Voor schrijvers, door schrijvers

Blog

Een blog is in feite een persoonlijke webpagina met verhalen over het leven van de schrijver. In een blog vertel je iets aan de lezer waar hij/zij wat aan heeft. Bij een blog hoort een losse en informele schrijfstijl.
In een persoonlijke blog draait het erg om de verteller die opschrijft wat hij of zij zelf allemaal meemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een reisverslag zijn (travelblog) maar ook de dagelijkse beslommeringen als moeder van twee kleine kids (mamablog). Maar je hebt ook bloggers die over alles en nog wat schrijven, gewoon wat ze leuk vinden.

209 Hits

Publicatie op:
  • Home
  • Blogs
  • Life is like a box of chocolates
Life is like a box of chocolates

Inspiratie. Je hebt het overal voor nodig. Een geniaal idee of plan voor je scriptie, verslag, boek, kunstwerk, opdracht of oplossing voor een probleem. Het heeft de onhebbelijke neiging er te zijn wanneer je het niet nodig hebt -en je niets bij je hebt om het op te schrijven- en totaal afwezig te zijn wanneer je er naar snakt. Hoe werden genieën van deze aarde geïnspireerd?

Notities

Les 1 voor elke creatieveling die afhankelijk is van inspiratie, is overal notitieboekjes neerleggen. In je tas als je weggaat, bij het bed, in de badkamer en de keuken. Ik ken schrijvers die op de wc schrijfgerei hebben liggen! Dankzij de 1119 pagina's notities in het Italiaans en in spiegelschrift van Leonardo da Vinci die hij na zijn dood in 1519 achterliet, kennen we nu het vliegtuig, de helikopter, de fiets, de mitrailleur, de parachute, het duikpak en de tank die geheel of deels op zijn uitvindingen zijn gebaseerd.

Kan het zonder?

Ik heb de neiging -en velen met mij- om te wachten op inspiratie. Het is ook de beste smoes om iets uit te stellen. Schrijfcoaches raden aan om gewoon te gaan zitten en te schrijven, inspiratie komt vanzelf! Uh? Is niet mijn ervaring. Je kán schrijven zonder inspiratie, maar je ploegt je door ieder woord en elke zin, het gaat tergend langzaam en je mist de flow. Het is als werkvoetbal, de bal gaat er uiteindelijk in de 85e minuut wel in voor een schamele 1-0 maar de 84 minuten ervoor zagen er niet uit. 

Appel

Waar haal je die ongrijpbare inspiratie dan vandaan? Studies tonen aan dat het creatieve brein in werking wordt gezet wanneer we plezier maken en ontspannen. Kijk naar de hoeveelheid tafeltennis- en voetbaltafels in de moderne bedrijven om de creative juices te stimuleren. Maar soms komt het gewoon uit de lucht vallen. Volgens Newton zelf bedacht hij de gravitatiewet (natuurwet over zwaartekracht voor de alfa's onder ons) toen er een appel uit de boom op zijn hoofd viel.

Genie

Dat niet elk genie het zo makkelijk af gaat als Newton blijkt uit de trucs die worden uitgehaald om inspiratie op te doen. Stravinsky ging regelmatig op zijn hoofd staan. Het hoofd zou uitrusten en het brein werd leeg gemaakt. Salvador Dali deed dagelijks een siësta met een ijzeren sleutel in zijn hand die hij boven een porseleinen bord hield. Zodra hij insliep viel het ijzer op het bord en werd hij wakker. Hij geloofde dat genialiteit lag in het schemergebied tussen slaap en bewustzijn. Honoré de Balzac liep over van inspiratie. HIj zei: 'Ideeën schieten in beweging als bataljons van een groot leger op weg naar het strijdveld en de strijd woedt hevig.' Waarschijnlijk was hij high van de cafeïne, want hij dronk 50 koppen koffie per dag. Steve Jobs ten slotte verlichtte zijn stress door bij Apple regelmatig naar het toilet te lopen om zijn blote voeten in het toiletwater te weken.  

Forrest Gump

Dat inspiratie uit alle hoeken kan komen is duidelijk. Deze blog kwam op toen ik gisteren tv keek en bedacht dat er weer een nieuwe blog moest komen, maar geen idee had waarover het kon gaan. Op de tv kwam de prachtige zin voorbij uit de film Forrest Gump. Life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get. Ik dacht slechts, daar moet ik toch iets mee kunnen doen.

Voor iedereen die deze zondag nog aan het werk moet... grijp een kop koffie of drie, doe een kopstand tegen de muur en ga richting de wc voor een dip met de voetjes. Succes!

Feedback voor schrijfactiviteiten

Review voor: "Life is like a box of chocolates"