Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

590 Hits

Publicatie op:
Over mij

Karin Driegen 1Karin Driegen

Kunst, in welke vorm dan ook, is de rode draad in mijn leven, maar literatuur stijgt daar voor mij bovenuit. Schrijven is mijn passie; op mijn zesde begon ik al ‘verhaaltjes’ te schrijven. Ik studeerde kunstgeschiedenis in Leiden, gaf tekenles op middelbare scholen en heb gewerkt als redactrice voor een uitgeverij in Engeland. Sinds 1995 woon ik aan de zuidkust van Engeland met mijn man en twee dochters. Hier vond ik de inspiratie om fulltime te gaan schrijven.

Mijn roman is een eerbetoon aan de strijd voor de vrijheid die mijn grootouders leverden en een oproep aan mijn lezers tot mededogen en respect voor slachtoffers waar en in welke oorlog dan ook. In mijn boek lees je hoe mijn hoofdpersoon overeind blijft staan in een wereld vol tegenslagen. Ik tracht mijn lezers mee te nemen langs de moeizame paden van een botsend huwelijk, via de onbegaanbare wegen van het verzet en de afgronden van verlies en verdriet naar de hoogvlakten van inzicht en empathie voor de lijdende mens.

“In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.”
Openingszin website WO2 75 jaar vrijheid van het Nationaal comité 4 en 5 mei.

In een tijd dat racisme en antisemitisme overal ter wereld weer opduiken, vind ik het belangrijk om erbij stil te staan hoe er 75 jaar geleden gestreden werd voor onze vrijheid.

Veelgestelde vragen:

Waar komt je liefde voor schrijven vandaan?

Van mijn oma. Zij las mij als kleuter met een engelengeduld boekjes voor. Ik hield zoveel van die verhalen dat ik op mijn zesde al een poging ondernam om zelf een verhaaltje te schrijven. Sindsdien is mijn liefde voor lezen en schrijven alleen maar toegenomen. Het verlangen om een boek te schrijven is er altijd geweest, soms sluimerend op de achtergrond - terwijl ik kunstgeschiedenis studeerde, les gaf, mijn huidige Engelse man ontmoette, naar Engeland verhuisde en kinderen kreeg – maar een slapende wens ontwaakt altijd.

Wat inspireerde je om deze roman te schrijven?

Tijdens mijn pubertijd kwam ik er stukje bij beetje achter dat mijn oma een raar en moeilijk leven achter de rug had. Naarmate ik meer te weten kwam over de Tweede Wereldoorlog groeide mijn interesse. Vooral toen mij verteld werd dat mijn opa, een verzetsman, vlak voor het einde van de oorlog door de nazi’s gefusilleerd werd. Mijn Duitse oma was, in de jaren 20 van de vorige eeuw, op haar twintigste als dienstmeisje naar Nederland gekomen. Ze trouwde met mijn opa, zette vier kinderen op de wereld, steunde mijn opa in zijn verzet tegen de nazi’s en vervolgens werd haar man door haar eigen landgenoten vermoord. Ze verloor beide ouders in diezelfde oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog bleef ze in Nederland wonen, maar werd ze door haar afkomst door de meeste Nederlanders met de nek aangekeken. Ik voelde medelijden. Het kon bijna niet anders dan dat mijn oma zich heel geïsoleerd heeft gevoeld. En toch was ze vaak opgewekt. Dat fascineerde mij. Hoe lukte het haar overeind te blijven in een wereld vol tegenspoed.

Hoe begin je als je nog nooit een boek hebt geschreven?

Gewoon beginnen! Ik wist totaal niet hoe ik een roman moest schrijven, las alles wat ik maar kon vinden over hoe ik het moest aanpakken, liet me inspireren, raakte soms totaal ontgoocheld, maar bleef toch doorgaan met mijn zoektocht. Ik nam contact op met twee tantes, de zussen van mijn overleden vader. Ik wist dat zij beiden van schrijven hielden en liet hen weten wat ik van plan was. Diezelfde week nog, kreeg ik van beide tantes kladblokken vol geschreven teksten over hun herinneringen aan de oorlog en hun ouders. Dat was zeer bruikbaar materiaal. Ook het internet bood uitkomst. Daarna begon ik gewoon te schrijven bij het begin, over mijn oma’s jeugd in Duitsland. Ik kwam er al snel achter dat wat ik geschreven had oersaai was en dat ik het andersmoest doen. Al mijn teksten werden geschrapt, ik bedacht een plot, creëerde ronde karakters, experimenteerde met de chronologie, probeerde te schrijven volgens de stelregel ‘Show, don’t tell’, en gooide dat ook weer overboord. Vervolgens schakelde ik een schrijfcoach in die mij enorm geholpen heeft om het geheel in de gaten te houden. Ik kwam erachter dat schrijven inderdaad schrappen is, dat het veel geduld vereist, maar dat je bovenal jezelf moet blijven.

Waarom koos je voor fictie in plaats van non-fictie?

Non-fictie moet uiteraard heel accuraat zijn. Ik was ervan overtuigd dat ik voor het thema in mijn boek: volharding, overeind blijven in een wereld vol tegenspoed, interessante karakters nodig had. Meestal zijn personen in het gewone leven dat niet. Om een rond karakter te creëren moet je overdrijven, alles uitvergroten en dramatischer maken dan dat het in werkelijkheid is. En met mijn voorliefde voor ontroerende en spannende verhalen, was de keuze snel gemaakt. Waar schrijf je en wanneer? Bij voorkeur op bed, met mijn laptop op schoot en drie kussens achter mijn rug. Onder mijn dakraam, alleen, zonder radio, tv, telefoon of zelfs maar mijn hond. Het licht door mijn dakraam en de ruime slaapkamer bieden me rust en zo werk ik het best. In de ochtend ben ik het meest productief.

Wat is de belangrijkste levensles die je opgedaan hebt tijdens het schrijfproces?

Lees veel, leer veel, sta open voor andere meningen maar blijf jezelf.

Waarom heb je gekozen voor uitgeven in eigen beheer?

Uitgeven in eigen beheer is van deze tijd. Het past in de 21e eeuw, in de tijd van e-mail, sociale media, en verkoop online. Je bent je eigen baas en dus niet gebonden aan de eisen van een uitgever en een contract. Het kost veel tijd, maar als je die hebt en geïnvesteerd hebt in een website, promotie, persbenadering etc. dan heb je een basis gelegd van waaruit je kunt publiceren hoe vaak en wanneer je dat wilt.

Ben je van plan om nog meer boeken te schrijven?

Ja, het schrijven is een fulltime baan voor mij geworden. Ik schrijf elke dag en ben bezig met mijn tweede roman.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Over mij"

12.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig