Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

583 Hits

Publicatie op:
I.M.
Ooit schoven mijn twee broers en ik aan tafel bij onze ouders voor een serieus gesprek. Wat als ze er op een zekere dag niet meer zouden zijn? Wat dan? We vonden het wijs om hun wensen vast te leggen. Onze ouders stonden daarvoor open en de scenario's kwamen behoorlijk concreet op papier te staan.

De bedoeling was dat ze in een familiegraf zouden komen te liggen, dat plaats biedt aan drie personen.

Zo, dat was geregeld. Schrijfblok weg, drie bier graag. Maar mijn moeder wilde nog iets inbrengen. 'Wat als één van jullie eerder dan ons komt te overlijden?' We moesten er hartelijk om lachen.

Ruim een halfjaar later stonden we bij het familiegraf om afscheid te nemen van mijn jongere broer, Norbert. Hij is op 2 november 2002 - potverdikkies, alweer zeventien jaar geleden - op 38-jarige leeftijd overleden. Kanker. Niet meer te redden.

De uitvaart in Ilpendam bracht enorm veel mensen op de been. Norbert was erg geliefd. Het gehele dorp liep uit. Vrienden, familie en collega's reden stapvoets, bumper aan bumper door de smalle straten. Uit voorzorg was een ploeg verkeersregelaars opgetrommeld en dat was een goede zet.

De kerk zat stampvol. Tientallen belangstellenden kwamen door fileleed later en pakten zich ergens achteraan samen. Het was een mooi, warm afscheid. Op de klanken van 'Time' van Alan Parsons reden vier vrienden, mijn oudere broer en ik na afloop de witte kist naar buiten.

Tijdens de begrafenis regende het.

Marcel van Stigt

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "I.M."

13.07.20
Feedback:
Aanvulling oude waardering.
  • Schrijfkwaliteit
    4.0/5
Show more
0 van de 0 lezers vond deze review nuttig
  • Yvonne Kapteijns-Kuiper 19.11.19
    Ik herken de situatie. Mijn zus overleed ook op jonge leeftijd. De file bij haar begrafenis werd veroorzaakt door de stroom bezoekers die de mis wilden bijwonen.
    Ik mis in het gedeelte over de begrafenis zelf een stukje gevoel van jouw kant. Het leest nu als een zakelijk verslag van het gebeuren, alsof het geschreven is voor een krant waarbij verslag is gedaan van een uitvaart.