientallen jaren kan vergen. Met andere woorden: de fabrikanten hebben altijd al hun bekende zwakke smoes klaar, want er moet verdiend worden en dat is het enige wat telt en niet of ze werken of niet werken. Tevens wordt het onderzoek en de productie van nieuwe medicijnen zo angstvallig geheim gehouden, want stel je eens voor dat de concurrent ‘lucht’ krijgt van de ontwikkeling van je nieuwe medicijn en die zou het sneller op de markt kunnen krijgen …  ja investering weg en zeker de opbrengst … want het moet nog steeds geld opleveren. 


Naast de te dure medicijnen, zijn er ook veel te dure materialen op de markt die gebruikt worden bij ingrepen en operaties, de zogenaamde medische (hulp)middelen.

Echter los van het feit dat de verkoopprijs van vele medicijnen en hulpmiddelen veel en veel te hoog liggen, is er nog een ander probleem, nl. de veiligheid van de zogenaamde implantaten. Radar, het programma van AVROTros, heeft samen met Trouw, in november 2018 het initiatief genomen voor een wereldwijd onderzoek naar medische implantaten; het project heeft The Implant Files. Ondertussen heeft Radar al een tweede uitzending besteedt aan dit onderzoek en hieruit blijkt dat er wereldwijd meer dan 109 duizend terugroepacties, veiligheidsmeldingen en - waarschuwingen zijn gedaan. 


Patiënten gaan naar de huisarts met klachten, worden daarna doorverwezen naar ziekenhuizen om wat aan hun lichaam te laten doen en later blijken de gebruikte implantaten niet veilig te zijn. 


Dit is de stand van zaken van de huidige gezondheidszorg in Nederland - naast mogelijk nog een aantal problemen als wachttijden, verkeerd gebruikte materialen en ga zo maar door - met veel te dure medicijnen en (mogelijk) niet veilige implantaten of andere hulpmiddelen. 

Minister Bruno Bruins, zou het niet eens tijd worden om de gezondheidszorg in zijn geheel eens door te spitten? Niet alleen de bovengenoemde problemen, maar ook problemen bij jeugdzorg (o.a. te veel organisaties die langs elkaar heen werken), ouderenzorg (o.a.:  volgens mensen die het kunnen weten, zou deze zorg op een doodlopende weg zitten), pleegzorg (o.a. te weinig Islamitische pleegouders, pleegouders lopen vast in de opvoeding van pleegkinderen met forse problemen). 


Het lijkt er bijna op dat de zorg in Nederland onbetaalbaar wordt en onbehandelbaar en dat is een zeer slecht teken in deze tijd dat een ieder veel te druk is en op elk moment kan instorten. Een uitgebreide database als The Implant Files zou op elk vakgebied van de Nederlandse zorg aangelegd moeten worden, waarbij de personen die er echt kennis van hebben - de zogenaamde handen aan het bed en die personen die er voor gestudeerd hebben (lees: de artsen) - hun kennis zouden moeten aanbieden en niet alleen de bekende stropdassen, die ergens komen met “dollar- of eurotekens in hun mooie blauwe ogen”.

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Peperdure medicijnen volgens de minister"

Geschreven door Henny A.J. Kreeft . Geplaatst in Blog.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
(529)
7 commentaren
2 nuttige stemmen.
13.07.20
Feedback schrijfkwaliteit
Aanvulling oude waardering.
  • Waardering schrijfkwaliteit
    80%
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart