Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

167 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Blogs
  • Mijn ‘guilty pleasure’ : de Top 2000
Mijn ‘guilty pleasure’ : de Top 2000

Zoals iedereen zijn liefhebberijen heeft, is een van mijn liefhebberijen het luisteren naar muziek. Omdat ik niet met klassieke muziek ben opgegroeid, gaat sinds mijn puberteit mijn voorkeur uit naar popmuziek. Helaas heb ik nooit een muziekinstrument bespeeld, wel heb ik gezongen in een popkoor. Veel radioprogramma’s met popmuziek had je midden jaren zestig nog niet. Een van de eerste was Tijd voor Teenagers van Herman Stok waarin voor het eerst een hitparade, de tijd voor teenagers top tien, was opgenomen.

In mijn puberteit braken de Beatles en de Rolling Stones door. Net als in vele gezinnen waren bij ons thuis de meningen over hun muziek verdeeld.  Mijn voorkeur ging uit naar de Beatles. Direct na het uitkomen van Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band kocht ik dan ook die plaat en draaide hem bijna grijs. Waar de Beatles in één van de liedjes op de plaat over zongen : When I’m Sixty Four was voor mij toen nog ver weg. Inmiddels zitten /zaten de kleinkinderen regelmatig  op mijn knie en is de weelderige haardos uit mijn jeugd een stuk minder geworden en ook grijzer. De plaat zit nog steeds in mijn platenverzameling.

Van mijn spaarcenten kocht ik een transister radio zodat ik naar radio Veronica of radio Noordzee , de piratenzenders op zee, kon luisteren wanneer ik dat wilde. Sindsdien kwam ik met allerlei muziekstijlen in aanraking. Pop, R&B, Soul, Jazz, Reggae, Country etc.

In de jaren zestig toen mijn ouders nog geen tv hadden, was Herman Stok op tv met een programma: Top of Flop. Het was meer een radioprogramma op tv dan een televisieprogramma. Vier juryleden moesten beoordelen of een plaat die op een jukebox werd gedraaid een hit werd of een flop. In 1970 kwam een programma op de tv waarin de artiesten playbackend optraden, Top Pop.Een programma dat tot 1988 bestond en dat dit jaar, 50 jaar later, regelmatig op tv te zien is. Ik kijk er elke keer weer met plezier naar. Vaak heb je aan bepaalde platen toch herinneringen.

Mijn platenverzameling groeide, muziek werd opgenomen met mijn bandrecorder en later op cassettebandjes.  En toen kwam de CD speler. Jongeren kopen bijna geen plaat of CD meer maar mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar vinyl of een CD.  Een Spotify  abonnement heb ik dan ook nog niet. Waar ik in al die jaren nooit aan heb kunnen wennen, is aan rap muziek. Geen rapper kan mij bekoren.

Vroeger luisterde ik naar de Top veertig. Sinds de eeuwwisseling luisteren we met veel plezier naar de Top 2000 op Radio 2, in de laatste week van het jaar. Ik kan gerust zeggen dat het een guilty pleasure voor ons is . Vaak gaat het geluid wat harder, zingen we uit volle borst mee, zwijmelend bij muziek uit ons verleden. In het jaar dat we vanwege de coronacrisis aan huis gebonden zijn, had ik voldoende tijd om weer eens een aantal van mijn favorieten in het lijstje te zetten. Mijn lijstje voor dit jaar in willekeurige volgorde:

 I am … I said (Neil Diamond), The last resort  en Hotel California( Eagles), Your Song (Elton John), You’re so beatiful (Joe Cocker), Hurt ( Johnny Cash),Man with the child in his eyes(Kate Bush) , Over de muur ( Klein Orkest), Laat me (Ramses Shaffy), Perfect Day (Lou Reed), Home (Michael Bublé), The Living Years( Mike and the Mechanics),Heart of Gold (Neil Young), Du ( Peter Maffay), Suite: Judy Blue Eyes( Crosby, Stills, Nash),Psycho Killer( Talking Heads), You can’t always get what you want ( Rolling Stones), Papa (Stef Bos), We gotto get out of this place ( Animals), Learning to fly ( Tom Petty), Beautiful Day ( U2), Vienna ( Ultravox), Fool on the hill , Hey Jude ( Beatles), Suspicious Minds( Elvis Presley), Brother in Arms, Private investigations ( Dire Straits), School ( Supertramp), Baker Street( Gerry Rafferty), No woman, no Cry ( Bob Marley), The Joker ( Steve Miller Band), Have a little Faith in me ( John HIatt), Make You feel my Love( Adele),Have I told You lately ( Van Morrison) en Suzie Q ( Creedence Clearwater Revival).

Zoals blijkt een verzameling muziek uit de jaren 1965 t/m 2008 . Een willekeurige keuze uit liedjes die we mooi vinden.  Of het een goede smaak is, weet ik niet. Een ding is zeker. Over smaak valt altijd te twisten.


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Mijn ‘guilty pleasure’ : de Top 2000"

09.12.20
Feedback:
Leuk om te lezen!
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig