Blogs

Blogs op Schrijverspunt
  • Een blog is een online plek waar je onder eigen controle content kunt publiceren en waar je een bepaalde groep mensen mee aanspreekt.

    Hieronder zijn de laatste blogs te vinden.
  • meedoenWil je ook een blog publiceren op Schrijverspunt? Dat is mogelijk door eerst in te loggen (lid worden is gratis).
  • Schrijvers stellen je waardering en/of commentaar bij een artikel erg op prijs!

    Een artikel beoordelen? Breng dan s.v.p. een stem uit  door op de gewenste(1-5) ster te klikken. (5 sterren is de hoogste waardering)

Koffertje of de Baard, baard of het Koffertje

Elk jaar doe ik weer een poging om de tv aan te zetten voor de Troonrede en bijna elke keer gaat het na paar minuten weer uit of ik ga wat anders doen. Weet u, ik moet eerlijk zijn tegen u, ik ben geen koningshuis aanhanger en dat ligt niet aan die lieve mensen, ze zijn verschrikkelijk aardig, maar het ligt gewoon aan mezelf. 

Ik ben - middels de educatie - opgevoed met het woord ‘Democratie’ en dat heb ik in mijn leven ook steeds weer proberen te zoeken en te ontdekken wat het precies voor mij in zou houden. Bij die gedachtevormingen kom ik niet verder dan de twee kreten: “ … een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening … “ (Wikipedia) en “ … Een democratie is een land waarin het volk regeert. Maar er is geen land ter wereld dat wordt bestuurd volgens de principes van directe democratie, waarbij het volk keer op keer zelf besluiten neemt over het bestuur van het land … “ (Prodemos).  

En volgens mijn gevoel gaat het daar steeds om, het gaat van: het volk regeert (maximaal) tot de wil van het volk (minimaal). Volgens mij is dit van belang in de tegenwoordige maatschappij - overigens eigenlijk altijd al aanwezig moeten zijn - en bepaalt het volk wat er gebeurt in de maatschappij. M.i. kan dit alleen maar gebeuren in een echte democratie - die in Nederland ook zeker niet bestaat - en middels referenda, die we hier maar voor het gemak hebben afgeschaft.  Om die democratie te krijgen en te houden, moeten er periodieke verkiezingen gehouden worden - zodat het volk de richting die het land moet nemen, kan aangeven - met daar tussendoor referenda op belangrijke punten, die vastgelegd zijn. Op dat moment betekent democratie ook democratie en hoeft men tijdens de Algemene Beschouwingen niet steeds het woord democratie in de mond te nemen, zonder dat men het meent. 

Maar als we dan naar Nederland kijken vanuit bovenstaand oogpunt, dan moeten we toch constateren dat er geen democratie is, zeker geen directe democratie, daar de kiezer alleen op bepaalde momenten mag aantreden om een vakje rood te maken, achteruit weglopen, diepe buiging maken en voor de tv de uitslag afwachten van a. de verkiezingen en b. het vormen van een regering, die altijd tegenspreekt wat er rood is gemaakt.   Als de huidige politiek bekeken wordt, dan moet er toch eigenlijk gezegd worden, dat Nederland een oligarchie is, dus een regering van weinig personen die behoren tot de bevoorrechte klasse; een regering door weinigen ofwel een politieke structuur waarbij de macht in handen is van een kleine, meestal ook nog gesloten groep. Sommige politieke partijen hebben zelfs een structuur met één-mans-bestuur of klein bestuur dat de ‘leider’ blindelings volgt. 

Natuurlijk: een feest op Prinsjesdag voor de politieke elite die wat voor het gepeupelde en tv komt zeggen, en als tv weg is een glas neemt, een plas doet en alles laat zoals het was.  Koffertje? Natuurlijk is het altijd al leeg, maar de Baard was heel mooi, een ware aanwinst.

Dit artikel delen?
Pin It
  • Hits: 111
(Gemiddelde waardering 5 met 1 waardering(-en)

Login of registreer om een reactie te plaatsen

Wil je deze schrijver nomineren!

Bezoekers van Schrijverspunt kunnen 2 verschillende schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver 2019. Je kunt de schrijver van dit artikel nomineren door op de groene button te klikken.

Dank voor je nominatie!

Elke bezoeker van Schrijverspunt kan schrijvers nomineren voor de titel van talentvolle schrijver. In totaal mag elke bezoeker 2 verschillende schrijvers nomineren over heel 2019. Nomineren is mogelijk tot 31 december 2019.

Omdat we streven naar een eerlijke nominatie voor Talentvolle schrijver 2019 controleren we elke nominatie op geldigheid. Ongeldige nominaties tellen niet mee in de score en verwijderen we.

Om de geldigheid van een nominatie te controleren vragen we je hieronder je e-mailadres in te vullen.  We garanderen dat we dit emailadres niet aan derden verstrekken en slechts gebruiken voor controle. Na afronding van de nominatie verwijderen we  dit e-mailadres.
Ongeldige invoer

Top 10: Hoogste beoordeelding in deze rubriek

Top 10 : Meest gelezen in deze rubriek

Recente inzendingen voor schrijfactiviteiten met een hoge waardering van bezoekers.

Haiku bij aquarel

sept 21, 2019 Poëzie Guido Aerts

ziek zijn

okt 12, 2019 Poëzie Sherina aka.sheri

Meer schrijfactiviteiten