• images/deelname/Blog.jpg
  Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Heel vaak is dat iets informatiefs (hoe kun je het beste....) maar het kan ook inspirerend zijn (een persoonlijk verhaal over hoe je omgaat met een scheiding).  Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl. In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog) zijn.
  Maximaal 1000 woorden. 
  Klik op SCHRIJFACTIVITEITEN (tabs hieronder) voor alle mogelijkheden!
  229 gepubliceerde inzendingen
 • Tekst opsturen:
  Ook jouw artikel is welkom! Inzenden van een verhaal/gedicht is mogelijk door eerst in te loggen. Registreren is gratis! Alleen door eerst in te loggen en op de knop hieronder te klikken kom je op een pagina waar je de schrijfactiviteit kunt selecteren waar je aan mee wilt doen. Op die pagina kun je ook de titel en tekst voor je artikel toevoegen. Lees vooraf de voorwaarden. Let op: Na inzending is wijziging van je tekst niet meer mogelijk (m.u.v. Plusleden)
  Je artikel is, na inzending, vrijwel direct te zien in de betreffende schrijfactiviteit en bij je profiel. We publiceren een artikel minimaal een jaar (plusleden langer!), daarna verwijderen we het artikel en de commentaren, etc. automatisch.
 • De publicatievoorwaarden
  • Inzendingen dienen te voldoen aan de voorwaarden zoals aangegeven bij de betreffende schrijfactiviteit, Nederlandstalig en van voldoende kwaliteit (grammaticaal en inhoudelijk) te zijn. We accepteren geen afbeeldingen van een tekst, maar alleen de daadwerkelijke tekst!
  • Agressieve, onwettelijke, lasterlijke, racistische, misleidende of anderszins ongepaste of irrelevante bijdragen, naar interpretatie van de redactie, zijn niet toegestaan. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen, zonder opgave van redenen, niet te publiceren, resp. te verwijderen.
  • De auteursrechten van een inzending blijven te allen tijde bij de inzender. Schrijverspunt brengt geen wijzigingen aan in de tekst.
  • Inzenders mogen geen door rechten beschermde teksten of afbeeldingen plaatsen.
  • Het plaatsen van persoonlijke informatie zonder toestemming van de redactie (zoals e-mailadressen, website en/of telefoonnummers) is niet toegestaan evenals teksten, advertenties en links van promotionele dan wel commerciële aard.
  • De redactie is niet aansprakelijk voor de gevolgen, juridisch of in andere zin, van de activiteiten van leden op Schrijverspunt, noch in Nederland, noch daarbuiten. De inzender blijft als enige verantwoordelijk en aansprakelijk voor de inhoud van zijn/haar bericht(en).
  • Bij inzending hanteert Schrijverspunt de actuele privacyregels. Onze privacyverklaring is onderaan op elke pagina te vinden.
  • We publiceren een inzending in principe een jaar lang op onze website. Voor plusleden is die periode langer.
  • Door het insturen van je schrijfactiviteit stem je in met deze voorwaarden.

   

Macaroniverdrag

Publicatie: 09 november 2020
De eerste keer dat ik de vijf vrolijk gekleurde plastic bekertjes op een rij zag staan, ruim  zes jaar geleden, weet ik nog goed. Eén rondje drinken en er was nagenoeg een literpak sap verdwenen! Aan de twee gezonde prachtige dochters die ik op de wereld zette had ik mijn handen vol, sinds ik alleen was komen staan. Nu waren er opeens vijf! Wat een verantwoordelijkheid.
Na enkele weken intensief daten met mijn huidige man besloten we de kinderen kennis te laten maken met elkaar. Daar stond ik dan; stiefmoeder in de dop, tot over mijn oren verliefd, licht gespannen, hoopvol maar realistisch genoeg om te weten dat het geen makkelijke klus zou zijn om van twee gezinnen één te maken. Gelukkig konden de kinderen vanaf de allereerste dag goed met elkaar overweg en waren bereid elkaar te
helpen.
In de jaren die volgden ontkwamen mijn man en ik er niet aan onze regels, normen en waarden over het gezinsleven naast elkaar en uiteindelijk over elkaar heen te leggen. Wij moesten natuurlijk zo veel mogelijk een front blijven vormen, al waren we het écht niet altijd met elkaar eens. Enkele jaren later had ons samengesteld gezin, in Huize Van den Heerik, een niet geschreven, ongeschreven-regeldocument dat met goed of minder goed overleg tot stand kwam. Op een jolige dag zijn we het zelfs het ‘Van den Heerik Verdrag’ gaan noemen. Één van ons bekendste verdragen en misschien wel de meest beruchte is toch wel het ‘Verdrag van Macaroni’.

Macaroni is de combinatie van pasta, saus, groente en eventueel gehakt en/of kaas. Tenminste, dat dacht ik. Inmiddels weet ik beter. Macaroni is een overdadig bord vol met de grappig uitziende halfronde elleboogjespasta met vier plakjes kaas er overheen. ‘Is dat alles?’ Zei ik in eerste instantie nog enigszins grappend. Er vormde zich een kleinglimlachje op mijn gezicht. ‘Waar is de groente?’ Op het moment dat ik een schuin oog op mijn echtgenoot wierp zie ik dat hij serieus is over de smakeloze, kleurloze, groente- en sausloze pastaberg, met kaas, dat voor mij stond. Er valt een akelige stilte
in de kamer.
Wie mij kent weet dat ik geen strenge moeder ben. Ik kan soms zélfs een beetje témakkelijk zijn. Een aantal onderwerpen staan echter overduidelijk vast en daarover ontstaat geen discussie. Kinderen eten groente. Punt. Gewoon omdat het gezond is en lekker. Ik hekel geklaag over het avondeten. Iedereen eet wat de pot schaft en eten wordt niet ‘vies’ genoemd maar hooguit ‘niet jouw smaak’. Er zijn genoeg maaltijden waarbij niet standaard groente wordt geserveerd dus wanneer dit wel zo is wordt het ook gegeten. Mijn doortastend, volhardend ouderschap werd dus behoorlijk op de proef gesteld.
 
Wanneer ik om mij heen kijk zie ik dat vijf paar prachtige kinderoogjes mij aankijken. Hun gespannen gezichtjes spreken boekdelen. ‘Lieve kinderen,’ begin ik rustig, ‘we zitten met een probleem. Ik vind het niet eerlijk om in één huis het ene kind groente te laten eten en het andere niet. Daarom heb ik, impulsief als altijd (zucht…) een plannetje bedacht.’ Eén van de kinderen slaakt een korte zucht van verlichting. Ik zie dat het hart van mijn jongste dochter een sprongetje maakt. En daar had ze groot gelijk in want op het moment dat ik tegen de kinderen zeg dat ‘ik een plannetje heb bedacht’ is het eigenlijk altijd iets geks waarna we met zijn allen kunnen schaterlachen.‘We gaan allemaal, liefst een beetje tegelijk, één flinke lepel macaroni eten mét de saus, groente, de pasta én het vlees.’ Het bewijs dat zeventig procent van menselijke communicatie non-verbaal plaatsvindt wordt direct geleverd. Ik zie dat ik voorlopig nog geen vrienden maak. ‘Maar,’ nog voordat één van hen kan reageren heb ik het lunchbordje waar de kinderen hun plakjes kaas op verzameld hebben van tafel gepakt en hou het pontificaal voor mijn gezicht. Voorzichtig zie ik de eerste glinstering in de ogen van de kinderen verschijnen. Als er namelijk íets is dat ik afstotelijk en oneetbaar vind dan is het wel kaas, zeker de gesmolten draadjesvariant. Het gaat zelfs zo ver dat ik anderen voor 
mijn karretje span om het gezin van tosti te voorzien.‘Wanneer jullie allemaal een hap échte macaroni hebben gegeten, eet ik deze plakjes kaas.’ Zo gezegd, zo gedaan; vijf minuten later zit ik oog in oog met de jonge, zweetgeurbevattende maar verder onschuldig ogende plakjes. Uiteraard ondersteund door luide aanmoedigingen van de kinderen. Met een overdaad aan toneelspel, afgewisseld met echte afkeerverschijnselen, eet ik de plakjes kaas. Nog steeds écht niet mijn smaak. Maar, daar ging het tenslotte allemaal om:
Eén punt voor de groentes, én voor mij.
Klik op Stem, bepaal het aantal sterren en klik op Waardeer.
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
HITS

238

PRAKTIJKTEST

We testen in deze schrijfactiviteit een nieuwe mogelijkheid om te reageren op een artikel. Je kunt een waardering geven (hierboven) en/of een commentaar toevoegen (hieronder). Beiden mag maar is niet meer noodzakelijk. Voorlopig is het nog een praktijktest dus laat het ons weten als het niet helemaal goed gaat.

Commentaar:

Klik hier om jouw commentaar toe te voegen.
09.11.20
Feedback:
Grappig verhaal Louisa, maar er staan nog wel wat foutjes in. (bv: een ongeschreven, ongeschreven-regeldocument, Één van ons bekendste verdrag, Op het moment dat ik een schuin oog op mijn echtgenoot wierp en zie...)
Ik vind ook de afgebroken zinnen wat vreemd, maar dat ligt misschien aan de tekstverwerker van het Schrijverspunt?
Show more
 • Louisa Weijenbergh 09.11.20
  Ik heb van het dubbele ongeschreven iets anders gemaakt, maar was wel met opzet zo. Rest is aangepast.
  Ik maak al mijn documenten met de notitie-app op mijn telefoon, dus het wordt soms idd wat vreemd overgenomen op desktopbeeld. Voor nu, speciaal voor jou, op de laptop veranderd ;-)