Blogs

Blogs op Schrijverspunt
Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt.

Hieronder zijn de laatste blogs te vinden. Wij en anderen zijn erg benieuwd naar jouw blog. We nodigen je dan ook graag uit om jouw blog in te sturen. Voor leden is dat gratis. Om een blog toe te voegen is het noodzakelijk eerst in te loggen.
Waardeer je een blog? Breng dan s.v.p. een stem uit van 1-5 (5 is de hoogste waardering)

Medicijnen zijn veel te duur

Het schijnt alom bekend te zijn, dat medicijnen - die we allemaal een keer nodig hebben - gewoon veel te duur zijn. De Volkskrant schreef in februari 2018 al hierover een artikel en dat het Zorginstituut, als adviesbureau, er klaar mee is. Wat zegt u, of het veranderd is? Ik ben bang van niet.


In het artikel van de Volkskrant werd rustig neergepend dat fabrikanten van medicijnen geen openheid van zaken wilden geven over hoe men tot een prijs is gekomen voor de op de markt gebrachte medicijnen. Nu is dat aan de ene kant ook wel te begrijpen, want dan gaat de concurrentie natuurlijk met de gegevens aan de haal, maar bij medicijnen ligt dat toch iets anders, iets gevoeliger. Tenslotte zullen ze ook op de een of andere manier betaald moeten worden, of door onszelf, of door de verzekeraar of door de overheid. Maar vooral zijn medicijnen vaak van groot belang voor het leven of lichaam.  


De adviseur van de overheid over welke medicijnen in het basispakket komen, het Zorginstituut, komt er niet echt door volgens het artikel in de Volkskrant. Nu zegt het instituut dat het zich daar al jaren aan ergert, mooi gezegd, maar met woorden vangt men alleen wind, maar er gebeurt niets.


Daarentegen zei de brancheorganisatie voor geneesmiddelenfabrikanten, de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, dat ze alles wel begrijpt en mogelijk ook best wel mee wil werken, maar dat de overheid moet snappen, dat 1. de jaarrekening al veel informatie geeft  2. dat het niet eenvoudig is, in verband met onderzoeken, innovaties of wel R&D (Research and Development) 3. dat vanuit het mededingingsoogpunt strikte regels zouden bestaan over wat en wat niet transparant mag worden.


Mooi, met de punten 1 en 3 kunnen we dus niet zoveel, en punt 2 was laatst weer volop in het nieuws. De site consultancy.nl had hier een aardig artikel over. Het schijnt zo te zijn dat slechts 7% van de uitgaven aan R&D van farmaceutische bedrijven toe te kennen zijn aan de medicijnen die echt op de markt komen; 40% aan medicijnen die nooit op de markt komen en 53% aan kapitaallasten. Tevens is het van belang te weten dat de ontwikkeling van een medicijn toch zeker tussen de 10 tot 15 jaar duurt. Op zich al een verklaring waarom medicijnen zo duur zijn, maar het zit hem dus meer in de kosten voor de medicijnen die nooit het ‘levenslicht’ zullen zien en de - m.i. te - hoge kapitaalkosten. Al deze kosten moeten we, de klant, de zieke persoon die medicijnen nodig heeft, dus betalen.


De vraag is dus nu legitiem aan de minister te stellen: kan het ook even wat goedkoper en het antwoord weet ik dus al bij voorbaat: “Ik heb geen overzicht van de kosten, het is allemaal niet transparant”, alleen dat geloof ik dus door het artikel op de site consultancy.nl toch al een stuk minder, want daar worden wel de globale kosten aangegeven. Het kan toch best zo zijn, dat daaruit meerdere gegevens te halen zijn, te berekenen.  

Maar er is natuurlijk nog een punt te noemen over de te hoge medicijnprijzen en dat is het patent wat onmiddellijk wordt aangevraagd voor nieuwe medicijnen met meestal een flinke looptijd, waardoor de concurrentie er niets mee kan doen in die tijd.   


Aangezien de minister niets kan of mag of wil doen, zullen de prijzen van medicijnen ongezond hoog blijven en zullen we ons met zijn allen scheel moeten betalen aan al die rekeningen over medicijnen die soms wel in het pakket zitten en dan weer niet. Je zou eens je levenslang medicijnen moeten slikken die niet in het zorgpakket zitten …. pffff

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 146
(Gemiddelde waardering 0 met waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Alle gepubliceerde inzendingen

Geef een waardering voor een artikel
Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

Hoogste beoordeelding:

Schrijfwedstrijden

Boekentip

Top 10 : Meest gelezen

BookBuster