Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Inzendingen: 340
Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
 
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.
Medicijnen zijn veel te duur
© Henny A.J. Kreeft op .
Aantal hits: 544

Het schijnt alom bekend te zijn, dat medicijnen - die we allemaal een keer nodig hebben - gewoon veel te duur zijn. De Volkskrant schreef in februari 2018 al hierover een artikel en dat het Zorginstituut, als adviesbureau, er klaar mee is. Wat zegt u, of het veranderd is? Ik ben bang van niet.


In het artikel van de Volkskrant werd rustig neergepend dat fabrikanten van medicijnen geen openheid van zaken wilden geven over hoe men tot een prijs is gekomen voor de op de markt gebrachte medicijnen. Nu is dat aan de ene kant ook wel te begrijpen, want dan gaat de concurrentie natuurlijk met de gegevens aan de haal, maar bij medicijnen ligt dat toch iets anders, iets gevoeliger. Tenslotte zullen ze ook op de een of andere manier betaald moeten worden, of door onszelf, of door de verzekeraar of door de overheid. Maar vooral zijn medicijnen vaak van groot belang voor het leven of lichaam.  


De adviseur van de overheid over welke medicijnen in het basispakket komen, het Zorginstituut, komt er niet echt door volgens het artikel in de Volkskrant. Nu zegt het instituut dat het zich daar al jaren aan ergert, mooi gezegd, maar met woorden vangt men alleen wind, maar er gebeurt niets.


Daarentegen zei de brancheorganisatie voor geneesmiddelenfabrikanten, de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, dat ze alles wel begrijpt en mogelijk ook best wel mee wil werken, maar dat de overheid moet snappen, dat 1. de jaarrekening al veel informatie geeft  2. dat het niet eenvoudig is, in verband met onderzoeken, innovaties of wel R&D (Research and Development) 3. dat vanuit het mededingingsoogpunt strikte regels zouden bestaan over wat en wat niet transparant mag worden.


Mooi, met de punten 1 en 3 kunnen we dus niet zoveel, en punt 2 was laatst weer volop in het nieuws. De site consultancy.nl had hier een aardig artikel over. Het schijnt zo te zijn dat slechts 7% van de uitgaven aan R&D van farmaceutische bedrijven toe te kennen zijn aan de medicijnen die echt op de markt komen; 40% aan medicijnen die nooit op de markt komen en 53% aan kapitaallasten. Tevens is het van belang te weten dat de ontwikkeling van een medicijn toch zeker tussen de 10 tot 15 jaar duurt. Op zich al een verklaring waarom medicijnen zo duur zijn, maar het zit hem dus meer in de kosten voor de medicijnen die nooit het ‘levenslicht’ zullen zien en de - m.i. te - hoge kapitaalkosten. Al deze kosten moeten we, de klant, de zieke persoon die medicijnen nodig heeft, dus betalen.


De vraag is dus nu legitiem aan de minister te stellen: kan het ook even wat goedkoper en het antwoord weet ik dus al bij voorbaat: “Ik heb geen overzicht van de kosten, het is allemaal niet transparant”, alleen dat geloof ik dus door het artikel op de site consultancy.nl toch al een stuk minder, want daar worden wel de globale kosten aangegeven. Het kan toch best zo zijn, dat daaruit meerdere gegevens te halen zijn, te berekenen.  

Maar er is natuurlijk nog een punt te noemen over de te hoge medicijnprijzen en dat is het patent wat onmiddellijk wordt aangevraagd voor nieuwe medicijnen met meestal een flinke looptijd, waardoor de concurrentie er niets mee kan doen in die tijd.   


Aangezien de minister niets kan of mag of wil doen, zullen de prijzen van medicijnen ongezond hoog blijven en zullen we ons met zijn allen scheel moeten betalen aan al die rekeningen over medicijnen die soms wel in het pakket zitten en dan weer niet. Je zou eens je levenslang medicijnen moeten slikken die niet in het zorgpakket zitten …. pffff

Dit artikel delen?
Feedback voor schrijfactiviteiten

Hier jouw review voor: "Medicijnen zijn veel te duur"

Geschreven door Henny A.J. Kreeft . Geplaatst in Blog.
Periodiek verwijderen we 'oudere' inzendingen o.b.v. geen of lage waarderingen.
Emoticons: ;o = wink, :d = bigsmile, :-$ = blush, (^) = cake, (h5) = clapping, 8) = cool, ;( = crying, (x) = handshake, :? = thinking, (hartje) = heart