Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

158 Hits

Publicatie op:
Mooie mannenstemmen

Het is ’s morgens vaak raak. Zit ik de krant te lezen, beginnen er buiten twee vrouwen te tetteren. Dit deel van de straat is hun favoriete hangplek. Ook vandaag. Hun kroost zojuist bij de basisschool gedropt, parkeren ze zich pal voor mijn raam om onbenulligheden uit te wisselen. Dat ze lekker bij de school waren blijven staan. Eén laat haar kont op mijn vensterbank zakken en barst uit in een gekakel zó schel dat ik ervan ga knarsetanden. De tweede is uitgerust met een stem die model heeft gestaan voor het maandelijkse alarm van de overheid. Snerpende (vrouwen)stemmen stellen mijn humeur altijd naar beneden bij. En leiden nu mijn aandacht af van de krantenberichten.   

Daarom hoor ik graag zo’n donkerbruine mannenstem. Een die rustig en bedaard klinkt, alsof de eigenaar van die stem alle tijd voor je neemt. Een van mijn favoriete stemmen is die van Gijs Scholten van Aschat. Wanneer ik hem in een reclame, film of tv-programma hoor, wil ik me als een poes opkrullen op de bank en snorrend wegdromen.

Sinds acht maanden heb ik nieuwe buren. Twee mannen die op avonden met aangename weersomstandigheden in hun achtertuin zitten te praten, vaak nog wanneer ik naar bed ga. Klaas Vaak en ik staan op gespannen voet met elkaar. Hij treuzelt mij te vaak. Maar hoort hij de bronzen stemmen van mijn buurmannen, dan komt hij aanrennen en is inslapen voor mij een fluitje van een cent. De herfst nadert. ’s Avonds is het buiten fris. Het is gedaan met snel wegdommelen op de klanken van mijn keuvelende buurmannen, ik moet weer wachten tot de slaap eindelijk komt aansloffen. Of ik zet tot komend voorjaar de stem van Gijs Scholten van Aschat in als slaap bevorderend middel. Hij heeft luisterboeken ingesproken. Met die bekroonde en betoverende voorleesstem is het een koud kunstje om de slaap te lokken. Dan ben ik halverwege het eerste hoofdstuk misschien al onder zeil.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Mooie mannenstemmen"