Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

457 Hits

Publicatie op:
Mag ik je mondkapje ff lenen?

Het zou best wel een liedje kunnen zijn van een of andere Brabantse zanger, misschien wel Johan Vlemmix, een liedje voor de carnaval ‘Mag ik je mondkapje ff lenen?’, echter het kan wel eens een serieus item gaan worden. Nu de kogel door de kerk is en we in het openbaar vervoer per 1 juni verplicht een mondkapje moeten gaan gebruiken, zal de storm op die beschermingsmiddelen nog groter gaan worden. 


Nu moet ik u er ook onmiddellijk bij zeggen, dat ik mezelf (nog) niet met zo’n ding zie lopen. Mondkapjes zullen best erg goed voor zijn - nl de besmetting van elkaar zo klein mogelijk te houden - maar met een baard en iets of wat langer haar door de Coronacrisis zit zo’n ding niet echt comfortabel. Ik moet ‘s nachts al een masker voor lucht op en dat is ook niet een plezier de eerste tig minuten, voordat dat kreng echt goed zit.    


Terug naar de mondkapjes. Stel u woont in een huisgezin met een aantal kinderen, zeg vijf, en ze gaan elk wel een paar keer per week met het openbaar vervoer en als je het echt goed zou willen doen, dan is het twee keer zo’n mondkapje, tenslotte ga je heen en terug. 
Als u wacht bij de bushalte of op het station, neemt u het kapje nog niet op, maar gewoon anderhalve meter afstand. Als dan het OV voor komt rijden, moet onmiddellijk het kapje op, want tenslotte moeten we allemaal door diezelfde deur - lees: is minder dan anderhalve meter afstand -. In het OV is het mondkapje weer verplicht, maar op het moment dat we met z’n allen weer door de deur zijn gewrongen - want dat wordt het dan weer wel op de duur - gaan we weer in slagorde van anderhalve meter en het mondkapje af. Pff, frisse lucht …


Die familie van 2 ouders en vijf kinderen zouden dus best wel een aantal mondkapjes nodig hebben en dan komt best wel eens de vraag boven of dat de een het kapje van de ander kan lenen - als men meerdere dagen de kapjes gebruikt -  want die hoeft tenslotte niet met het OV.  Ik zie die ellende al echt voor me. En dan had mijn opa en oma een gezin van 21 kinderen, wow, wat een ellende aan mondkapjes was dat geweest als ze nog geleefd hadden. 


Wij Nederlanders zijn dan meteen benieuwd naar de prijs van die mondkapjes. Ga er dan even voor zitten; op het net zijn prijzen te ontdekken van 50 cent tot 2,45 euro en zelfs 4 tot vele malen duurder, natuurlijk allemaal per stuk. 
Volgens het nieuws uit bv Marokko worden ze daar door de regering voorzien van een zware subsidie, zodat ze nog maar 80 cent kosten; daarnaast produceert Marokko zelf de mondkapjes.
Echter in andere landen worden ze gewoon op straat uitgedeeld, maar dat zullen we niet zo snel zien in Nederland. Tevens wordt door het crisisteam van het kabinet maar op voorhand elke dag benadrukt, dat de medische mondkapjes echt alleen maar voor de zorg zijn. En dan stel ik maar meteen de vraag hoever de kabinetskreet over ‘zorg’ gaat, want er is nog steeds een tekort aan beschermingsmiddelen bij verpleeghuizen, thuiszorg en zeker bij mantelzorgers.   


De keus wordt dus na 1 juni: blijft u thuis of gaat u dat hele stuk te voet of met de fiets of zet u een mondkapje en kan op die manier gebruik maken van het openbaar vervoer. Maar ook daar zie ik dan de problemen al weer voor me. Zoals we met z’n allen doen - om zo snel mogelijk uit te kunnen stappen - is het ruim voor de halte al uit te checken met je Ov-kaart. En dat zie ik dus ook gaan gebeuren met het mondkapje: ruim voor de halte dat ding van het gezicht halen, natuurlijk om sneller uit te kunnen stappen en de snak naar de frisse lucht. 


Wat zou er eigenlijk gebeuren als men geen mondkapje op heeft in het openbaar vervoer? Wordt men dan geweigerd bij het instappen van de bus of wordt men uit de trein gezet? De vraag is dan eigenlijk op welke wet het verplicht stellen van het mondkapje is geregeld. 
Ik denk dat Johan beter het liedje kan schrijven en dat we dat dan als nationaal OV-lied gaan instellen en meegalmen.  


Doe voorzichtig en zorg goed voor uzelf en de ander. Gelukkig moet ik nog voor 1 juni naar de prikpost en dan wel met het OV. 


Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Mag ik je mondkapje ff lenen?"